Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Ellenzéki összefosás

2017. október 09. - invalid user name

A legutóbbi választási "reform" nehéz helyzetbe hozta az ellenzéki pártokat - az eddig bevált taktikázás helyett stratégiát kellene építeniük. Legtöbbjük számára ez túl nagy feladatnak bizonyul.101_divide800.jpg

Mivel a kormánypárt egy tömbbe fogja össze szavazóit, a jelenlegi választási rendszerben az ellenzéki pártok számára esélyt kínáló racionális kampánystratégia az “összefogás”, vagyis az egyetlen kormánypárti jelölttel szemben egyetlen ellenzéki jelölt állítása lenne. Ezért a pozícióért azonban számos jelölt-jelölt verseng. Ha ők nem tudnak valamiképpen megállapodni, vagy megküzdeni egymással, akkor szinte biztosra vehető, hogy külön-külön indulva alulmaradnak az egységes kormánypárti szavazókkal szemben.

Ha meg tudnak állapodni, az adhat valamennyi esélyt az adott választókerületben a győzelemre.

Ahogy az előző posztban Tom Schelling győztes stratégiáját szemléltető példát idéztem:

Vetélytársaddal összebilincselve álltok egy szédítő szakadék szélén. Nagy jutalom várja a győztest – ha a másik feladja. Azzal nemigen tudod megijeszteni, hogy a szakadék felé lökdösöd, hiszen ő is tudja, hogy ha lelöknéd, a bilincs révén téged is magával rántana. Mit tehetsz? A győztes stratégia: mutasd meg, hogy kész vagy sokkal nagyobb kockázatot vállalni, mint a másik. Például kezdj táncolni – egyre közeledve a szakadék pereméhez.

Az ellenzéki jelölt-jelöltek számára a “külön indulás” a biztos vereséget, vagyis a fenti analógiában a szakadékba ugrást jelenti.

Ha az ellenzéki jelöltek valamelyike rá tudja venni a többieket a küzdelem feladására, a győztest megillető jutalom helyben a képviselőjelölti pozíció – a legtöbb helyet megszerző jelölt pártja számára országosan egy kialakuló ellenzéki összefogás vezető pozíciója.

09_old_man_posing_2.jpgA jelölt-jelöltek viadala, ez a különös “szumó" tulajdonképpen még épp csak elkezdődött, a fináléja szerintem valamikor január közepén lesz. Ami jelenleg zajlik, az még csupán erőfitogtatás, pózolás – amely azonban érezhetően növeli a feszültséget a jelölteket állító pártok és a pártok támogatói támogatóik körében.

A Maszop nem bírta tovább - elsőként ugrottak ki, hetekkel ezelőtt megnevezve miniszterelnökjelöljüket. Belépőjük tragikusan gyengére sikerült: fáradt, öreg versenyzőinek nyilatkozataiből sütött, hogy maguk sem hiszik el, amit mondanak, hogy “mi leszünk az összefogás vezető ereje." De tőlük nem is vártunk többet.

10_bojargabor.jpg

Na de Bojár Gábor? Bojár Gábor, az ArchiCAD megalkotója? A szoftvercég és a Graphisoft park alapítója és igazgatótanácsi elnöke? Az üzleti élet évtizedes rutinnal bíró szereplője?

Bojár Gábor azt a kijelentést tette, hogy csalódott a Momentumban, szerinte fel kellett volna adniuk az ellenzék vezető erejéért folyó versenyt.

Három hónappal a meccs vége előtt?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr6012945635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2017.10.10. 07:40:31

Kezdő bloggazda vagyok, Geo írt egy kommentet, válaszolni akartam és véletlenül töröltem.

Szóval a komment:

Geo_

Rossz a szakadékos példa - zéró összegűnek állítja be a játszmát. Vagy jó a példa, ha a "táncolás" azt jelenti, hogy képes arra, amire a többieket is érdemes rávennie: egyikük se induljon a választáson, keressenek egy harmadikat, akit le tudnak segíteni, s ő majd visszajön kiszabadítani őket. (Ez még rosszabb példa, hiszen egymásban sem hisznek, nem hogy a harmadikban :-)
Ez a harmadik pedig nem lehet más, mint egy választási szövetség, egy választási párt.

invalid user name 2017.10.10. 07:47:38

A "táncolás" csak annak a szimbóluma, hogy az egyik fél kész nagyobb kockázatot vállalni.

Az állatvilágban ez olyan módon jelenik meg, hogy két, veszélyes fegyverekkel rendelkező hím pózol, és oda-oda kapnak a másik felé: tudván, hogy ha tényleg összekapnak, mindkettejük súlyosan megsérül, ami egy éles helyzetben azt jelentheti, hogy a harc győztese lemarad a vadászatokban, vagy egy következő párviadalon könnyű préda lesz.

A pártok között a nagyobb kockázatvállalás annak a kifejezése, hogy ők aztán tényleg de istenuccse külön indulnak, nem tárgyalnak, sem előtérben sem háttérben stb.

Én úgy látom, hogy a mai belpolitikai helyzetben az ellenzéki pártok között nincsen bizalom (haha, a Momentum kivételével szinte mindegyik ellenzéki párt szakadással, kiválással jött létre, a pártok vicces nevei is sokatmondóak: az együtt mindekivel szakított, a párbeszéd senkivel nem áll szóva, az LMP a klasszikus magyar pártpolitizálás eszköztárából merít és Ron Werbert alkalmazza tanácsadónak, stb).

Szóval bizalom nincsen, versengés lesz, és a versengés legkevésbé veszélyes módja a pózolás. Én csak nézőközönség vagyok. Ezt a posztot azért írtam, hogy más is hagyja abba a bosszankodást és figyelje a meccset.

Geo_ 2017.10.10. 08:08:25

@invalid user name: Ez így OK - (ill. éppen nem az) - de így pontosan a 14-es helyzet állhat elő.
A Fidesz legyőzése persze önmagában nem cél - hanem eszköz. Ha bejön az ellenzéki pártok saját reménye, akkor egy lehetséges eredmény:
Jobbik 15 %, MSZP 10 %, DK 8 %, LMP 8 %, E/P 6 %, MoMo 6 % - s ezzel az 53 %-kal bőven 2/3-a is lehet a Fidesznek

invalid user name 2017.10.10. 10:49:20

@Geo_:

Ezért írtam (az elején), hogy az ellenzéki pártok még nem igazán értik ezt a helyzetet. Még az LMP se, mióta nevet változtattak nemLMP-re
süti beállítások módosítása