Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Pri(z)ma

2021. április 02. - invalid user name

A művészet sokkal több, mint egy dísztárgy. A dísztárgy jól mutat, harmonizál a környezetével, követi az aranymetszés arányait, stb. A dísztárgyaknak is megvan a maguk szerepe: pont a harmónia megteremtése. A műalkotás azonban sokkal több, mint egy dísztárgy. Gondolatokat, érzéseket kelt. Lehet kép, zene, színdarab, film, jelen esetben szobor. mekkora.jpg

eszjarasok3.jpgMérő László írta Észjárások c könyvében, hogy az ember fejében az ismeretek nem egyszerű, "ha -- akkor" szabályok formájában gyűlnek, hanem képzettársítások kapcsolnak össze mindent mindennel. A szabályok, az iskolai tananyag ennek a hálózatnak az összetettségét soha nem érhetik fel: ezt a megtapasztalás -- és a művészetek tudják átadni. 

A gondolat- és érzelemkeltő műalkotások (pontosabban nem maguk az alkotások, hanem a bennünk ébredő érzelmek és a gondolatok) tanítanak, fejlesztik gondolkodásunk belső összetettségét, árnyaltságát.

A művészet olyan tevékenységre ad alkalmat, ami a modern világban ritka. Mint amikor állítólag George Mallory a kérdésre, hogy mért akar felmászni a Csomolungmára, azt felelte, hogy azért, mert ott van. Na így van a művészetekkel is. Miért gondolkodunk el rajta? Mert ott van.

ledontve_1.jpg ...vagyis ennek a műalkotásnak része maga a szobrocska, a címe (Prizma) -- de része a nácik maszkban fröccsenő nyála, a KDNP farizeus közlemènye, az OSB doboz körül álló és kíváncsiskodókat elküldő rendőrök, a fehér festék, de még a földön heverő darabok is.

Legkevésbé sem akarom azt mondani, hogy "hát igen, ide süllyedt az ország." Sőt: az értelmiség lusta, sznob mártíröntudatától viszolygok.  Azt akarom mondani, hogy a műalkotásra adott reakciók, sőt: a primer reakciókra adott válaszaink, gondolataink, az, hogy reagálunk rá (és ahogy) az a művészet lényege és célja.

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr3716488242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2021.04.02. 12:24:25

Szerintem nem farizeus, hanem uszító.
Boldog István facebook oldala 5 perc alatt tiltott ki és törölte a kommentemet, amiben leírtam, hogy a plakát egy keresztény szimbólum. A bejegyzése viszont azóta is kinn van.
Nem érdekli az igazság, a tévedés. Csak az, hogy uszítson.

invalid user name 2021.04.03. 00:42:06

@csongorbela:
lehet, hogy szándékosan uszító, de az a kdnp-s faszi aki a közleményt jegyezte, szerintem nem látja át ennyire. Lásd még Hanlon borotváját
süti beállítások módosítása