Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

A tévedés joga

Válasz TGM írására

2020. december 12. - invalid user name

Tévedni fontos. Tévedés nélkül nincs emberi lét. Legapróbb döntésünk is magában hordozza a tévedés kockázatát. Aki nem tanul meg, és nem mer hibázni, az nem mer dönteni sem. Aki a "hibázni tilos" légkörében nő fel, a döntéseket másokra hagyja, jobbágylélekké satnyul.

Minap jelent meg TGM írása (Kurta szó a szólásszabadságról) a 444-en, amelyben Gődény rendőrségi kihallgatása kapcsán méltatlankodik, és a tévedés jogát hangsúlyozza. Nagyra értékelem TGM intelligenciáját és élvezettel olvasom fejtegetéseit, ám ebben a kérdésben (hangsúlyozom) TÉVED, több okból is.

1. Gődény (hangsúlyozom) nem a tévedés jogával él, hanem HAZUDIK, tudatosan, szándékosan hamis kijelentéseket tesz a járvánnyal kapcsolatban. (Pócs doktor ezzel szemben, ugyanebben a kérdésben, úgy vélem TÉVED, bár esetében ez inkább pszichés zavar, semmint tévedés.)

2. TGM fontosnak tartja a tévedés jogát. Ebben nagyon egyetértünk: tévedés nélkül nincs emberi lét. Legapróbb döntésünk is magában hordozza a tévedés kockázatát. Aki nem tanul meg, és nem mer hibázni, az nem mer dönteni sem. Aki a "hibázni tilos" légkörében nő fel, a döntéseket másokra hagyja, életében csupán sodródik, jobbágylélekké satnyul.

einsteinw600.jpgEgy elég jól informált, racionális egyedekből álló közösségben, ahol minden szereplő nagyjából hasonló hozzáféréssel bír a közlés lehetőségéhez, a tévedés szabadsága elsőrangú érdek, amely együtt jár a tévedésre való rámutatás szabadságával, a racionális érveléssel (mint a vita legfontosabb eszközével) és a tévedés elismerésének jogával is. Ilyen pl. a tudományos közösség, amelyhez tartozás a közösség tagjainak számára presztízs. A szabályok megsértése (adatok hamisítása, vagy akár adatok célzott válogatása az érvelés során, netán a szándékos hazugság) a közösségből való kizárás kockázatát hordozza*.

Ha egy közösségben nem teljesülnek a fenti, igen szigorú feltételek, a tévedés jogát ÉRDEMES valamennyire korlátozni. És hát a legtöbb közösségben nem teljesülnek. Érdemes, abban az értelemben, hogy sikeresebb, életképesebb az a közösség, amelyben a döntéshozók -- raconálisan gondolkodó, elég jól informált döntéshozók, akiknek nagyjából hasonló hozzáférése van a közléshez -- gondosan mérlegelt, racionális korlátokat szabnak.

Egy zsúfolt koncertteremben, ha valaki TÉVEDÉSBŐL tüzet kiált, a menekülők összetapossák egymást, ezért a közösség érdeke, hogy a pánikkeltést szankcionálja, ezzel mérlegelésre szorítsa a meggondolatlan tréfamestereket. Ugyanilyen végzetes lehet az is, amikor valós veszélyhelyzetben, amelynek leküzdése a közösség rendkívüli és összehangolt erőfeszítését igényli, valaki TÉVEDÉSBŐL a veszélyt bagatellizálja.

3. A közösségek fennmaradásukhoz gazdasági javakat termelnek (s fogyasztanak). Ehhez természeti erőforrásokat valamit tárgyakat, eszközöket (közgazdasági kifejezéssel befektetett tőkét) használnak, valamint, és ez a legfontosabb: emberi munkát. E három alap összetevő szerepéről sokan értekeznek, vannak ismert alapelvek (pl a Hartwick szabály). Egy viszonylag új felismerés**, és emiatt kezdtem ilyen messziről: a KÖZBIZALOM meglepően nagy szerepet visel a gazdaság hatékony működésében.

Egyszerű példa: ha zöld a lámpa, áthaladhatok a kereszteződésen, ha piros, megállok, és bízom abban, hogy a többiek is hasonlóan viselkednek. Nagyon lelassítaná a közlekedést, ha minden kereszteződésnél gondosan körül kellene nézni, hogy szabad-e az út. Ahogy Csányi Vilmos professzor írta egy jegyzetében,

az ember szociális lény, a legszociálisabb állatfajok egyike,

több százezer évnyi evolúció égette belénk a közösséghez tartozásra való törekvést, a közösség szabályainak elfogadását, és hogy szükségben számíthatunk a közösségre. 

A jól működő társadalmakban írott, de túlnyomórészt íratlan szabályok e közbizalom téglái: szabálykövetés, pontosság, igényesség és rendszeretet, együttműködés, törvénytisztelet, jogkövetés, igazmondás, becsületesség, érzelmi önszabályozás, türelem, előremutató megküzdési stratégiák, alá-fölé rendeltségi viszonyok helyén kezelése, tolerancia, tisztelet, egyenjogúság, empátia, rendezett konfliktuskezelés, önismeret, bizalom, segítőkészség, jövőorientált gondolkodás, a munka mint a javak megszerzésének fő eszköze, önbecsülés, mások emberi méltóságának tisztelete, stb.

Legfontosabb termelő eszközünk a közbizalom, az, hogy számíthatok a társadalom többi tagjára: legalább nagyjából a fentieket tükrözi a gondolkodásuk és viselkedésük, és ezeket értéknek tekintik -- még akkor is, ha mindenki gyarló és sebzett, néha fáradt és gyenge.

Vannak azonban, akik ezt a közbizalmat verik csapra, s ebből remélnek hasznot húzni. A csalókat, szélhámosokat, tolakodókat méltán éri a közösség feháborodása, olykor a proszociális agresszió. A közbizalom jól-létünk legfontosabb alapköve, vigyaznunk kell rá.

Akik Gődényhez hasonlóan ezt a közbizalmat hazugságaikkal rombolják, mert ebből remélnek hasznot húzni, rettenetes pusztítást képesek véghezvinni, mert a bizalom gyalog jön, de lovon megy.

--‐--------
* Schön scandal
https://en.wikipedia.org/wiki/Schön_scandal

** Where is the Wealth of Nations? Measuring Capital for the 21st Century. (2005) Szerk: Kirk Hamilton
https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/7505

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr7216329420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2020.12.12. 16:02:35

Tévedni emberi dolog, tartja a mondás.
Egészen addig, amíg az politikai színezetet nem kap.
Onnantól kezdve a nagyon jó , hogy van neki erről véleménye, csak tartsa meg magának lesz a mondás.

Most hirtelen olyan nagyon fontos lett a szólásszabadság.
Csak eljátszok a gondolattal, ha most a vírus idején egy ellenzék által vezetett kormányzás lenne (akik sokkal erősebb intézkedéseket követelnek), akkor vajon ugyanilyen fontos lenne vajon a tévedés joga?
Ugyanennyire hangoztatnák vajon ezek az emberek, hogy mindenkinek joga van a saját véleményéhez?
Mert az én emlékeim szerint, ha pl 2010 előtt bárki is szóvá tette azt, hogy vidéken azért nem minden oké, vannak azért érdekes dolgok ott, akkor gyorsan megkapta a náci, rasszista, fasiszta címkét, és szó nem volt ilyen vélemény meg szólásszabadságról, tévedés jogáról meg pláne nem, azt lehetett csak mondani, ami az éppen aktuális kánon volt.
Akkor most ha belegondolunk, hogy ha újra Gyurcsány vezette kormány lenne most hatalmon a járvány idején (a szigorú korlátozásos), akkor vajon ez a tévedés joga vajon ugyanúgy megvédene mondjuk egy Hont Andrást, egy Puzsért, vagy akár egy Gődény Györgyöt?
Vagy kapnának vagy jó pár év börtönbüntetést közösen, csak a miheztartás végett?
Nagyon kíváncsi lennék amúgy erre.

nemecsekerno_007 2020.12.12. 16:07:16

Az egész ,,függetlenobjektív,, médiát és ellenzéket le lehetne sittelni rémhírterjesztésért. 10 éve hülyítik a ballib szavazókat üveggyöngyökkel anyagi haszonszerzés céljából. Szóval pont olyanok mint Gödény.

invalid user name 2020.12.12. 16:09:56

@dare: ugye nem olvastad el a poszt.

dare 2020.12.12. 16:16:00

@invalid user name: De, elolvastam.
Amit írtam, az nem teljes mértékben a posztra való reflektálás volt, csak úgy a tévedés joga mint olyan felett merengtem egy kicsit.

Az apokalipszis lovasa 2020.12.12. 16:52:23

Épp meg akartam kérdezni, hol van Matyika, rég nem láttam :D

nemecsekerno_007 2020.12.12. 17:15:37

Na itt van már a Fasz Matyi :))))

nemecsekerno_007 2020.12.12. 17:50:37

@karoly_4: Elhiszem, hogy frusztrált vagy. De nem én tehetek róla, hogy a ,,függetlenobjektív,, média 10 éve hülyít.

invalid user name 2020.12.12. 18:14:35

@dare: -ja így értem.

A poszt azért írtam, mert TGM úgy vélte, hogy a tévedés joga mindenkit korlátlanul megillet.
Szerintem meg nem, és igyekeztem alaposan megindokolni. Nem teljesen mellékszál, hogy a szólásszabadság (és ezel belül a tévedés) jogával visszaélnek a csalók és a szélhámosok is.

invalid user name 2020.12.12. 18:15:22

@karoly_4: jajnemár. nincs elég hely politikai csatározásokra?

WildBear 2020.12.12. 19:52:12

Ez a TGM akkora egy balfácán.
A Moszkva téri eset után is egyből: "Egy fiút leszúrtak a fasiszták"

hu.wikipedia.org/wiki/Mortimer-%C3%BCgy

index.hu/belfold/tunt_0516/

Feca 2020.12.14. 11:25:20

Hogy Gődény mennyire tudatosan hazudik, nem tudom megállapítani. Találkoztam néhány -lehet, hogy már pszichés beteg - esettel, amikor a valóságot nagyon furcsán, irreálisan látják egyesek.
Természetesen Gődényt nem menti fel, ha esetleg pszichés problémája mondatja a hülyeséget.
Igazából az eljárás keménysége lepett meg. Ha csendesen a hatóságok jobb belátásra bírják, akkor nem lesz belőle mártír, hős.
Van erre egy elméletem, miért lett fontos ennyire "valakinek" Gődény lekapcsolása, de dolgozni kell, nem pedig blogba kommentelni.

invalid user name 2020.12.18. 19:11:05

@Feca:

Gődény tudatosan hazudik -- tájékozott, az adatforrásait olyan módon elemzi, hogy az álláspontját alátámassza.

De krízishelyzetben az sem megemgedhető, ha nagy nyilvánosság előtt téves nézeteket hangoztat, mert ez akadályozza a krízis elhárítására tett erőfeszítéseket, emellett rombolja a közbizalmat.

Feca 2020.12.19. 07:58:11

@invalid user name: Igazad van, a szimpla hülyék / betegek nem keresnek forrásokat.

WildBear 2020.12.22. 14:37:09

Én benne vagyok egy ilyen gödényes csoportban.
Megdöbbentő, hogy mennyire sötét emberek léteznek, tényleg elhiszik, hogy a védőoltásban mikrochip van, hogy a védőoltással akarják kiírtani az embereket, stb.
Gödény ezekre a butaságokra, és félelmekre épít.
Szerintem ez nem fér bele a szólásszabadságba, és a demokráciába.

invalid user name 2020.12.23. 19:25:49

@WildBear:

a konteókba vetett hit alapja elsősorban a szorongás és a döntésképtelenség.
forrás erre:
papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1901755
sajnos jó ideje elérhetetlen a fulltext, ha találsz valahol, ne tartsd magadban
süti beállítások módosítása