Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Az igazmondás garanciája

2018. február 10. - invalid user name

Soros milliókat telepítene be Afrikából és a Közel-Keletről -- olvashatjuk országszerte. 

Valóban? Honnan tudjuk biztosan, hogy a kormány igazat mond Sorossal kapcsolatban? Nem lehet, hogy az egész csupán humbug? Azért építenek rettegést a társadalomban, mert erre hivatkozva a kormány engedelmességet követelhet a néptől? Azt állítják: egyedül ők szállnak szembe Soros Györggyel, míg az ellenzéki pártok beengednék az afrikai és közel-keleti bevándorlókat.

1286_goring_thumb.jpg

Nem városi legenda: fentiek mondatokat valóban Hermann Göring mondta 1946 április 18-án, nürnbergi börtöncellájában, Gustave Gilbert újságírónak -- forrás: wikiquote). 

Visszatérve a kiinduló kérdésre: amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik.

De honnan tudhatjuk biztosan, hogy a kormány állításai, Sorosról, a bevándorlók millióiról igazak? Egyesével ellenőrizzük az összes nyilatkozat minden mondatát? Ez rendkívüli energiabefektetést, szakértelmet, tájékozottságot, utánajárást, kapcsolatrendszert igényel.

Pedig lenne lehetőség ilyen garanciális szabályokra. Egy távoli példát hozok: bemegyek a boltba, hogy nagyobb szilárdságú csavarra van szükségem. Az eladó kezembe nyom egy dobozt, M8 - 5.8. Nekem erősebb kell. Előveszi a másik dobozt: M8 - 12.9, ez már elég jó.

Az 5.8 jelű M8 csavar szakítószilárdsága másfél tonna -- ugyanebből a méretből 12.9 jelű akár négy tonnát is kibír. A dobozra rá van írva annak a hitelesítő intézetnek a neve, amely a gyártástechnológiát és (szúrópróbaszerűen) a csavarokat bevizsgálta, a vizsgálat érvényessége, még a vizsgálati módszert leíró ISO szabvány is.

Amennyiben a csavar mégsem bírja az ígért terhelést, a gyártón és a vizsgáló intézeten számon kérhetem ezt, kártérítést is követelhetek tőlük, ami súlyos esetben büntetőeljáráshoz is vezethet.

Tehát létezik egy széles körben bevált mechanizmus -- szabályok, hiteles mérő- és ellenőrző hatóságok, számonkérhetőség --, amely garantálja, hogy a kezemben tartott csavar (a bizonyossággal határos valószínűséggel) elbír 4 tonnát. Nem kell egyesével ellenőriznem minden csavart, mert megbízom a mögötte levő garanciális mechanizmusokban.

szakadt.jpg

1970-es szovjet szerszámgépől származó M24 csavar

Te támogatnád, hogy ilyen garanciális szabályok, ezek számonkérhetőségét biztosító intézmények őrködjenek az ország rendje fölött? Hogy ne csak a csavarok szilárdságában bízhassunk meg, hanem a politikusok szavában is?

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr4913652044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2018.04.13. 14:10:30

Uh, visszaolvastam, ez nagyon műszaki poszt lett...
süti beállítások módosítása