Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Kína alkonya közeleg

2021. április 06. - invalid user name

 

terkep.jpgKína nagy és népes ország. Központi kormányának világpolitikai jelentőségét ez a két tényező adja -- de meddig?

population.jpgA kínai gazdaság növekedèsének motorja a 20. század második felének népességrobbanása -- és talán meglepően hangzik -- a kötelező egykézés volt.

Az ezredforduló környékén rekord magas volt az aktív népesség aránya (akik emellett a mélyszegénységben hozzászoktak a heti 60-80 óra munkához) -- ezért az autokratikus rendszerekre jellemző gyenge (unit labour efficiency) termelékenységgel is dinamikusan növekedni tudtak.

fertility-rate.pngA termékenységi ráta már az 1979-ben becvezetett kötelező egykézés előtt is csökkent.. 

korfa.pngAz egykézés, ámbár láthatóan nem vált teljessé, de a népességre jelentős hatást gyakorolt. A kulturális hagyományok (a lánygyermekek értéktelensége) miatt a szelektív abortusz is széles körben elterjedt. amire közvetlen bizonyítékok ugyan nincsenek, de a népesedési adatok látványosan jelzik a jelenlegi fiatalabb generációkban a férfi lakosság jelentős többletét (sötétkék sáv a korfa bal alsó szektorában).

Kína népessége már a nagyon közeli jövőben eléri a maximumot, és nemsokára jelentősen csökkenni kezd. Gazdasági szempontból még fontosabb, hogy a népességrobbanás generációja rohamosan közeledik az öregkorhoz. A gazdaságilag aktív népesség aránya már túl van a csúcson (2014-2018 körül volt a maximum), vagyis nem csak a termelésben részt vevők száma csökken, de a megtermelt javak egyre nagyobb részét kell majd export helyett a növekvő arányú inaktív korosztályok számára újraelosztani (adók, járulékok formájában).

Erre rátesz egy lapáttal, hogy az exportpiacok ciklusainak való kitettség csökkentéséért a vezetés a belső fogyasztás növelését is célként tűzte ki. Az életszínvonal javulásával, a fogyasztás térnyerésével viszont az aktív népesség heti ledolgozott munkaóráinak száma is csökken. Az elmúlt évtizedekben az egységnyi munkaórában megtermelt GDP is gyorsan növekedett, de a növekedés dinamikája erősen lassul, és már a nagyon közeli jövőben sem fogja ellensúlyozni az összes munkaórák csökkenő számát. 

Kínai és az Európai Unió gazdasági kapcsolatairól és a kínai demográfia várható hatásairól egy (ceteris paribus) jövőképet is felvázolt Matura Tamás a Klubrádióban egy március végi műsorban, a vonatkozó rész kb a 17. perctől hallható. 

A demográfia kegyetlen tudomány: az a gyerek, aki nem született meg, húszéves korára nem lesz munkaerő -- akkor sem, ha megfeszül a kommunista párt központi bizottsága. 

Hogy mit jelent ez számunkra? Kína vezetői okos emberek, látják ők is a borús folyamatokat és próbálnak előre menekülni. Gyarmatokra van szükségük, akik a kínai gazdaság termékeit elhelyezik a felvevőpiacokon, és akik még náluknál is olcsóbb munkaerővel fogják pótolni a kínai gazdaságból kiöregedő generációkat és kimerülő nyersanyagforrásokat.

---------------
A képek forrása:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Population_history_of_China
  2. https://www.researchgate.net/publication/5238251_An_Assessment_of_China's_Fertility_Level_Using_the_Variable-_r_Method
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_China

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr6016491882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása