Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Vazallusok

2020. december 16. - invalid user name

tron1.jpgTalán még rémlik a töri órákról a feudalizmus: a király, mint legfőbb hűbérúr rendelkezik az országgal. Birtokot (feudumot, jövedelemforrást ad) vazallusainak, akik cserébe támogatják a királyt.

tron2.jpgÁm a trón ingatag -- ha egy vazallus megerősödik, a trónt is fenyegetheti. Ezt semmiképp nem várhatja meg a király, a legkisebb gyanúra oda kell csapni. Az is veszélyes, ha a vazallusok szövetkeznek. Ezért az okos király pl. versenyezteti a vazallusait.

Megesik, hogy egyik vazallusnak megtetszik a másik birtoka -- és felajánl a királynak valamit. (Vagy a király kér valamit, és a vazallus megmondja az árát.)

A feudalizmus évszázadokon keresztül jól működő rend volt. Aztán valaki kipróbálta a jogbiztonságot, ami annyival versenyképesebb gazdaságot, erősebb országot eredményezett, hogy a feudalizmus visszaszorult az olajállamokba, amelyek valamilyen extenzív erőforrás (energiahordozók, ásványi kincsek, esőerdők, EU-támogatások -- vagy akár rabszolgák) felélésével ellensúlyozni tudják a rendszer (jogbiztonság és más tényezők, pl az itt fejtegetett közbizalom híján) rettentően gyenge hatásfokát.

Nem mondhatok ítéletet Bige Lászlóról, bár az, hogy a tavalyi sokszori hatósági zaklatásáról bíróság mondta ki: alaptalan volt, azt sejteti, hogy a mostani vádak "ha akarom vemhes, ha akarom nem" mélységűek. Bármi is lesz az összecsapás kimenetele, valószínűleg a modern feudalizmus hatalmi játékaiból látunk egy újabb felvonást. És mint a földesurak a jobbágyoktól elvárják: kushadunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr9116345880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása