Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Az őszülés megelőzhető lesz

2020. december 30. - invalid user name

20201230_063705.jpgA nature-ben publikált kutatási eredmények nyomán elérhető közelségbe kerül az őszülés elleni védőoltás. Az oltás a már ősz hajat nem javítja majd vissza, de a pigment-termelő sejtek további pusztulását megállítja.

(Fotó: Sarah Smith, Auckland)

A kutatók annak a legendának jártak nyomába, miszerint egy sorscsapás nyomán volt, aki egy éjszaka alatt megőszült. Ez eredeti formájában természetesen nem igaz: a keratinból álló hajszálak már nem élő sejtek, az azokba beépült színanyagokat nem lehet csak úgy kisöpörni.

Ám az kiderült, hogy a legendáknak valóságmagja viszont van -- a stressz és a fájdalom nyomán a hajszálakat növesztő tüszőkben egy speciális fehérje aktivizálódása elpusztítja a színanyagok termelődéséért felelős sejteket. Minél nagyobb a stressz, annál többet, s az ezután növekvő haj már fehér lesz.

Ennek a fehérjének a blokkolása a szőrtüszők sejtjeiben megvédi a melanint termelő sejteket a stressz káros hatásaitól. 

https://www.nature.com/articles/s41586-020-1935-3.epdf

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr6616363340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása