Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Gyenge a polgármester

2017. október 04. - invalid user name

Polisz: város, politika: közélet, politikus: a közélettel elkötelezetten foglalkozó ember.

tarlos_sulyzo.jpg

”Társadalmilag előnyös, ha árvízveszélyes területre nem épülnek lakóházak – hacsak költséges védművek építésével meg nem óvjuk az ott épült házakat. Ha a helyi hatóság nem engedélyezi lakóházak építését az árvízveszélyes területen, akkor a racionális emberek nem építenek oda házat és nem költöznek oda.

Ám a racionális emberek felismerik, hogy ha mégis az árvízveszélyes területen építkeznek, akkor esetleg számíthatnak arra, hogy egy gyenge kormányzatot rá tudnak venni a költséges gátak megépítésére.

Tehát ha gyenge a kormányzat, és nem tud érvényt szerezni az árvízveszélyes területekre költözés tilalmának, előbb-utóbb arra fog kényszerülni, hogy az adófizetők pénzéből mégis megépítse azt a védművet, amit korábban nem tervezett.”

Rules Rather than Discretion: The Inconsistency of Optimal Plans
Fynn E. Kydlland, Edward C. Prescott
Journal of Political Economy, Vol 85, Issue 3 (Jun 1977), pp 473-492.
© The University of Chicago Press

kyd_pres.jpg

A gazdasági szereplők kiismerik a döntéshozókat és viselkedésüket ehhez igazítják  ennek matematikai modelljét dolgozta ki Fynn Kydland és Edward Prescott az 1977-ben megjelent cikkben. Ez a racionális várakozások természetéről szóló tanulmány alapozta meg a modern jegybankok árstabilitást célzó működését. Eredményeiket a svéd királyi akadémia 2004-ben közgazdasági Nobel emlékdíjjal ismerte el.


Mellékletthevillage_1200.jpgA 3 millió forint törzstőkéjű Római-Mű Kft luxus villaparkot épít a hullámtéren a Királyok útján, közben követelik a part menti gát megépítésétnincsjovo.jpg

Hát nekik valóban nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr312928267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása