Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Elkerülhetetlen az egyházszakadás

Itt a hungrikán egyház hajnala?

2018. december 25. - invalid user name

frissítés: Hodász András közéleti kérdéseket is taglaló blogját letiltotta a püspöke (talán Erdő Péter), Pálferi előadásai is megszűntek pár éve (bár ő arra hivatkozott, hogy belefáradt), Beer püspököt nyugdíjazták, Székely János püspököt Esztergomból kitelepítették a határszélre...

----

Egyre több egyházi vezető illetve meghatározó személyiség foglal nyíltan állást egy önálló új magyar, keresztény jellegű egyház kapcsán.

A jézusisták (Beer Miklós váci püspök és Székeny János szombathelyi püspök) mellé állt Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát is a HVG karácsonyi különszámában olvasható interjúban:

Egy karácsonyi könyvbemutatón Várszegi Asztrik katolikus püspök egy beszélgetés közben „vetette fel viccesen”, ha ma élne a Megváltó, akár még a Soros-ügynök címkét is megkapná.

Hodász András, aki Pálferivel együtt papkodik a Babér utcában, a válasz online-nak adott interjújában szintén nyíltan a jézusisták mellett foglalt állást:

meg kell szólalni a hajléktalanokat vagy a CEU-t érő kormányzati agresszió láttán, aki pedig a munkások bérét visszatartja, „főbenjáró bűnt követ el”. 

A szegedcsanádi püspök. Kiss Rigó László a viktoristák mellett áll: aki elfogadja a pénzt a kormánytól, az kövesse a politikai útmutatást. Kiss Rigó László szerint Ferenc pápa téved amikor az irgalmasságról beszél.

Ellen kell állni a brüsszeli elit gyarmatosító törekvésének

 

Márfi Gyula próbál egyszerre játszani mindkét oldalnak: a pápának azt mondja, hogy kiragadott részletek alapján ítélik meg -- itthon pedig arról beszél, hogy a migránsok el akarják foglalni európát. Amikor pedig szembesítik azzal, hogy nem szolgálhat egyszerre két urat, azt állítja, hogy Ferenc pápa egyetért Orbán Viktor menekültpolitikájával.

„Jönnek, hogy elfoglalják Európát” – Nem lehet véletlen, hogy most ekkora migrációs nyomás van Európán, szerepet játszhat benne a muszlim hódítási szándék, de a nagyhatalmak is támogatják – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Márfi Gyula veszprémi érsek, akivel a keresztény megújulás szükségességéről is beszéltünk.

 

Erdő Péter deklarálta, hogy a kormány politikája melletti lojalitás fontosabb a jézusi példánál (amelyet követve "embercsempésszé válnánk"). Belső vívódását mutatja, hogy amikor rákérdeznek, hogyan szolgálhatja egyszerre a római katolikus egyházat és Orbán Viktor politikáját, elmenekül:

Szívesen nyilatkozott természetvédelemről, a Földért viselt felelősségről Erdő Péter azon a hétvégi rendezvényen, ahol azonnal megszakította az interjút, mikor a menekültekről is meg
akarták kérdezni.

Az egyre feszítőbb ellentmondás azt jelzi, hogy hasonló helyzet előtt állunk, mint csaknem 500 éve Anglia. Ha nem akarjuk tudathasadásos állapotba kényszeríteni az egyházi vezetőket és hívőket, minél előbb meg kell alapítani az új, magyar, keresztény jellegű egyházat, aminek feje egyértelműen Orbán Viktor lesz.

Képtalálat a következőre: „orbán viktor templomban”

Az élhetetlen, konzervatív jézusisták járjanak titokban csak a saját kopott templomaikba, az adóhivatal és a rendőrség folyamatos zaklatása mellett. Az új egyház hívei pedig a nyomás alól felszabadulva végre vallhatnák, hogy Szűz Mária pártus királylány, Jézus pedig szittya magyar (tehát tulajdonképpen maga a Teremtő Isten is magyar).

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr5714513926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2018.12.25. 23:20:48

persze ez a poszt csupán gondolatkísérlet

Andy73 2018.12.26. 13:32:10

"Az egyre feszítőbb ellentmondás azt jelzi, hogy hasonló helyze előtt állunk, mint csaknem 500 éve Anglia."

Na ne túlozzunk. Még csak az előtt a helyzet előtt sem állunk, mint a mostani Ukrajna. Pedig az sokkal közelebb van, térben és időben is.
Az persze érthető, ha egy politika iránt érdeklődő - és nem feltétlen katolikus - blogger a katolikus papoknak elsősorban a politikai állásfogalalásaira kíváncsi. És azokban is azt keresi, hol vannak ellentétek, feszültség, mert nyilván az az érdekes, az a hír. Az egyház, a papok és a hívek életében ezek viszont egyáltalán nem a legfontosabb dolgok, hanem inkább marginálisak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 14:00:39

A katolicizmus eleve változás előtt áll.

A krisztushű erők és a ferencisták között élet-halál harc zajlik. Az előbbiek ragaszkodnak hagyományaikhoz, míg az utóbbiak szeretnék lerombolni Jézus tanítását, protestáns szektávű alakítva a Vatikánt, ahol nők fognak püspökösködni, homokosok házasodnak, s a miséken közösen istenítik Sátánt.

A magyar katolikusok között csak kis csoportot képeznek a ferencista eretnekek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 14:02:22

@Andy73:

Az ukrán helyzet más. Ott nincs vallási ellentét a felek között, minden teológiai kérdésben egyetértenek. Az egyetlen vitás kérdés politikai.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.26. 14:07:24

@Andy73: nekem úgy tűnik, igenis fontos dolog, hogy honnan jön a pénz. Ismerve a papokat, ez determinálja egyházi világnézetüket. Tisztelet a kivételnek. Örülök, hogy ilyenről is hallani.

Rébusz 2018.12.26. 14:10:06

@Proud Mary: és valóban, LOL!!! Ennél több reakciót nem is érdemelne ez a cikk :-D

Ekkora összehordott zagyvaságot az elejétől a végéig... Szilveszteri hangulatom lett, pedig még odébb van :-) Értelme és igazsága semmi nincsen a cikknek, ezért nem is érdemes belefogni, de talán annyit azért ki kellene jelenteni, hogy a papok, mindegy, hogy a hierarchiában hol helyezkednek el, emberek és mint olyanok, saját véleményük van. A menekült kérdés mára már teljesen nyilvánvaló, hogy nem csupán etikai kérdés, hanem sokkal összetettebb. És attól, hogy egy katolikus pap ( = ember) nem támogatja a túlnyomó többségében muszlim bevándorlók megjelenését több százezres nagyságrendben Európába vagy Magyarországra, attól még nem jelenti azt, hogy ő orbánista. Vegyük már észre, hogy a tömeges bevándorlásba beletört a bicskája a nyugatnak, paralelltársadalmak, be nem illeszkedő x. generációk formájában. Hogy problémák társulnak hozzá az iskolákban és az élet számos területén, miközben ahonnan ezek a százezrek jönnek, ott nem lesz jobb az élet. Vegyük már észre, hogy nagyhatalmak, politikai erők negatív döntéseinek következménye ez a népvándorlás és hogy azokat a százezreket el is kell szállásolni és munkát kell nekik adni a befogadás után. Vegyük észre, hogy a szándékos politikai machinációk mellett bűnözői körök élnek meg vígan ebből a helyzetből. Ferenc pápa nem csak a papságot, de a híveket is megosztja a kijelentéseivel. Egy pápa hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen, nem pedig a politikai állásfoglalásban.

Attilajukkaja 2018.12.26. 14:17:32

Szerintem az egyházi emberek mindig is hasonló dilemma előtt álltak, bármilyen is volt a rendszer: a politikai hatalmat szolgálni vagy Istent.
Most nálunk is elválik a búza az ocsútól: kit tartanak az egyházi vezetőink nagyobb istennek - az egyházit vagy Orbánt?

Attilajukkaja 2018.12.26. 14:19:05

@Rébusz:
"LOL!!! Ennél több reakciót nem is érdemelne ez a cikk :-D"
Kis ellentmondásba keveredtél azzal, hogy jómagad viszont egész hosszan kommentáltad!

Rébusz 2018.12.26. 14:23:08

@Attilajukkaja: Adjátok meg a császárnak ami a császáré és Istennek ami az Istené. Politikai kérdésekben a pápa nem tévedhetetlen. Ferenc pápa pápaságára rányomja a bélyegét a közeg, ahonnan érkezett, a felszabadítás teológiája, ezért nyúlik bele előszeretettel és "rutinnal" a szociális kérdéseknél a nemzetközi politikába (is).

invalid user name 2018.12.26. 14:35:59

@Andy73:

"Az egyház, a papok és a hívek életében ezek viszont egyáltalán nem a legfontosabb dolgok, hanem inkább marginálisak."

A jézusisták számára marginálisak a politikai kérdések -- a viktoristák számára ezek a legfontosabbak. Ez hamar kiderült, ha viktorista pap miséire jártál. Az okosabbak burkoltan, a kevésbé körmönfontak nyíltan uszítanak a szeretet és az irgalmasság ellen.

invalid user name 2018.12.26. 14:41:15

@maxval balcán bircaman:

...és milyen különös, hogy amelyik megyéspüspök megkapja a milliárdjait a kormánytól, mindjárt sutba dobja Krisztus tanítását és viktorista lesz :-)

Beárazták magukat a püspökök, rendesen. Hodász András pedig valószínűleg idézést kapott Esztergomba, Erdő Péterhez -- hogy merészeli kockáztatni az egyházmegye pénzét azzal, hogy elhajló véleményeket hangoztat.

invalid user name 2018.12.26. 14:42:00

@maxval balcán bircaman:

A krisztushoz hű erők ma Soros ügynökei lennének -- mondta Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát

Rébusz 2018.12.26. 15:00:04

@invalid user name: Nos, Várszegi Asztrik alatt lett Pannonhalma egy üzleti vállalkozás. A templom barokk belsejét lecserélte "ékes" mementóként. Nem tudom, hogy ő ettől miért lenne "jézusista" és konzervatív...? A cikk tele van ellentmondással, a terminológiák tekintetében is. Az ellenzék vagy a kormányellenes erők nyelvújításba fogtak, de úgy tűnik, nagyon nem értik a módját.

Sir Galahad 2018.12.26. 15:00:48

Tényleg nem sok értelme van a cikknek. A papok is emberek, természetes, hogy politikai kérdésekben (ilyen mondjuk a migráció) nem feltétlenül egyezik a véleményük. Ettől miért kéne az egyháznak szétszakadnia?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 15:05:21

@invalid user name:

Kevered avallást ésa politikát.

Ha egy pap Jézus ellen fordul, arra nincs mentség. Ha viszont egy adott politikai érdeket támogat, az lehet rossz is, de bocsánatos bűn.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 15:11:32

@invalid user name:

Várszegi ballib, ez zavarha meg értékelését: leveri a vallást és a politikát.

HaCS 2018.12.26. 15:11:35

@Rébusz: @Sir Galahad:

Annyit mindenképp megjegyeznék, hogy egy interjúban, közösségi megnyilvánulásban illik felhívni a figyelmet a magánvéleményre.
Különösen, ha az ember egy szervezet tisztségviselőjeként az intézmény nevében beszél.

Beer Monster 2018.12.26. 15:24:27

"Mindinkább úgy gondolom, hogy nem csak két ezer évvel ezelőtt, de ma is megfeszítenék az emberek Jézus Krisztust őszinte tanításáért!! Szomorú szívvel, Böjte Csaba"

Beer Monster 2018.12.26. 15:36:28

"A ki azt mondja, hogy a világosságban van, és gyűlöli az ő atyjafiát az még mindig a sötétségben van."

invalid user name 2018.12.26. 15:37:19

@maxval balcán bircaman:

A pap nem fordul nyíltan Jézus ellen, mert ahhoz (ma még) gyáva, de sokan -- pénzért -- megtagadják Jézus tanítását. papok, püspökök, akik a posztban szerepelnek, de sok kevésbé ismert egyházi személy is.

invalid user name 2018.12.26. 15:38:06

@Beer Monster:

Hát, Böjte Csabának komoly meghasonlást okozott, hogy (legalábbis eddig) Orbán Viktor híve (volt).

Rébusz 2018.12.26. 15:42:21

@HaCS: Itt a probléma abból adódik, hogy a cikkben megnevezett papok mind "vezető pozícióban" vannak. Az egyházban a dogmák a hit kérdésére vonatkoznak, nem a politikára. Az egyházban nincsen és nem is lehet egységes "hivatalos" politikai vélemény. Ebben az esetben valóban kritikával lehetne illetni az egyházat, hogy politizál, ráadásul figyelmen kívül hagyja a papjai gondolkodásbeli szabadságát és rákényszerít egy politikai álláspontot a klérusra, sőt a hívekre is.

invalid user name 2018.12.26. 15:45:14

@Sir Galahad:

A poszt gondolatkísérlet, nem feltétlenül szántam széles nyilvánosságnak, nem dolgoztam ki a részleteket, erősen meglepett amikor elkezdtek dőlni a kommentek.

Az egyházszakadás természetesen elméleti dolog, a nemzet futballistájának nem okoz gondot a kettős beszéd: az uniót ekézi itthon -- de egy kis pénzért kinyalja a seggüket Brüsszelben. Bevándorlási válsághelyzet van itthon -- aláírja a migrációs krízis végét deklaráló dokumentumot Strasbourgban. stb.

Csak épp a híveinek nagy része nem rendelkezik ilyen hasadt elmével.

Rébusz 2018.12.26. 15:47:51

@invalid user name: szerintem ezt bízzuk a teológusokra, hogy megítéljék, kik forgatják ki Isten szavát vagy Jézus tanítását.

Rébusz 2018.12.26. 15:55:05

@Beer Monster: Böjte Csaba gondolom nem a templomba járó vagy hívő keresztényeket értette ez alatt........ Ha egyáltalán ő mondott egy ilyen mondatot, csak mert gyerekkoromban is elhangzott már számtalanszor ilyen mondat különböző személyek szájából. Jézus nem politikus volt, távol tartotta magát a politikától, ezért úgy gondolom, hogy ezen a elméleti "vonalon" felesleges elindulni.

Rébusz 2018.12.26. 15:57:07

@invalid user name: Azért dőlnek a kommentek, mert a bejegyzésed felkerült az Indexre.

2018.12.26. 15:58:41

@Rébusz:
apátsági wellness marketing igazgatóval. mária helyett marriott. és ezért licensz díjat fizetnek a rosenbergéknek. ha egy szó is igaz abból, amit prédikálnak, akkor a pokolra kerülnek mind.

invalid user name 2018.12.26. 16:11:10

@Rébusz:

Miért bíznánk a "teológusokra"...? A kereszténység individualista vallás -- mindenki a saját lelkiismerete szerint üdvözül, nem a központi bizottság főtitkárának döntésétől függően.

invalid user name 2018.12.26. 16:12:51

@Rébusz:

"felkerült az Indexre"

Nabakker. Hát az ember így írjon blogot hogy aztán magyarázkodhat.

invalid user name 2018.12.26. 16:14:44

@Rébusz:

"Jézus nem politikus volt, távol tartotta magát a politikától" -- de a politika mégis fenyegetést látott benne. Ezzel aztán kiemelte a kortárs vándortanítók közül, és életműve (vagy annak fennmaradt részei) kétezer éve hagyományként öröklődnek és alakulnak.

Rébusz 2018.12.26. 16:21:24

@invalid user name: A kereszténység soha nem volt individualista vallás. A keresztények nem olyan mint a buddhizmus, a keresztények mindig közösségben ünnepeltek, a közösséghez tartozás lényeges eleme, Jézus maga is fontosnak tartotta a közösséget, nyájról beszél, stb, a tömeg és a magány, az egyedüllét mindig egy rossz szituációban van jelen a Bibliában, de a közösség, az együttlét viszont fontos és pozitív. Hogy rövidre fogjam, az üdvözülés a kegyelmen múlik, de a tanítás, a hit értelmezése már a kléruson. És itt ne jöjjenek rögtön negatív berögzülések elő egy hitetlenben vagy egy másként hívőben (református vagy kisegyház), az első teológus Pál apostol volt, aki már valóban teológiát hirdetett, aki közösségeket épített és arra kérte őket, hogy erősítsék meg egymást a hitükben. Szerzetesrendek, mártírok erőt merítettek abból, hogy nincsenek egyedül, a többiek hite is erőt adott nekik. Megint nem sikerült rövidre fognom.

HaCS 2018.12.26. 16:23:00

@Rébusz:

Aztán mióta szükséges egyházi tisztviselőknek (egyházi minőségükben) világi dolgokban kinyilatkoztatást tenni? Miért ne maradhatnának a történések egyházi keresztény vonatkozásainál? Ami a dolguk, ami a szakmájuk, amihez értenek.
Nem bánom, ha bármely egyházi személy politizál, csak akkor ne írjuk a neve alá, hogy váci, szegedcsanádi püspök, hiszen nem a tisztségében, hanem magánszemélyként nyilatkozik.

2018.12.26. 16:24:43

@invalid user name:
ez az asztrik vezette be, hogy azt, hogy a mariott logóval reklámozzák pannonhalmát. mária országában. nyilván jézus is azt mondaná, hogy az anyja nem elég jó jelkép az egyháznak. inkább fizessenek a követői kufároknak. nyilván ezt hirdetné várszegi szerint.

steery 2018.12.26. 16:26:59

Egy újabb vallás megalapításának csak és kizárólag politikai okokból van értelme, ahogy a hozzá kapcsolt új ideológia kidolgozásának is. A hunglikán egyház megalakításának akkor lenne jelentősége, ha hivatalos államvallássá tennék, az összes többi vallást pedig betiltanák vagy egyesületi formába kényszerítenék, azaz felszámolnák a vallásszabadságot. Ez ellen viszont túl sokan tiltakoznának, ahogy a kötelező áttérés ellen is a hunglikánságra. A nagy kérdés ez esetben az, hogy ki vagy kik írják meg az új egyház szent könyvét, liturgiáját és szimbólumrendszerét? És hódító, térítő, erőszakos, egyeduralomra törő legyen ez a vallás vagy toleráns és megengedő?
Ez esetben a koronát is el kell távolítani a parlamentből, mert az a katolikus egyház szimbólumait és vallási programját jelképezi a szimbolikájával. Talán érdemes volna visszaadni a Habsburgoknak, akik az 1600-as években elkészítették maguknak, más, korábbi ékszerek darabjaiból összetákolva (szóval az álszent korona nem álszent István királyé volt). Vagy inkább szedjük szét és építsünk új, saját koronát a leendő szakrális királyunk számára? És kik, mi alapján döntsék el, hogy ki legyen ezentúl a hunglikán egyház és a magyar királyság választott szakrális királya?
Ti mit gondoltok erről? Vagy én döntsek mindenről, ti pedig engedelmeskedjetek szentséges királyi akaratomnak?

Rébusz 2018.12.26. 16:30:29

@invalid user name: Kiemelte őt a vándortanítók közül, ezt írod. Rendben. Ezek szerint nem vagy keresztény, úgy írtad ezt a cikket. Akkor végképp nem értem, hogy miért erősködtél, hogy írj egy pamfletet egy közelgő vagy már meglévő "egyházszakadásról". Nincs ilyen. Nincsenek jezusitsták meg orbanisták, (LOL) hanem papok vannak saját politikai meggyőződéssel. Mostmár kezdődik, hogy az egyházat kívülről próbálják meg bomlasztani, vagy legalábbis félreinformálni embereket? Se füle se farka amit te írtál, egy kívülálló fejtegetése, ez olyan, mintha én próbálnék a magyar muszlim közösségen valami fogódzót találni és teljesen kívülállóként egy belső viszályt belemagyarázni. És nekik magyarázni aztán, hogy a Koránt hogyan értelmezzék.

Rébusz 2018.12.26. 16:31:48

Ja és visszakanyarodva: valóban félreértelmezték, azt gondolták, hatalmat akar, de ez még semmit nem változtat azon a tényen, hogy nem politizált, hanem épp ellenkezőleg.

Rébusz 2018.12.26. 16:34:38

@444: Mária jelét nem ő találta ki. Egyházi ruhákon vagy tárgyakon már régtől ott van Mária jele a jellegzetes M betűvel.

2018.12.26. 16:39:23

@HaCS:
azért, mert a vallás részben világias. semjén doktor fővadász a helikopterről lövi a rénszarvast. csak a télapó elől ki ne lője. azért azt lehet érezni, hogy ez olyan nagyon nem klappol a keresztény tanítással. de az se, hogy mária helyett luxus marriott lesz a hívószó pannonhalmán. asztrik főapát jóvoltából. jobbnál jobb politikai vezetők vannak mindkét oldalon. de ők a világias hittel ütköznek, vagy nem ütköznek. bencések azok tapsolnak. mind a kettőnek.

Rébusz 2018.12.26. 16:40:21

@steery: "Ti mit gondoltok erről?" Ezt komolyan kérdezed? :-D

invalid user name 2018.12.26. 16:48:15

@444:

ez a marriott sztori nekem is megvolt, most rákerestem és pont egy éves hír, hogy a marriott 5 milliárdos beruházásához 3 milliárdot ad a kormány.

Asztrik meg ilyen hálátlan, hogy kigúnyolja a kormánypropagandát ("Jézus is Soros-ügynök lenne")

Rébusz 2018.12.26. 16:50:11

@HaCS: Ebben nagyon nem értek veled egyet. Akkor a cipész meg a wc-s néni se szóljon hozzá a politikához, mert mit ért az hozzá? Vagy akkor egyáltalán ki szólhatna hozzá? A politika mindenkit érint, a gond akkor van, ha egy egyház vezető úgy gondolja, hogy összemossa a hitet a politikával. Szerintem egy hívő ember helyén tudja kezelni, ha a lelkipásztora politizál. Ez a kívülállóknak szokott probléma lenni, úgy ahogy a cölibátusról vagy a női papságról is elkezdenek értekezni, holott őket mindez egyáltalán nem is érinti. Ez olyan, mintha én a krisna hívők étkezési szokásairól kezdenék kritikus hangnemben írni, holott egy rajtam teljesen kívülálló közösség, egyáltalán nem érint a belső struktúrájuk vagy a szabájaik. Egy püspök sem gondol arra, hogy uramisten az ateisták most mit fognak leszűrni az én politikai nézetemből. Egy püspök is magyar emberekben gondolkodik szerintem.

invalid user name 2018.12.26. 16:50:16

@steery:

angliában sem tiltották be a többi vallást, csak annyi történt, hogy az anglikán egyház feje a király. nálunk is az lenne, hogy a hungrikán egyház feje viktor. ezzel lehetne legegyszerűbben rendezni az ideológiai különbségeket (a jézusisták az irgalmasság szavát hirdetik, jézus maga is migráns volt Egyiptomban), a viktoristák pedig inkább a vallásháborúk korát idézik.

2018.12.26. 16:52:28

@Rébusz:
pannonhalmán marriott szálloda épül. mert hogy asztrik azt mondta, hogy mára nem elég jó hívószó. mennyivel jobb lenne luxus marriott, akkor több lesz vendég. ezért fizetnek rosenbergéknek.

ilyen alapon a bazilikában is lehetne önkiszolgáló tesco. nagyobb lenne a forgalom. és gründwald bácsiék fizetnének cohenéknek. ha biblia nem elég kelendő, akkor oszthatnának akciós újságot. de ezért nem a tesco fizetne a bazilikának, hanem a bazilika fizet a tesco számájára, mert növelik a forgalmat. de ezt kormánytámogatással csinálják. a másik sarokban lehetne kasszás erzsi és a cba.

Rébusz 2018.12.26. 16:58:35

@invalid user name: Szerintem ezek szerint pont arról van szó, hogy nem keveri bele az aktuális politikát a "szakmai" tevékenységébe illetve az ő külön bejáratú véleményébe. Ment a saját meggyőződése, tervei után. Az már más dolog, hogy nem kötelező egyetérteni vele, nem hitbéli kérdésről volt szó.

invalid user name 2018.12.26. 16:59:49

@Rébusz:

Anélkül, hogy ellenőrizném HaCS melyik ideológiai szekértáborhoz tartozik, bizonyos társadalmakban kialakult egyfajta munkamegosztás -- a pék kenyeret süt, a villanyszerelő vezetékeket és konnektorokat szerel, az orvos gyógyít, az esztergályos cecília -- és ezen belül a politikus dönt a közügyekben, mert az is egy szakma. A péknek, a villanyszerelőnek, az orvosnak, az esztergályosnak nem kell értenie ahhoz, hogy jó-e az egykulcsos adó, a határkerítés, a vizitdíj, a háziorvosi praxisok rendszere, a devizahitelek forintosítása.

Az átlagembernek ugyanúgy nem kell törődni ezek részleteivel, mint ahogy más szakmák részletszabályaival sem. Ezt nevezzük KÖZBIZALOMNAK (fides publica, hehe). Ám amikor nem lehet megbízni a vezetőinkben. akkor ez a közbizalom megreccsen.

invalid user name 2018.12.26. 17:07:10

@Rébusz:

"nem kötelező egyetérteni vele, nem hitbéli kérdésről volt szó"

Hodász András másként látja ezt, a valaszonline interjúban el is mondja, miért:

"a hallgatás is kommunikáció. Márpedig ha nem szólalunk fel a hajléktalanok ügyében, vagy a CEU ügyében, amikor ilyen módon bánnak a társadalom egyes csoportjaival, elveszítjük a jogot, hogy később a saját érdekünkben felszólaljunk."

...

"Nem a gender szak tartalmáért emelem magasba a zászlót ... A hatalmi módszer ellen szólok. Az ellen, hogy egyetlen tollvonással megszüntessenek szakokat, kiebrudaljanak egyetemeket. Gondoljunk bele, mi lesz, ha jön a jövőben egy kormányzat, amely ugyanezt a módszert használva egyszerűen kihúzza a képzési listáról a teológiát! Milyen erkölcsi alapon állva tudnánk akkor tiltakozni az önkényes döntés ellen, ha most csöndben vagyunk?"

ami szabad 2018.12.26. 17:08:55

@maxval balcán bircaman: Annyira hülye vagy, hogy az már fáj! "Várszegi ballib". Na ebből látszik, mekkora marhák vagytok! Nektek MINDENKI ballib, aki szerint orbán egy f@sz. Végül is, nincsenek sokan, talán úgy 7 milliárd emberről van szó. Mert külföldön és itthon van maximum 3 millió ember aki ovi fan, és mára biztos vagyunk 7,03 Mrd-an. Na. Tehát adott akkor 7 milliárd ballib, meg ti vagy 3 millióan. Szerinted??? Csak nem megint mi megyünk szembe az autópályán??

Rébusz 2018.12.26. 17:16:53

@invalid user name: Én nem ismerek olyan péket, aki ma törvényhozó lenne, de lelkipásztort sem, aki erre igényt tartott volna. Szerintem ilyen jellegű kezdeményezés a politika irányából megy az egyház agy egyházak felé, mint fordítva. De hogy már egy feudalista egyház-állam összefonódásról is elfantáziáltok...

A hotel építésről nem hallottam, köszönöm az infót. Asztrik viszont már nincsen Pannonhalmán, hogy élvezze az azelőtt szép, nyugodt természeti környezetben majd megjelenő messziről jött zajos, de elit látogatókat. Remélem a befizetett adókból hamar visszavándorol az a 3 milliárd forint az államkasszába.

2018.12.26. 17:17:44

@invalid user name:
errefelé 24 önkormányzati választókörzetből 24 fideszes. a belvárosban ott áll üresen egy 300 nm-es ingatlan. karácsony előtt a képviselők kitalálták, hogy valakinek adják oda. és kik kapják meg? a hitgyülekezete. és közben az atv aggódik a gyári munkásokért. de orbán családját nem szidják. hitgyülekezete errefelé műfüves focipályát is kapott. a görög katolikusoknak errefelé karate klubjuk is van. nem viccelek. kaptak egy iskolát. abban volt egy karate klub. azt nem számolták fel. tehát ilyen értelemben rendesek voltak. az nb1 szuperrangadón a mol-vidi kezdőkört megáldotta a püspök.

azt nem lehet mondani, hogy az egyház a közösségi életben egyáltalán ne vegyen részt. ez az ortodox liberális dogma. ezt a többség elveti. el kellene gondolkodni azon, hogy mi az egyház világias feladata? helikopteres rénszarvas vadászat, fitness wellness szállodai befektetés, vagy micsoda.

invalid user name 2018.12.26. 17:17:49

@maxval balcán bircaman:

A hungrikán egyház megalakulásával rögtön ki lehetne adni a KILENCPARANCSOLATOT, szóval ki lehetne húzni azt, hogy "NE LOPJ" ez tehermentesíten a gyóntatásba sokszor belefáradó papokat.

2018.12.26. 17:18:30

@Rébusz:
közvetlen a nyugdíjba vonulása előtt szerződött.

invalid user name 2018.12.26. 17:20:57

@444:

vannak jelei az ATV hitgyülis kapcsolatainak de hivatalosan két kft a tulajdonos:
- Broadcast Projekt Kft. (Magyarország)
- Woodham Enterprise Ltd. (Panama)

invalid user name 2018.12.26. 17:23:01

@Rébusz:

üh, nem arról beszéltem, hogy a pék akarna politizálni, hanem arról, hogy részletkérdésekhez nem ért, ezért meg kell bíznia a politikusokban. nyilván formál véleményt az őt érintő kérdésekben, de ezt csak arra tudja alapozni, amit a politikusok mondanak -- ameddig megbízik a politikusok szavában.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2018.12.26. 17:28:49

@ami szabad:

Asztrik bácsi ultraliberális mivolta közismert.

2018.12.26. 17:31:02

@invalid user name:
ez elvben elég egyszerű. mert a kereszténységnek van egy balos, szociális és egy jobbos nemzeti keresztény politikai irányzata. a keresztényszocializmus a nőknek áll jól. kalkuttai teréz keresztényszocialista, az úgy rendben van. de amikor túltáplált papok aggódnak a szegényekért, akkor visszás. errefelé a pap bejön a vidéki faluból. és a város határában a gyülekezetnek bevásárol. és az üzletben jár kupon. és abból földi mogyorót vesz magának, amit ráadásul törökországból importálnak. nem tud neki ellenállni. meggyónja a pénztárban. és a vásárlók mondják, hogy haladjon már a sor. van ilyen is.

Rébusz 2018.12.26. 17:31:50

@invalid user name: Én a szállodaépítésre gondoltam, hogy nem kötelező egyet érteni vele. Hodász Andrásról most hallok először, utána kellett néznem, ki is ő. Nekem nincs vele bajom, ha elment a tüntetésre, de azzal már inkább, ha ő egyszemélyben mindegy hol, hogy tüntetésen vagy bárhol a katolikus híveket akarja képviselni. Semjén Zsolt sem képviseli a keresztényeket vagy a katolikusokat, a társadalmi szerepvállalás lelkiismereti kérdés. Ezek a tüntetések viszont nem csak valaki ellen, hanem valakik mellett is történtek. Egy olvasztótégely, ahol bizony szabadjára engedték az indulataikat ellenzéki politikusok és sok átlagember is. Itt hatalom döntögetést akartak, a tüntetők csak az ellenzéknek statisztáltak hozzá. A tüntetők nyilván tisztában vannak vele, hogy kik közül lehetne választani. A közvélemény kutatások szerint a fidesz népszerűsége töretlen, semmit nem változott. Bécsben 17000 ! ember tüntetett egyetlen egy nap alatt a jobboldali kormány ellen, ami szintén hozott egy hasonló intézkedést. A tüntetés mégsem indított el egy hazai és nemzetközi lejárató hadjáratot Ausztria ellen. Nálunk csekély támogatással akarnak kormányt dönteni a már leszerepelt ellenzékiek. De itt már elkanyarodunk az eredeti témától.

Beer Monster 2018.12.26. 17:37:20

@Rébusz: Hiba volt Böjte Csabától venni az idézetet, hiszen ez valóban nem az őtőle származó gondolat.

Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, a kik veszedelmes eretnekséget fognak becsempészni, és az Urat, a ki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak.
És sokan fogják követni azoknak romlottságát; a kik miatt az igazság útja káromoltatni fog.

2018.12.26. 17:41:04

@Rébusz:
szlovákiában is van hasonló törvény. nem mondják, hogy a szlovákok nácik.

Rébusz 2018.12.26. 17:44:32

@444: Manapság még tényleg fontos valakinek, hogy kövér a pap és hogy szereti a hasát? :-D Magyarország állítólag az első helyen áll egy uniós listán, már ami a kövérséget illeti, miért lennének a papok kivételek? :-) A kövérség a modern világban már nem a jólét jele, hanem épp ellenkezőleg. Nem bort vesz rajta, hanem ropogtatnivalót. Nincs felesége, senkije. azzal a bónnal miért ne ajándékozhatná meg magát, nem lop meg vele senkit. Egy tesco-s bónnal senki villanyszámláját nem lehet kifizetni :-D Az egyháznak egyébként is vannak szociális intézményei és végez karitatív munkát, a perselypénzből, vagyis a hívek pénzéből is megy oda, anélkül hogy a hívek tudnák, ki fog majd belőle kapni. Vagy ott vannak a segítő, nevelő szerzetes rendek, sokak tanulmányait is az egyház fizeti, mert rendtagok és belőlük majd szakemberek lesznek.

Beer Monster 2018.12.26. 17:48:08

@Rébusz: A saját lelkiismeret szerinti üdvözülés nem arra vonatkozik. Pál ezt írta:

Ezeket prédikáljuk is, nem oly beszédekkel, melyekre emberi bölcseség tanít, hanem a melyekre a Szent Lélek tanít; lelkiekhez lelkieket szabván.

Rébusz 2018.12.26. 17:52:27

@Beer Monster: Ezért írtam én, hogy az üdvözülés az isteni kegyelemtől függ. Az ember tegyen meg minden tőle telhetőt saját lelkiismerete szerint. A lelkiismeret alapja Isten igéjének ismerete, ez már az ember dolga.

Rébusz 2018.12.26. 17:55:24

@Beer Monster: én is gyanítom, hogy Böjte Csabának sok mindent tulajdonítanak, ami nem is tőle származik.

agarik 2018.12.26. 18:05:23

Legalább 30,000 keresztény irányzat létezik ma. Egyel több semmit nem számít.

invalid user name 2018.12.26. 18:08:55

@Rébusz:

Hodász András fiatal keresztények között eléggé sztárnak számít, fél generációval fiatalabb, mint Pálferi, aki pár éve prima primissima közönségdíjat is kapott, tehát talán már ismertebb, és pár hónapja ugyanabban vöröstéglás kéttornyú templomban papkodnak, a Duna Plaza közelében, a Babér utcában.

Én nem éreztem, hogy mások nevében beszélne -- erkölcsi tőkéről beszélt.

2018.12.26. 18:09:50

@invalid user name:
ez egy vidéki egyetemi buli tisza és klebelsberg szobra alatt. erre is lehet mondani, hogy soros terv.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
de ezt a fidesz ellenzi. senki se kérdőjelezi a kormány legitimitását. zsidók, arabok, perzsák. elég merész. ezek testvérei egymást ölik a közel keleten. és itt meg azt mondják, hogy főzzenek egy pörköltet fekete afrikaiakkal. akik zenélnek. de ezek orvostanhallgatók. többségében muszlimok. a kóstolójegyből befolyt összeget felajánlják a gyerekklinikának.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2034645
ez keresztényi cselekedet. és ezeknek a diákoknak hallgatói részönkormányzata van. azért, hogy a kisebbség is megszerveződjön. de ők ugye nem állnak szemben a többséggel. a ceu esetén nem ez a helyzet. ők megkérdőjelezik a kormány legitimitását. a kereszténység elvben egyetemes emberséget, emberiességet hirdet. és annak olyan nagyon nem volna szabad megosztani a társadalmat. asztrik főapát, semjén doktor, beer püspök, hódász parókus és társaik oldalaktól függően osztják meg a társadalmat. szegény kis ceu-t elüldözi a kormány. de a szegény kis ceu elüldözné a kormányt.

ők is külföldi egyetemisták magyar vidéken.
www.youtube.com/watch?v=L8zaAtLfLEw
őket nem üldözik el. pedig látszólag a "soros tervet" valósítják meg.

2018.12.26. 18:16:07

@invalid user name:
hodász andrást hodászon megvernék. az egy cigánytelep. ő nem hodászt választotta. hanem esztergomot. ott nagyobb a kényelem. és foggal körömmel védi őket.
pestisracok.hu/wp-content/uploads/2018/04/111alexsorosdd.jpg
a nyitott társadalom hívei egy szekuláris világállamot, szinkretikus világvallást képzelnek el new york 57. utcájából. vajon ezt hirdette jézus? a franc se tudja. de nekem vannak kétségeim.

invalid user name 2018.12.26. 18:29:06

@444:

nem tudom megjósolni mi történne vele, de véletlenül személyesen ismerem Székely Jánost, aki már püspökként járt be az egomi cigánytelepre és sikerült cigány katolikus közösséget alapítania, komoly civilizációs munkát végzett (segély helyett munka stb) csak aztán a menekültvélság kapcsán olyan nézetkülönbségek alakultak ki az érsekkel, hogy száműzte esztergomból. de persze szombathelyen sem állt le.

Alick 2018.12.26. 18:31:44

@maxval balcán bircaman: A krisztushívők sajnos már akkor veszítettek, amikor a vezetőik Konstantin császár ribancai lettek.

2018.12.26. 18:32:09

@invalid user name:
tehát van egy egyszerű megfejtése a dolognak.ezek az erkölcsi tőkések valahogy mindig azt védik, akinek több pénze van. és ebből a szempontból mindegy, hogy semjén doktor a helikopterrel, vagy a marriott szállót építő asztrik főapát, trendi belvárosi ifjú plébános. soros alex szabadságáért aggódódók. errefelé a városházán autista gyerekek díszítették a fákat. persze részben ez is pr. a gyurcsányista nyugdíjasok jöttek, hogy sütöttek pogácsát. szabad-e azt behozni az angyalligetbe. mert hogy ugye politikailag nem azonos oldalon állnak a fidesz önkormányzattal. de vallási értelemben mégis csak. nem gyurcsány, hanem a szavazóik, vagy legalábbis egy részük.

invalid user name 2018.12.26. 18:33:05

@444:

"ezek az erkölcsi tőkések valahogy mindig azt védik, akinek több pénze van" - nem pont fordítva....?

gigabursch 2018.12.26. 18:36:42

Fel akarják találni a meleg vizet? Inkább olvassák el a Szabolcsi zsinat és az Esztergomi zsinatok dolgait.
Magyar katolikus pap lehet házas.
Mátyás korában még ez üzemi méretű volt.

De ma is van ilyen katolikus pap.

Amúgy a váci püspök egy kretén. Milyen egyház etető az, akinek a kezében alatt éjféli mise este 8-kor, még 10-kir van? No comment...

gigabursch 2018.12.26. 18:38:26

@gigabursch:
szóval: milyen egyházi vezető az, akinek az egyházmegyéjében...

2018.12.26. 18:41:00

@invalid user name:
ballagás a hodászi általános iskolában.
www.hodaszioktatas.hu/iskola/esemeny/ballago/kep%20005.jpg
a fiatalember zsebre dugott kézel kicsit idősebbnek tűnik, mint egy átlag nyolcadikos. a lány úgy tűnik, hogy várandós. ez az ifjú hodászt nem oda parancsolja a jó isten. nem azt állítom, hogy ha valaki keresztény, akkor legyen baloldali és keresztényszocialista. hanem ezek a balliberálisok nem tolonganak, hanem a ceu tüntetésen.

invalid user name 2018.12.26. 18:45:21

@gigabursch:

kicsit szétesett ez a komment, szerintem.
- özvegyember lehet katolikus pap ha a római szertartást követi
- házasember lehet katolikus pap, ha a görög szertartást követi (görögkatolikus)
- a váci püspök azon kevés püspökök közé tartozik, akik nem fogadták el a kormánytól a júdáspénzt.
- mivel kevés a pap, sok pap vándorolva tart miséket, így a karácsonyi születési misét is.

de ezek csak részletkérdések, neked valahol másutt van a porblémád.

élhetetlen 2018.12.26. 18:51:23

@Rébusz: „Politikai kérdésekben a pápa nem tévedhetetlen.”. Politikai kérdésekben Orbán sem tévedhetetlen. Bár, amit az elmúlt években uszításként előadott, az nem is tévedés, hanem bűn. Amit a megfizethető papokkal előadatott az is bűn. Vagy Orbán és a papok vallási tévedése? Vagy hisszük, hogy a keresztény egyház jót akar, és akkor nem kell Felház Orbán fia által, vagy nem hivatkozunk a keresztény államiságra. Nem zavaros egy kicsit? Tudod, Ferenc pápa tévedhet, de nem önös érdekből, szándékosan „téved”. Elmondhatod ezt Orbánról?

Rébusz 2018.12.26. 18:51:51

@invalid user name: Szerencsére nekem nem pálferik (sic!) jutottak annak idején, hanem Barsi Balázs, Jelenits István, és talán még idekívánkozna pár név. Én a blogtól el is búcsúzom, köszönöm a beszélgetést.

Beer Monster 2018.12.26. 18:52:36

@Rébusz: Na, neked kár bármit is mondani.

invalid user name 2018.12.26. 18:56:45

@Rébusz:

Köszönöm, számomra nagyon tanulságos beszélgetés volt.

invalid user name 2018.12.26. 19:00:43

@élhetetlen:

fel tudsz vázolni olyan narratívát, amiben orbán viktor politikai illetve (a poszt témájánál maradva) az egyházakra vonatkozó döntései logikusak és érthetőek?

komolyan kérdezem -- hajlamosak vagyunk arra, hogy (a könnyebbség kedvéért) a világot jó és rossz emberekre osszuk és ugye mi magunk a jók közé tartozunk, ők a rosszak és pusztán rossz mivoltuk megmagyarázza hogy miért viselkednek csúnyán.

de az értelmesebb emberektől én elvárnék egy érettebb gondolkodást.

élhetetlen 2018.12.26. 19:01:33

@Rébusz: „Várszegi Asztrik alatt lett Pannonhalma egy üzleti vállalkozás.”, „Nem tudom, hogy ő ettől miért lenne "jézusista" és konzervatív...?„. Azt hiszem, nem érted. Nem hiszem, hogy Jézus valaha, valakinek is azt mondta, hogy ne dolgozz meg a megélhetésedért. És ő nem ettől lett „"jézusista" és konzervatív..”, csak sokkal inkább élhetett, dönthetett a saját elvei szerint, mint azok, akik az államtól várták a megélhetésüket, és ezért vártak tőlük valamit, és adtak is valamit. Ez ilyen egyszerű.

invalid user name 2018.12.26. 19:04:25

@élhetetlen:

ilyen értelemben Várszegi Asztrik valóban jézusista, hiszen nem kellett egy kis pénzért szüneteltetnie Jézus tanításainak követését. De például Beer Miklós simán lemondott az egyházmegyéjének járó milliárdokról, mert nem akarta szembeköpni Jézust.

2018.12.26. 19:13:28

@invalid user name:
hodász parókus úgy véli, hogy neki ki kell állnia soros alex mellett. a gyári munkások mellett. a gyári munkások ezeket a belvárosi papokat momentumos selyemfiúkkal a halál faszára küldik. az egyház elvben úgy független, hogy van egy keresztényszocialista irányvonal, ami szuperbalos. az azt mondja, hogy oda kell menni ahol a legnagyobb a probléma. terence hill fotózkodást hagyni a picsába. ez a keresztény baloldal. de nem ilyen az ellenzék. mert azok nem-keresztény baloldaliak. basszátok meg jézust. ezt hirdetik ceu-s tüntetők. velük tünet a hodász parókus. de ez egy kicsit nőies dolog. nem is kicsit. ritók néném kimegy a szegénysorra.
tehetseg.hu/sites/default/files/styles/giant/public/hirek/kep2.jpg
l ritók nórát is támogatja soros. neki elhiszem, hogy ő tényleg aggódik ezekért a szerencsétlenekért. hodász parókusról nem hiszem el, hogy ő őszintén soros alexért és barátaikért aggódik. értük.
lokal-c.mmcd.hu/wp-content/uploads/2018/08/Soros-Alex-10-1280x768.jpg
ők a "baloldal". nem keresztény "baloldal". nem-nemzeti "liberálisok".

nemzeti keresztény irányzat, ami férfias, jobbos. ezek hajdú hagyományőrzők.
demokrata.hu/sites/default/files/gallery/hajduk2_mti.jpg
patrióták, lokálpatrióták. a reformáció keretében ezeknek a felmenőik megpróbálták felszabadítani az országot. a bocskai tárgyalt az oszmántörökökkel. és a német-római birodalom ellenében harcolt. amit képvisel a hodász parókus. a több pénzt. nekik több van. őket üldözik. a szegény ceu-t ezek a "lábszagú" parasztok. ezek kapitányt választottak a nemzeti keresztségben azért, hogy felszabadítsák megszállt területeket. nem értik a nemzeti kereszténységet.

nem értik, hogy ezeknek a hajdúknak az isten fia magyar. aki magyar keresztény annak magyar. aki zsidó keresztény annak zsidó. vannak kikeresztelkedett zsidók. nekik az isten fia zsidó. a cseh nemzeti keresztényeknek cseh. ez nem kirekesztő. csak a római katolikusok is azt mondják, hogy ők egy nemzetek felett álló szuperelit. a ceu is azt mondja, hogy ők egy filozofikus mesterrassz, amelyik a világ összes népe felett áll. ezek azt hiszik, hogy jézus magyar volt. egy magyar nemzeti keresztény számára az isten fia magyar.

Rébusz 2018.12.26. 19:20:10

@élhetetlen: A pápa tévedhetetlenségét fontosnak tartottam megemlíteni, mert politikai állásfoglalásában nem az, tehát a nyáját, beleértve a hívőket sem kötelezheti, hogy mit gondoljon a politikai hatalomról. Természetesen neki is van véleménye, de ezért például nem helyezhet el valakit, mert az más véleményen van, mint ő. Ugyanez vonatkozik a lelkipásztorokra is. Politikai nézeteket nem lehet ráerőltetni senkire, egy papnak nincs arra felhatalmazása, hogy politikai állásfoglalását összemossa az igehirdetéssel. Nem tudom, milyen megfizethető papokról beszélsz. Az egyház élt már át ennél sokkal sötétebb időket is. Az egyházi iskolákba állandó túljelentkezés van, egyébként így volt ez az átkosban is. A 80-as években tele voltak a templomok a diktatúra ellenére is, a 90-es években sem kellett az embereket kényszeríteni, hogy templomba járjanak. Nyugaton konganak a templomok és azon vitáznak vagy éppen kormányzati útmutatót adnak ki, hogy hogyan tudják megoldani a különböző kultúrából származó gyerekek élelmezését az iskolákban vagy a kirándulások lebonyolítását vagy hogy lehet-e kereszt az iskolában, az osztályokban a falon... mikor elvileg egy olyan országban élnek, ahol adventben feldíszítik a községeket, városokat, ahol már egy hónappal karácsony előtt díszbe öltöztetik a boltokat, a házaikat, a lakásokat. és ahol az egész évet meghatározzák az egyházi ünnepek, ahol a néphagyomány egy része tele van vallásos szimbólumokkal. A néphagyomány pedig egy adott nép kultúrájának része... Miért ne hivatkozhatnánk keresztény államiságra, mikor a kereszténység felvétele egyben a magyar államiság záloga is volt? Királyaink templomokban nyugszanak, a kereszténység nélkül nem úgy alakult volna a magyar nép sorsa, ahogy. Mégsem kényszerít ma senki egy ateistát, hogy higgyen. Ami pedig a politikusokat illeti: mivel demokrácia van, az emberek elmondhatják a véleményüket itt vagy egy tüntetésen, a választásokon pedig dönthetnek, hogy ki tévedett és ki nem. A bűn fogalmát szerintem ne keverjük most ide. A politikában óhatatlanul bepiszkolja magát az ember, ez egy ilyen műfaj.

invalid user name 2018.12.26. 19:24:00

@444:

Na ez nekem kicsit strukturálatlan lett.
És vedd figyelembe a Poe törvényt is.

2018.12.26. 19:24:43

@élhetetlen:
amikor várszegi asztrik eladta a pannonhalma egy részét a marriott szállodaláncnak, akkor rosenbergéknek az állami támogatást utalta át. asztrik atya krumpli kapált és azt bezsákolták és eladták a piacon. mindjárt a pénzt zsákolták be. beültek egy palotába. azt mondják, hogy nincs elég pénz. nincs elég forgalom. mária nem elég menő. legyen inkább marriott. jobban fut a utazási irodákban és a magazinokban. ők is az államtól várják a pénzt. de ők is onnan kapták.

élhetetlen 2018.12.26. 19:32:37

@invalid user name: Ne hülyítsél már! „fel tudsz vázolni olyan narratívát, amiben orbán viktor politikai illetve (a poszt témájánál maradva) az egyházakra vonatkozó döntései logikusak és érthetőek?”. Onnét, hogy csuhások térdre, addig, hogy adott papok a templomban kampányolnak a FIDESZ mellett? Nem, nem osztom a világot jó és rossz emberekre, de ebben a világban, és ebben a környezetben élek. Ismerős, és ismeretlen emberek megnyilvánulásai alapján eldöntöm, hogy kinek hiszem el, amit mond, és kinek nem. (ennek ugye előtörténete van, általában). Ettől még átverhetnek, de átverni elég egyszer, igazat mondani sokszor lehet. Lehet, hogy nem vagyok értelmes ember, de tőlem ennél többre nem telik. Érettebb gondolkodás sem.

gigabursch 2018.12.26. 19:34:00

@invalid user name:
Okostelefon...
Nem, én nem a görög iránytól beszéltem.

Kaltion 2018.12.26. 19:37:45

Orbán Viktor az egyik legaljasabb ember, aki kereszténynek nevezi önmagát!

Nem ad ételt az éhezőnek, és még meg is tiltja hogy más adjon

Belerúg az elesettekbe (hajlektalanokba)

Szemet huny családok kilakoltatása felett

Lop

Csal

Hazudik

Még nem hallottam hogy adkozott volna (de még Lőrinc sem)

Takarózik a karácsonnyal, így kevesebben mennek tiltakozni ellene, akik mennek, arra mondatja hogy ünnepgyalázók.

Folyamatosan visszaél a keresztény szóval

2018.12.26. 19:37:56

@invalid user name:
az egyik oldalon állnak a keresztényellenes (neo) szocik, a nemzetellenes (neo) libek és az államellenes (neo) konok. és o1g velük szemben hirdette meg nemzeti-keresztény államiságot. de annak jelenleg nincs valós jelentéstartalma. hanem csk azt, hogy ezt a neoszoci, neolibsi, neokon társaságot szorítsák ki a közéletből. és odaáll várszegi főapát, beer püspök, hodász parókus. a ceu aktvisták kiabálják, hogy basszátok meg jézust. és a hodász parókus még az ő jogaikért is kiál. mert egy igaz hitű kereszténynek, még az ellenségeiket is szeretni kell. de nem. elég a felebarátot szeretni. az ellenséget nem muszáj imádni. ezek nem a soros alex pénzét imádják, a rosenbergékét és a többiekét. a demokraták számláikhoz kötődnek.

eloi 2018.12.26. 19:40:09

@invalid user name: Hodász atya még igen fiatal és tapasztalatlan... Maradjunk ebben.
És azért mert őt felkapták mostanában, attól még csak egy pap a többi közül. Csak mert tetszik amit mond a ballibnek (ahogy Ferenc pápa is) most jól fut a nyilvánosságban. Amely nyilvánosságnak egyébként esze ágában nincs őt a hitében is követni!!! Szóval, ha azt mondaná, hogy "térjetek meg Jézushoz, és jöjjetek velem, kövessétek Őt!", vajon hány "kedvelője" jönne???

2018.12.26. 19:50:29

@invalid user name:
a poltikai logika fentebb.

- keresztényellenes neoszocik = mszp
- nemzetellenes neolibek = szdsz
- államellenes neokonok = mdf mérsékeltjei, az ún. európai értelemben vett konzervatívok. bod péter ákos vagy bokros lajos is ide tartozik.

a rendszerváltó fidesz '89 szemben állt az mszp-vel. ellenzékben a fidesz '93 illetve kormányra kerülve fidesz '98 szembe került az szdsz-szel. és a fidesz '10 pedig már szembefordult az mdf-fel. ami ugye közös listán indult az szdsz-szel. és az szdsz előzetesen összefogott az mszp-vel.

és orbán vitktor velük szemben hirdeti meg a nemzeti keresztény államiságot. de tartalom nélkül. az ellenérzésekre alapozva. az ellenzéket szét kell verni. és az ellenzék azt mondja, hogy a fideszt kell szétverni. mert akkor létrejön egy vallástalan, hazafiatlan, atomizált társadalom. és az nagyon nyitott és modern lesz. csak ehhez le kell győzni a nácikat. a fidesz azt mondja, hogy a keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes politikai csoportosulásokat kell szétverni.

filozofikusan közelítve van ebben rendszer.

invalid user name 2018.12.26. 19:50:36

@eloi:

Próbálom udvariasan értelmezni, amit Hodász Andrásról írtál -- tehát tartalmilag egyetértesz azzal, amit mondott a CEU-ról illetve a rabszolgatörvényről.

invalid user name 2018.12.26. 19:52:40

@444:

Orbán (ahogyan TG helyesen megállapította) politikai zseni, nagyon jól megérzi, mit kell mondania (és hogyan), hogy az adott környezetben sikeres legyen. Konkrétan az ország számára ez elég komoly károkat okoz, de a zsenialitás a legritkább esetben univerzális, tehát valószínűleg nincs tisztában tetteinek következményével (épp mint Trump).

invalid user name 2018.12.26. 19:54:29

@Kaltion:

Nagyra értékelem, hogy ilyen kevés szóban leírtad a véleményedet. Sokan gondolják így egyébként.

élhetetlen 2018.12.26. 19:55:31

@Rébusz: Na, ez a beszélgetés most ment át értelmetlenbe. A pápa senkit nem akar semmire kötelezni. De, ha nem tudsz a szószékről hirdetett szavazz a FIDESZ-re esetekről, akkor nincs miről beszélni. Ezt még az adott papnak meggyőződésből sem lenne szabad. A másik. Nekem tökéletesen megfelelt az, amikor az járt hittanra, templomba, aki akart, és nem volt kereszt az osztályteremben. Állam egy van, azon belül vallás többféle, és az a normális, ha mindenki azt az ünnepet tartja, ami szerinte az övé. Biztos, hogy több keresztény van az országban mint más vallású, vagy vallástalan, úgy összességben? Elvileg elválasztható az állam, és a vallás, csak most nekünk nem sikerül. István idején ez egy politikai döntés volt, most újra az. Ennyi. És az ilyen szövegektől falra mászok, hogy Mária országa vagyunk, mert felajánlottuk országukat neki. Volt valami visszajelzés, hogy elfogadta, és jobban szeret bennünket, mint pl. a spanyolokat?

invalid user name 2018.12.26. 19:55:55

@gigabursch:

hát, nem tudom, lehet olyan rendkívüli kivétel, amikor házasembert katolikus pappá szentelnek, de inkább azt tudom elképzelni, hogy görög szertartású, házasember pap celebrál római szertartás szerinti miséket is.

invalid user name 2018.12.26. 19:58:17

@444:

ebben a pannonhalmi konteóban kicsit keverednek a szálak -- a balos Várszegi kap 3 milliárd forintot a fidesz-kormánytól? ez önmagában is rendkívüli dolog lenne. aztán jön egy kötelező zsidózás, pénzek átpakolása valami zsákokba...

biztos én vagyok naív, de szerintem a világ ennél bonyolultabban működik, nincsenek mindent irányító háttérhatalmak.

2018.12.26. 19:58:57

@eloi:
hodász atya eszközként kell az mszp-szdsz-nek. ahogyan a kdnp és semjén doktor is leginkább eszközként kell a fidesznek. biztosan van a kdnp-ben is jézusi tanítást követő, ahogyan biztosan van az baloldalon is tényleg szociálisan érzékeny szavazó. de nekik evilági kérdésekben elvben egy platformon kellene állniuk. a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia leszámítva az istenhitet valójában egyek. erre alapozva lehetne keresztényszocialist államiságot hirdetni. amit elfogadnak a késő kádár kori kispolgárok, mert szocialista. és a korai horthy kort képviselő "fasiszta" nagypolgári családok is. mert keresztény államiságot hirdet. elvben ez lenne a kompromisszum.

és a hagyományos nemzeti liberalizmus sem áll szemben a kereszténységgel. hanem csak a hagyomány ellenes, nem-nemzeti. nemzeti kereszténység egy magyar liberális számára is elfogadható. mert nemzeti. de a ceu aktivistái "nem-magyar" "liberálisok". magyarság. és azt mondják, hogy jaj milyen fúj. ők a "libsik". és aki nem velük van az "náci".

invalid user name 2018.12.26. 20:01:42

@élhetetlen:

"ha nem tudsz a szószékről hirdetett szavazz a FIDESZ-re esetekről, akkor nincs miről beszélni"

nyilván nem ugyanott van az ingerküszöb :) ha @Rébusz: azt hallja egy misén, hogy "jövő vasárnap mindenki arra a pártra szavazzon aki lehetővé tette, hogy ilyen szép felújított templomban ünnepelhetjük az úr feltámadását" (majdnem szó szerinti idézet szűkebb pátriárkámból) -- az első sorban kb itt felállt egy szürke öltönyös 60 körüli úriember, felesége próbálta megállítani, majd pironkodva bocsánatkérések közepette követte, szóval lehet, hogy neki ez még nem azt jelenti, hogy szavazz a fideszre.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2018.12.26. 20:04:30

@Alick:

Még szerencse, hogy ilyesmi sose történt meg.

élhetetlen 2018.12.26. 20:16:25

@invalid user name: „nyilván nem ugyanott van az ingerküszöb :)”. Most erre mit mondjak? Hogy hülyeség ellen nincs orvosság?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 20:18:40

@Attilajukkaja:

Alapvetően nem baj, ha egy főpapnak van politiaki véleménye. A baj az, ha vallásként igyekszik eladni azt.

Az argentín eretnek római páoával se a politikai véleméney a baj (annak nagy része kifejezetten üdvözlendő, antiliberálsi üzenet), a baj krisztustagadó nézeteivel van.

invalid user name 2018.12.26. 20:18:59

@444:

"hodász atya eszközként kell az mszp-szdsz-nek"

nemár. egy blogposzt kommentjeiben tényleg a fidesz PR szójegyzékét akarod pörgetni?
ez maga az intellektuális latrina.

invalid user name 2018.12.26. 20:20:04

@maxval balcán bircaman:

"A baj az, ha vallásként igyekszik eladni azt."

legalábbis addig, amíg katolikus püspökként teszi ezt, de ha Kiss Rigó László a jövőbeli hungrikán egyház püspöke lesz, ott felszentelve terjesztheti a politikai igét.

eloi 2018.12.26. 20:26:59

Már megírták, hogy a cikk még gondolatkísérletként is alaptalan.
Nincsenek "jézusisták" (jezsuiták?) meg "orbánisták", "viktoristák". Viszont zavar az van a fejekben. Méghozzá a "főtől" lefelé. És nem csak politikai téren, de teológiai/hit kérdésekben is.
Így aztán, ha lenne újabb szakadás a Róm. Kat. Egyházban, az az utóbbiak miatt lenne, nem az előbbiek miatt. (Lásd pl. protestánsok áldoztatása..., stb.)

A migráns kérdés tisztán politikai. Egyetlen nép sem köteles befogadni idegen tömegeket AKARATA ELLENÉRE. Ha pedig befogad, a saját feltételei szerint teheti. Végül már Ferenc pápa is erre jutott, gondolom, miután látta, hogy nem kicsi viharokat kavart, mint "marxista" (felszabadítási teológia) pap a kezdeti nyilatkozataival.

Amikor meg visszakérdeztek, hogy oké, hogy jöjjenek a döntően muszlim vallásúak, de akkor mi az egyház stratégiája, elképzelése az ő MEGTÉRÍTÉSÜKRE, hogy hirdessék nekik Jézus tanításait???, akkor arra nemigen volt válasz. A Pápa itt sajnos hamar "felsült", ugyanis ő nem egy szeretetszolgálatot, jótékonysági egyletet vezet, hanem Krisztus egyházát, amelynek ALAPFELADATA, hogy hirdesse az Evangéliumot! És nem a jótékonykodás!
Nem jótékonykodó papokat kellene látnunk, hanem mártírokat, akiket az evangélium hirdetésért üldöznek és ölnek meg. Hol vannak pl. a muszlimok apostolai??? Vajon készül Hodász atya és társai a muszlimok közé, hogy hirdesse nekik Jézust? Mert, hogy ez lenne az elsődleges feladatuk! Ezt nem látjuk, csak a jófejkedést, humanitáriuskodást. (Azt is főleg szóban...) Ami meg nem az alapfeladatuk.
Mert nem a Lions vagy a Rotary alkalmazottai... De még a Vöröskereszté sem.

Szóval az a pap, aki csak beszél a menekültek, bevándorlók befogadásáról, de a megtérítésükre tett/teendő erőfeszítéseiről nem, az alapból hiteltelen! Mert éppen a rá bízott munkát nem akarja elvégezni!

VIII. Henrik addig üldözte a protestantizmust (sőt, maga is írt ellenük szóló értekezéseket!), amíg a farka miatt összetűzésbe nem került az egyházzal/pápával!
Akkor lett neki csak a protestálás, meg a saját egyház jó ötlet. És egyszerűen megtette önmagát "pápának" és létrehozott egy saját egyházat. Egy szeparatista, renegát egyházat. ...
Sem Magyarország ma, sem OV nincsen ilyen helyzetben, de ilyen szándéka sincs itt senkinek.
Ha lenne szakadás az éppen a hagyományos és teológiailag megalapozott katolikus tanítások elferdítése miatt lenne. Vagyis egy újabb "protestáns" akció miatt. Amit jelenleg éppen a pápa követ el... És ezért kap egyházon belülről komoly bírálatokat, és nem a politikai kijelentéseiért.

invalid user name 2018.12.26. 20:34:59

@eloi:

természetesen nincsenek még ilyen formális szárny, hogy "jézusisták", de vannak, akik a papi hivatásukat Jézus tanításait követve gyakorolják.

és vannak azok, akiket egyszerűen "viktoristák" közé soroltam, akik Viktor tanítását aktuálisabbnak tartják, mint Jézus tanítását: Jézus aki nem láthatta előre a migrációt, az iszlámot, a balliberálisokat, de leginkább Soros György jelentette veszélyeket, nem láthatta, hogy Brüsszel ránk akarja kényszeríteni az akaratát, és ami a szabadságharc jegyében történik, az nem lopás, hanem a fidesz legfőbb politikája.

eloi 2018.12.26. 20:36:35

@invalid user name: A CEU is és a törvény is tisztán aktuálpolitika! Semmi köze hozzá Hodásznak, mint papnak! Legfeljebb Hodásznak, mint egy állampolgárnak, akinek van POLITIKAI véleménye.
Kiabál be a pályán kívülről, miközben az ország vezetése nem az ő feladata. Nem az ő felelőssége, és nem az ő vállán van a nyomás. Nincs is benne a napi munkában, tehát halvány fingja nincsen arról, hogy a "rabszolgatörvényre" szükség van-e ahhoz, hogy pl. a német cégek ne Szlovákiában kössenek ki, vagy nincs?
Arról sincs fogalma, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog működni, de bedob erős szavakat a Bibliából.
Mit mondana vajon, ha a nyugati cégek sorra csomagolnának, mert a kormány nem kedvez nekik? (Baromi nagy a verseny értük!!! Kelet-Európától Kínáig!) És tömegek kerülnének utcára? Vajon nekik mit idézgetne a Bibliából? Hogy méltó a munkás a bérére, csak kár, hogy nincs állasuk, mert a cégek kivonultak?
A tapasztalatlan Hodász atya inkább tanulna még!...

2018.12.26. 20:37:36

@invalid user name:
orbán kormánynak néha szüksége van külső támogatókra. meg kell győzni az amerikai befektetőket. vagy a német gyáriparosokat. pragmatikus politikai kormányzás, amiben a pillanatnyi érdekek dominálnak. de van egy ellenség. a fent leírtak. akik a fideszt akarják megsemmisíteni, illetve orbánt a magyar közéletből száműzni és a történelem szemétdombjára küldeni. ez egy hatalmi játszma, amiben időnként meg kell támogatni rosenbergéket vagy a hit gyülekezetét. de ők is próbálnak időnként kompromisszumra törekedni. rosenberg dani és magyar zoli története.
www.youtube.com/watch?v=5gglIqqLPlo
a hitgyülekezete kiteszi a szivárvány színű zászlót. miközben azt németh sanyi bácsi azt mondja, hogy ez kell a "demokratáknak". magyar zászló is van. ők azt hirdetik, hogy csak cion a megváltás. abban hisznek. de a politikai rendezvényein engednek. és ezért cserébe kapnak engedményeket. a hitgyülekezete orbán családját nem támadja. és ezért kapnak belvárosi ingatlant, külvárosi iskolát műfüves focipályával. de ez politika pillanatnyi érdekek vezérlik. ebből lesz a görög katolikus karate. személyes hóbortok vezetik. ez nem egy gój motoros náci.
hd.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/1843/IMG_7515.jpg
ő görög katolikus metropolita személyesen.

ez is egy világias rendezvény.
www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/265.jpg
csak mégse tetszik a libsiknek, mert úgy tűnnek, mint a nácik. a máriapócsi görög katolikus motoros búcsú a sárkány fürdő és idén yamaha karsai és a honda szász támogatásával.
www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/2109.jpg
és csókolgatják a könnyező szűz mária képét a nemzeti kegyhelyen.

invalid user name 2018.12.26. 20:38:28

@eloi:

"VIII. Henrik addig üldözte a protestantizmust (sőt, maga is írt ellenük szóló értekezéseket!), amíg a farka miatt összetűzésbe nem került az egyházzal/pápával! Akkor lett neki csak a protestálás, meg a saját egyház jó ötlet."

Pontosan ezért gondolom én is, hogy Orbán Viktor addig nyalt a katolikus egyháznak, amíg előnye származott belőle. Amikor a katolikus egyház feje határozottan Jézus tanítása mellett állt ki, akkor a magyar politikai propaganda elkezdte ellenségnek címkézni, így lett Ferenc pápa migránssimogató, balliberális, szabadkőműves stb.

Ez már az egyházszakadás első lépése: a katolikus főpapoknak színt kell vallaniuk, hogy Ferenc pápa vagy Orbán Viktor mellé állnak. És hát Orbán Viktor sokkal jobban fizet.

invalid user name 2018.12.26. 20:42:40

@444:

"a fent leírtak. akik a fideszt akarják megsemmisíteni, illetve orbánt a magyar közéletből száműzni és a történelem szemétdombjára küldeni. ez egy hatalmi játszma"

Ez egy olyan ember értékelése, aki mindent hatalmi játszmának lát... Ismered a Mach-IV tesztet?

invalid user name 2018.12.26. 20:44:56

@maxval balcán bircaman:

"A politikai kereszténység rosssz kereszténység"

Én nem mondanék ilyen elítélő véleményt. Beer Miklós azt mondta erről, hogy ő is nagyon sok helyen el tudná költeni azokat a milliárdokat, amelyeket felajánlott a kormány, komolyan vívódott is ennek kapcsán, de úgy látja, hogy az egyházat a pénz megmérgezi, és az emberek erőfeszítése adja az erejét.

invalid user name 2018.12.26. 20:47:02

@maxval balcán bircaman:

...tehát Beer Mikós azt mondta, hogy megérti azokat a püspököket, akik elfogadták az állami milliárdokat, mert VALÓBAN rengeteg helyen lehet hasznosan elkölteni a pénzt, de ő maga nem érzi elég erősnek magát, hogy ha elfogadja a pénzt, akkor vissza tudná utasítani a kisebb-nagyobb szívesség-kéréseket.

invalid user name 2018.12.26. 21:06:05

@maxval balcán bircaman:

A pénzért cserébe kért politikai szívességek teljesítése politikai kérdés. És Beer Miklós ezt akarta távoltartani magától.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.26. 21:10:38

@invalid user name:

Alapvetően nem gond a politikai lojalitás, míg nem ellenkezik a keresztény hittel.

Az egyháznak nem feladata kormánypártinak vagy ellenzékinek lennie, minden politikai vezetéssel együtt kell működnie, s minden vezetésért imádkoznia kell.

2018.12.26. 21:24:59

@invalid user name:
orbán a pillanatnyi érdekekre alapozva hozza meg az eseti döntéseit. de van egy filozofikusan értelmezhető csapásirány. következetesség. fentebb leírtam. a filoszemitákat üti. de nem úgy, ahogy csurka. hanem (amúgy orosz mintára) kiegyezett izraelitákkal, egész pontosan a hászidokkal. túl azon, hogy izrael érdekeit is képviseli az eu-ban. ezt a republikánus párt csinálja az usa-ban. és ezen túl orbán fellép a valóban antiszemita jobbikkal szemben. de üti a filoszemitákat. a soros alapítványi hálózatát, a ceu-t és az ngo-kat. és az emih mellett próbálja megnyerni mazsihisz-t és a hitgyülekezetét. a történelmi küldetésének tartja, hogy szétverje a keresztényellenes neoszocikat, a nemzetellenes neolibeket és az államellenes neokonzervatívokat és az "újpogány" neonácikat. a jobbik brute force radikálisait.

maga mellé állította a határon túli magyarokat. nagyváradon szent lászló napokon megkoszorúzzák rhédey báró szobrát. és után fellép fenyő miki és és énekli a közönség, hogy casino twist. szent lászló forog a sírjában, vagy lehet, hogy ő is énekli a limbó hintót és a csókkirályt. fenyő miki mitől nemzeti keresztény? attól, hogy ő is szembefordult ez ellentáborral. de az a vicc, hogy ugyanott a románok is keresztes lovagost játszanak. fellép a bukaresti subcarpathia hip-hop zenekar. és ezek kapcsolódnak össze a román nemzeti keresztségben.
www.youtube.com/watch?v=x1bu4fI0ebw
temesi románok karácsonyi kolindálása a magyar kormány támogatásával.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/12/Kolinda_Fesztival-page-001-724x1024.jpg
persze ebben az is benne van, hogy rájöttek, hogy az eu-s pénzeket a határmenti programokkal együtt nyúlhatják le. és ennek haszonélvezője a bmw. brutális költségekkel épülő m35-ös autópálya, ami a debreceni bmw gyárat kapcsolja össze miskolccal és nagyváraddal. 100+ milliárdból újítják fel a a debrecen-tiszalök között vasútvonalat. ezt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/BZ_motorvonat_a_Debrecen-Tiszal%C3%B6k_vas%C3%BAtvonalon.JPG
tiszalökről majd még felvehessenek 10+ embert. sokkal több ott most nem ért az autógyártáshoz. de majd kiképzik. csak addig túlórázni kell. és a hodász atya megvédi a munkavállalókat. hodász atyának fingja nincs arról, hogy mi történik az országban.

eloi 2018.12.26. 21:40:39

@invalid user name: Nincs Jézusnak olyan tanítása, hogy az egyháza segítse elő az iszlám terjedését! Sőt, éppen ellenkezőleges tanítása van: hirdessétek nekik az ÉN IGÉMET/Evangéliumomat, és tegyétek őket tanítványaimmá.
Ezért írom, hogy hol van Ferenc Pápa vagy a bevándorláspárti papok publikus terve és főleg aktív , látható CSELEKEDETEIK az ideáramló "pogányok", más vallásúak megtérítésére???
SEHOL!
Tehát éppen a dolgukat nem végzik el, miközben a szájuk meg jár.

Orbán azt mondja évek óta, hogy igen segítsünk, igen tegyünk értük, DE NEM ITT, és nem azzal, hogy mindenkit hagyunk idejönni, hanem OTT ahol élnek, és ahol a bajok vannak! Mert ezekre az emberekre is az otthonukban, a saját országukban van szükség!
Ez tökéletesen összeegyeztethető Jézus tanításával! Míg az esztelen befogadás, térítés nélkül pláne, meg nem.
Nyugodtan meg lehet nézni, hogy a magyar kormány erről nem csak pofázik, hanem teszi is!!! (Hungary Helps programok például.)
A liberális papok meg eddig csak pofáztak. Miközben érdemben nem tettek semmit. Pláne nem Jézus ügyének előmozdításáért! Lásd: a pogányoknak hirdetni az Ő Igéit!!!

2018.12.26. 21:55:09

@maxval balcán bircaman:
dehogy kell mindenféle vezetésért imádkoznia. a keresztségben a felebarátokat kell szeretni. nem tudom, hogy szlávban hogy fordítják. angolban neighbour. szomszéd. a politikában a szomszédos népekkel kell jóban lenni és azon túl a szövetségesekkel. nem mindenkivel.

Narancsos kommunizmus 2018.12.26. 21:56:17

"A szegedcsanádi püspök. Kiss Rigó László a viktoristák mellett áll: aki elfogadja a pénzt a kormánytól, az kövesse a politikai útmutatást"

Ezt az egyházban Júdásnak hívják, a közelétben pedig prostituáltnak.

Narancsos kommunizmus 2018.12.26. 22:00:20

Azért Víktor csak behozott 20000 migránst, köztük bűnözőket, akikről nem tudni hogy hol vannak. Szerencsére az adofizetők pénzen, így nem jutott kevesebb a stadionra és a fidesz haveroknak sem. Ebből csalják ek következő választást is.

2018.12.26. 22:09:26

@maxval balcán bircaman:
elég furcsa lett volna ha hunyadi vezette keresztények belgrádnál virágokkal várják az oszmántörököket. egerben dobó istván rózsákat dobált volna ahmed, ali és mehmed pasák elébe.

tamask 2018.12.26. 22:09:41

A keresztények Jézusban hisznek (aki lehet, hogy nem is élt, de ha élt is, nem azonos a bibliai Jézussal), a katkolikusok a pápában hisznek, aki egy szupranacionális háttérhatalmi szervezet feje, a fideszesek pedig Orbánban, aki egy csúti tolvaj. Jobb ezektől távol maradni a józan ész megőrzése érdekében.

invalid user name 2018.12.26. 22:11:32

@444:

óbakker :) tehát keresel egy olyan bibliafordítást, amelynek a szóhasználatát tudod úgy értelmezni, hogy orbán viktor pillanatnyi politikai érdekeit szolgálja :)

Az Újszövetségben ezek a karakterek voltak a farizeusok, akik keresztre feszíttették Jézust.

2018.12.26. 22:14:03

@Narancsos kommunizmus:
orbán soros tanítványa volt, de elárulta. ahogyan júdás jézust. egy pillanat. soros nem az isten fia. ebből következően orbán és az őt követő kis rigó püspök sem feltétlen judás. nem az istennel állnak szemben, hanem a soros alapítvánnyal.

2018.12.26. 22:46:11

@invalid user name:
orbán nem a bibliát olvasgatva hirdeti meg a nemzeti keresztény államiságot. hanem van egy keresztényellenes neoszoci, nemzetellenes neolib és egy államellenes neokon politikai alakulat. ezek az mszp, az szdsz és az mdf mérsékeltjei, akik megkötötték a rendszerváltáskor a (rózsadombi?) mdf-szdsz paktumot. ők politikai ellenfelei. és velük szemben értelmezhető a politikája. a nemzeti keresztény államiság. az leginkább spártai típusú katonavárosokra hasonlít. amiben bentlakásos sportiskolák vannak. internátus, amit akadémiának neveznek el. az ilyen fiatalok orbán kedvencei:
www.youtube.com/watch?v=rxjYk3yMANI
ők jó tanuló-jó sportolók. az egyik "vézna". de az álma, hogy a díszzászlóalj tagja legyen. a "kicsi" katonaorvos szeretne lenni. a "dagi" szakaszparancsnokként is teljesített, verseket szaval, jelentkezik az altiszti akadémiára repülőgépműszerésznek, hogy fedélzeti technikus legyen a helikopterbázison. álma az, hogy sikeresen teljesítse a rohamlövész képzést. a nemzeti közszolgálati egyetemen folytathassa a tanulmányait, stb. ők orbán kedvencei. de ezek a gyerekek nyelveket beszélő nato kompatibilis katonák lesznek .
www.youtube.com/watch?v=V6RK3HHglFA
errefelé a bocskai dandár és a város évről évre kinevel egy növendék századot.

adventi készülődés.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1289_7.jpg
a polgármester, római/görög katolikus, protestáns (református és evangelikus) papok, ruszin romulusz dandártábornok és a civilek. az hölgy a művelődési ház vezetője. és az újságírók. a falon a reformációt és nemzeti keresztény államiságot meghirdető bocskai. ezek egymást legitimálják. és velük szemben állnak politikai értelemben a szocik, a libsik és a konzik közül azok, akik soros alapítvánnyal egyezkednének.

Beer Monster 2018.12.26. 22:55:18

@444: Te mindenkiről ilyen szörnyű véleménnyel tudsz csak lenni? Még amikor valamit látszólag pozitívan fogalmazol meg, abból is árad az ellenszenv és lenézés. Tényszerűen kétségbe vonhatók az állítások.

1. A KDNP-ben nemhogy akad a tanítást követő, hanem sokan, valószínűleg többségében vannak még ma is. Az én KDNP-tag ismerőseim között pl. kizárólag ilyen van. (Nem kivétel ez alól helyi vezetők sem)

2. A baloldali szavazók között nemhogy van, hanem döntően szociálisan érzékenyek. Az alkalmatlanság, kisstílűség és az irígység nem a baloldali szavazó, hanem a tömegbázis sajátossága, akik ideológiák híján csapódnak egyik uszítótól a másikhoz. Gyakorlatilag minden épeszű civilizált baloldali ember szociálisan érzékeny. Másmilyent nem is ismerek.

(Egyébként valóban "egy platformon" is állnak evilági kérdésekben, mindössze más a szóhasználatuk és a hagyományaik, és mindössze annyi a felfogásbeli különbség, hogy az egyik politika elfogadhatatlansága hogyan eredményezheti a másik támogatását, de ebben is szimmetrikusan.)

3. A CEU-nak nincsenek "aktivistái". Valami bődületes mellébeszélés, aki ilyent mond, még valószínűleg nem látott egyetlen kutatót sem, nemhogy a CEU-ról, hanem egyáltalán. A Ceu-s kollégáim egyike sem mondta valójában (természetesen) sose, hogy magyarok fúj. Először is döntően olyan magyar tudósok, akik azért maradtak itthon, mert a CEU nyújtani tudta nekik azt az intézményi, tudományos hátteret és bért, ami másképp csak nyugaton vagy a tengerentúlon jár a tudósoknak. Másrészt pedig olyan külföldi szakemberek, akik a magyar tudományosság regionálisan még vezető szerepe és színvonala folytán az országunkat választották hosszú távon vagy vedégprofesszorként, olyan szakemberek, akik a világ jóformán bármely egyetemére mehetnének. És ezek közül senki sem mondott még olyant, hogy "aki nem velük van". Egy intézményről van szó, nem pedig egy focicsapatról.

HaCS 2018.12.26. 23:03:28

@Rébusz:
"Ebben nagyon nem értek veled egyet. Akkor a cipész meg a wc-s néni se szóljon hozzá a politikához, mert mit ért az hozzá?"

Felhívnám figyelmed az utolsó mondatomra:
"Nem bánom, ha bármely egyházi személy politizál, csak akkor ne írjuk a neve alá, hogy váci, szegedcsanádi püspök, hiszen nem a tisztségében, hanem magánszemélyként nyilatkozik."

Ezt a mondatom tartom, akár püspökről, akár WC-s néniről van szó.
Azért vállalok felelősséget, amit mondok, nem amit te értesz.

@invalid user name:

Nem tartozom holmi szekértáborokhoz. Saját életem van.
Nem hiszem egyébként, hogy ez bármit is számítana. Egy érvelés nem attól lesz helyes, vagy hibás, hogy egyébként kedvelem-e az illetőt, aki mondja vagy nem. Egy köztörvényes gyilkosnak is lehetnek igaz gondolatai, és a legnagyobb szaktekintély is tévedhet.

2018.12.26. 23:12:05

@invalid user name:
hosszú ideg ha valaki megjelent egy bocskaiban, akkor náci volt. vásáry karnagy bocskaiban. ő is náci?
pb2.jegy.hu/imgs/system-4/program/000/069/038/vasary-tamas-es-a-kodaly-zoltan-ifjusagi-vilagzenekar-474-279-78714.jpg
a kodály zoltánról elnevezett ifjúsági világzenekart vezényli. ami azt jelenti, hogy a világ minden tájáról eljöhet lényegében egy nyári egyetemre. és költségtérítéses módon tanulhatnak. és ezek után összeállnak egy hangversenykörútra. és van olyan helyi vállalkozó, amelyik költégtérítéses módon ad nekik buszt. büszke arra, hogy támogatta a kultúrát. a fidesz megnyeri magának vásáry karnagyot. és cserébe támogatják a vállalkozót a pályázatokon. a fidesz az állam, az egyház és a piac összefonódásán alapul. és aki ebben partner az fideszes. aki nem, az nem. és vannak, akik azt mondják, hogy ez feltétlen rossz. lehet jó is, rossz is.

ez egy fiba utcai kosárlabda világkupának egy állomása.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/08/28617148_1935260046498672_6544150521267041024_o.jpg
a világdöntő tavaly az araboknál volt. idén a kínaiaknál. orbán politikája leginkább a sportban működik. a fociban az istennek se. mert orbán nem ért néhány dolgot a magyar hagyományból, amit kdár idején az otsh értett. korlátozottabban működik a kultúrában.mert a szereplőket megosztja. ahogyan a tudományt is. de a természettudománynak majdnem mindegy. a matematika elég elvont ahhoz, hogy a fidesz politikáját is modellezze. és persze értem, hogy a papok egy része a sátánt látja ezekben. lássa.

Beer Monster 2018.12.26. 23:13:46

@eloi: Jézus nem államvallást hirdetett, hanem a hitet a szeretetben a lélek által.

"És felelvén Jézus, monda néki: Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg néked, hanem az én mennyei Atyám."

2018.12.26. 23:19:32

@Beer Monster:
nincsenek ceu aktivisták? ne viccelj már. soros alapítványnak van egy hálózata. politikai aktivitást fejtenek ki legalább a rendszerváltás óta. mégis hogy lehetséges, több mint egy tucat nobel díjas állt ki a ceu mellett. nyilván azért, mert ehhez kapcsolódik egy politikai aktivitás, politikai aktivisták. és ők azt mondják, hogy el kell űzni orbánt. mert, hogy nemzeti keresztény államiságot hirdet. és ezzel szemben a felvilágosultak, nem-keresztények, nem-nemzetiek, és nem államiak. hanem van egy filozofikus mesterrassz, amelyik a világ népei felett állnak. és ezzel szemben a nemzetek tagjai a gójok, iszlámban a gyaurok. mégis mi a konfliktus? a new york times szerint magyarországon kitört a fasizmus. mert hogy elüldöznek egy egyetemet. de az elüldözné a szabadon választott kormányt. nem-fideszes jelöltek is indultak, csak ők nem nyertek. két választás van, vagy a ceu vagy a fasizmus?

eloi 2018.12.26. 23:19:51

@Narancsos kommunizmus: A politikában a keresztény közösségek érdekeit a kereszténydemokraták hivatottak érvényre juttatni, védeni, támogatni, ha tudják (mert pl. kormányon vannak éppen).
Tehát Ön szerint az lenne a normális, hogy amikor ők kerülnek kormányra és segíthetnek a keresztény közösségeknek (pl. rendbehozni a templomokat, közösségi tereket...), akkor a keresztényeknek ezt el kellene utasítaniuk, mert hogy "Júdás-pénz", meg prostitúció, meg hasonlók(at mondanak erről a nem keresztények, politikai és ideológiai ELLENFELEK)???
Ez nem tűnik értelmesnek.
Az persze világos, hogy az ellenfeleknek ez a felállás lenne jó. Ha a keresztény közösségeket a keresztény demokrata politikusok sem támogatnák, amikor tudnák, mint ahogy ők pláne nem fogják őket támogatni, ha újra náluk lesz a kormány.
Értjük, de nem vagyunk azért teljesen hülyék sem.

eloi 2018.12.26. 23:23:56

@444: Pedig Dobó István éppen ezt mondta: Ha a török sörös kupákkal jönne, mi sörös kupákkal fogadnánk. Csak, hát fegyverrel jön (és ideológiával, ellenséges vallással, hódító szándékkal). Szabadon idézve.

eloi 2018.12.26. 23:26:32

@invalid user name: Nem egészen. Jézust istenkáromlásért ("Én vagyok az élő Isten Fia.") ölették meg a vallási fanatikusok.

2018.12.26. 23:29:14

@Beer Monster:
orbán nem jézus. és neki jogában áll államvallást hirdetni. ahogyan orbán politikai ellenfeleinek jogában áll ellenezni. mondván, hogy a nemzeti keresztséget elutasítják. várszegi például. mondhatja, hogy ez nem jézus tanítása. persze, hogy nem. luther se volt jézus. a luteránus egyházak államegyházak eredendően. mert abból létrejött egy félig világias politikai konstrukció. az egyház. a hit által. és annak egy része világi, egy része nem evilági hit. a lutheránus dán nép/nemzeti egyház: államegyház. vajon miért nem náci?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Holte_Kirke_2005.jpg
a pannonhalmi apátságra felhúzzák a királyi nemzeti lobogót. ezt szabad, vagy nem szabad. vallási kérdés. angliában ilyesmit természetes módon szabad.

2018.12.26. 23:42:44

@Beer Monster:
mikor mondta azt jézus, hogy legyen orgona a templomban. hol olvastál ilyet a szentírásban? legyen kántor és kántáljanak. nincs szó a kántusról. mégis van. az is "náci"?

2018.12.26. 23:52:26

@Beer Monster:
kezdjük az alapoknál. rómában kell egy istencsászár. ezt hol írja a szentírás? a római katolikus egyház úgy lesz, hogy péter apostol volt jézusnak a legkedvesebb. mindenkit szeretett, de péter apostolt még annál is jobban. és ő hol volt püspök? rómában. kell oda egy istencsászár. másképp nem lehet. bizánciak nem így képzelték. azt mondták, hogy péter apostol nagy király volt, de pál apostol még nagyobb. de ez ugye a szentírásból sehogy se következik. a közösség kialakít egy szokásrendszert. a püspökök beöltöznek lila maskarába. mint az újpesti foci szurkolók. csigákat nem ölnek le, hogy bíbort kinyerjék. hol van ilyesmi a bibliában, hogy öljétek le a csigákat és azok váladékából csináljatok bíbor festéket. még jóval krisztus előtt kitalálták a főniciaiak. és a római papoknak megtetszett.

Beer Monster 2018.12.26. 23:56:18

@444: A Nobel-díjasok tudják a következményét annak, ha egy nemzetközi élvonalba tartozó kutatóműhely fölött a bizonytalanság uralkodik el, ahol olyan tudósok vonzzák a kutatási támogatásokat és az egyetemi hallgatókat, akik bárhol a világon máshol is kapnak katedrát. Az első Nobel-díjas aki felszólalt a CEU ellehetetlenítése miatt, Diana Ürge-Vorsatz volt, magyar keresztény jobboldali, a CEU professzora.

Ne nevettesd ki magad, hogy két Nobel-díjas Soros Györgyön keresztül fog kommunikálni egymással?

Egészen lekezelő, hogy a Nobel-díjasok (amiről szerintem elképzelésed sincs, milyen szellemi háttér kell hozzá) szakmai véleményformálását te egy provokáción alapuló lázításnak vagy beugratásnak gondolod.

Mi ez az ostobaságnak ható megfogalmazás is, netán a CEU indul a magyarországi országgyűlési választásokon, vagy mégis hogyan akarja "elüldözni" a kormányt? Nem a fordítottja történik?

Vidám Park 2018.12.26. 23:58:01

Ez egy jó nagy fasság !!!
Orbán elérte a célját, a keresztényeket is megosztotta, (ugye van erre egy mondás ... )
EZÉRT AZUTÁN A MÁSIK OLDAL VÉLEMÉNYÉT SZÓ NÉLKÜL VAGY EGY KIS SOROSOZÁSSAL
LESÖPÖRHETI AZ ASZTALRÓL, és ha a vallásra építi is a szerencsétlen nép körében az uralmát,
ezentúl már a vallási ellenvéleményt sem kell figyelembe vennie...
Akárhány kiszolgálója is van az egyházban Orbánnak, az ellenfeleiknek is bent kell maradni
és belülről változtatni !!!!!!

invalid user name 2018.12.27. 00:02:17

kedves kommentelők, jelentkezzen, aki szeretné MEGÉRTENI a vitapartnere gondolatait.

az első sikeres pályázónál újranyitom a beszélgetést.

Beer Monster 2018.12.27. 07:51:43

@Vidám Park: A keresztények megosztását azért ne varrjuk Orbán nyakába. Már Jézus megjövendölte, és valóban csak egy-kétszáz évet kellett rá várni. Ráadásul pont azon a törésvonal mentén történt, amit Jézus mondott.

A Jézusi oldal soha nem fogja feladni a kereszténységet attól, hogy mások bitorolni próbálják névleg, ne aggódj, ez az egy biztos.

Beer Monster 2018.12.27. 07:52:04

@invalid user name: No és mit csináljanak azok, akik az evangéliumból már megértették?

Attilajukkaja 2018.12.27. 07:52:24

@maxval balcán bircaman:
"Az argentín eretnek római páoával se a politikai véleméney a baj (annak nagy része kifejezetten üdvözlendő, antiliberálsi üzenet), a baj krisztustagadó nézeteivel van."
Ne röhögtess! :o))))
Kicsit a fejedbe szállt a karácsonyi banyica!

invalid user name 2018.12.27. 08:13:11

@444:

nagyon találó gondolatokat fogalmaztál meg itt.

invalid user name 2018.12.27. 08:14:01

@Beer Monster:

gyakorolják a türelem erényét :)

sztd 2018.12.27. 10:05:56

Szánalmas.

Meg lehet indokolni, hogy a poszt miért szánalmas, de teljesen felesleges.

invalid user name 2018.12.27. 10:07:52

@sztd:

szóval te viktorista vagy...?

asebes 2018.12.27. 11:09:14

@Andy73: Óriási tévedés. LEHET, hogy a hívők jelentősebb része elfogad mindent, amit a szószékről hall, és beáll az éppen az egyháznak kedves politikai vezetők mögé, de azért akadnak GONDOLKODÓ hívek is, akik egyes templomokat, egyes papok miséit nem hajlandók látogatni, mert Isten igéje helyett orbánviktor igéje hallható.
Egyébként a mai, orbán-követő papok semmivel se jobbak, mint a kommunista rezsim békepapjai.
Az egyháznak NEM SZABAD politizálnia, mert MEGOSZTJA a híveket.
Az egyháznak viszont KÖTELEZŐ megszólalnia, ha bármilyen embertelenséget tapasztal.
Így kötelező lett volna a náci-fasiszta-nyilas rezsimek ellen szólnia Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Magyarországon, kötelező lenne a szegények ellen fellépő állami erők ellen szólnia - egész egyszerően azért, mert Jézus tahításaiból, az evangéliumokból minden különöseb teológiai tanulmőányok nélkül is ez olvasható ki.

Kis-Rigó az én szememben nem pap, ahogy Erdő Péter se jobb, mint a hajdan kommunista besúgó esztergomi érsekek, és sajnos szép számmal tudnék megnevezni olyan papokat - pl. - momen est omen - Pajor András - aki méltatlan és főleg ALKALMATLAN a papi hivatásra.

Az pedig, hogy a pápa útmutatása, irányvonala ellen nyíltan lázadnak, elképesztő...

A reformátusok közül balog zoltán bebizonyította, hogy egy seggel nem lehet két urat szolgálni, és ő orbánt választotta Isten helyett.

Jakab.gipsz 2018.12.27. 11:09:42

@invalid user name: Elkerülhetetlen az egyházszakadás
Itt a hungrikán egyház hajnala?

És ha igen akkor mi van?

Persze a konklúziód az nagy szamárság! Tartok, tőle a gondolkodás, nem az erősséged, leragadtál a vad fantáziálás küszöbén.

invalid user name 2018.12.27. 11:13:48

@asebes:

"kötelező lett volna a náci-fasiszta-nyilas rezsimek ellen szólnia "

...és talán ennek tanulságaképp szólalnak meg a jézusista papok és püspökök az embertelenségekkel szemben.

és a másik oldal tanulságait követve hallgatnak a viktoristák -- mert az is egyfajta tanulság, hogy aki a szószékről az embertelen rendszerekkel szembefordult, maga is ellenséggé vált.

invalid user name 2018.12.27. 11:17:36

@Jakab.gipsz:

amit leírtam, csupán gondolatkísélet, de logikus következtetéssel.

VIII. Henrik hatalmi játszmáinak egy ponton akadálya lett a katolikus egyház -- megcsinálta hát az anglikán egyházat.

Attilajukkaja 2018.12.27. 11:19:15

@sztd:
"Meg lehet indokolni, hogy a poszt miért szánalmas, de teljesen felesleges."
Próbálkozz meg vele! Indokold meg, hogy egy ekkora vitát kiváltó poszt miért lenne felesleges. Lám, lám, még te is kommentelted, vagyis foglalkoztat a téma.

Attilajukkaja 2018.12.27. 11:41:54

@Jakab.gipsz:
"Tartok, tőle a gondolkodás, nem az erősséged, leragadtál a vad fantáziálás küszöbén."
Miért, te nem ugyanezt tetted, teszed minden nap? :o))))

Andy73 2018.12.27. 11:44:24

@invalid user name: "A farizeusok és a Heródes-pártiak közül odaküldtek hozzá néhány embert, hogy a szavaiba belekössenek. 14Ezek odamentek hozzá és megkérdezték: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, és nem veszed tekintetbe az emberek személyét, hanem az igazsághoz híven tanítod az Isten útját. Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk, vagy ne fizessünk?” 15De ő tisztában volt képmutatásukkal, és így szólt: „Miért kísértetek engem? Hozzatok ide egy dénárt, hadd lássam!” 16Mikor odavitték, megkérdezte tőlük: „Kinek a képe ez, és kinek a felirata?” „A császáré” – felelték. 17Jézus folytatta: „Adjátok hát meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!” Azok igen elcsodálkoztak rajta."

Kommentár: Isten, illetve Jézus és az aktuális politikai hatalom szolgálata, vagy legalábbis a lojalitás, nem feltétlen áll egymással szemben. A cikkben szereplő gondolatkísérlet logikája szerint Jézus sem volt "jézusista", hanem "császárista", mert nem fordult szembe a császárral, nem lázított ellene. Ez talán elég világosan rámutat a gondolatkísérlet alapvető hibájára.

Attilajukkaja 2018.12.27. 11:44:39

@eloi:
"Dobó István éppen ezt mondta: Ha a török sörös kupákkal jönne, mi sörös kupákkal fogadnánk."
Most meg azt mondja a vezér, hogy ha a menekülő muszlim soros kupákkal jön, akkor szurkot öntünk a nyakába.

"Csak, hát fegyverrel jön (és ideológiával, ellenséges vallással, hódító szándékkal)."
Gyáva népség az, aki pár ezer szerencsétlen muszlimtól ennyire összekakilja magát, miután az elődeit 150 év török uralom sem tudta betörni. Pedig az picit durvább dolog volt!!! Schmidt Mária a megmondhatója. Szabadon idézve.

asebes 2018.12.27. 11:44:59

@invalid user name: Pontosan!

Azzal a kiegészítéssel, hogy a "másik oldalt" nem az "ellenséggé" válás réme hajtja, hanem a törleszkedés a hatalomhoz, jutalom reményében.

Vagyis nem arról van szó, hogy a "túlélés" miatt olany a "másik oldal", amilyen, hanem vagy meggyőződésből - és akkor semmi keresnivalója nincs Jézus egyházában, vagy pedig kimondottan előnyszerzés céljából.

2018.12.27. 12:03:21

@asebes:
az egyház nem teheti meg, hogy ne politizáljon. és nem csak azért, mert anyagi értelemben függ az államtól. hanem elvekben sem.

ha szigorúan vesszük, akkor az egyháznak a maslow piramisban az alsó szinten túl a legfelső szintekre kellene koncentrálnia. és azon belül is leginkább a magas művészetet kellene pártolnia. mert hogy a természettudományos kutatásokban és fejlesztésekben érdekeltek a piaci szereplők. az egyház számára a kérdés az, hogy mi az, ami a kereskedelmi médián, a szabad piaci fogyasztói kultúrán túl meg kellene jeleníteni a közéletben. és ez politika.

egy modern kori egyháznak kanonizálni kellene a slágereket. de ez politika. vasárnaponként a templomban mit kántáljanak az istentiszteleten. a legtöbb sláger határeset. lukács laci ezt énekli: "üljenek a fiúk ölébe a lányok ha másképp már nem férnek el". ezt énekelheti a kántor? ha hívek a padsorokban nem férnek el, akkor üljenek a fiúk ölébe a lányok. vagy mondja azt a parókus, hogy ezt már azért mégse kellene. lukács evangéliumában nem erről van szó. lukács laci énekeljen a diszkóban. szóljon az autómagnóból. de a hívek ne énekeljenek tancsapda slágereket.

Gyere, mondd el, mi a baj bébi én,figyelek rád.
Előttem ne legyen titkod, én nem vagyok az apád.
Látom van valami, ami a szívedet nyomja,
Tudom az élet súlya, tudom a világ gondja

Gyere ne félj tőlem én nem verlek át,
Ha belekezdtél hát folytasd tovább,
Ha akarod suttoghatsz,
Nekem az is elég hogy halljam,
És én majd,ott leszek és segítek ha baj van!

Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék,
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék!
Ha nem hiszed el hogy az élet,
Tényleg örökké tart,
Hiába úszol belefulladsz,
Pedig ott van a másik part..

ez olyan, mintha valami pap prédikálna. ezt éppenséggel énekelhetnék a hívek. vagy persze lehet mondani, hogy ezt nem játszhatja a katolikus rádió, hogy gyere bébi. mert még esetleg félreértik. és vannak a kialakult szokásrend, a már meglévő rítusok. azok beváltak. vagy még is csak szükség van valamiféle hitújításra. ez politika. és ez befolyásolja az államrend működését. a pártokat, a kereskedelmi médiát. azt, hogy az egyház milyen kultúrtörténeti filmek gyártását támogasson. abban mi jelenhessen meg, és mi ne jelenjen meg. ezt nem kizárólag andy vajna dolga és a producerek dolga eldönteni a szivarral. hanem meg kellene tárgyalni az érsekségben. a püspökségi palotában azt, hogy az egyház milyen modern művészeti kiadványokat támogat. a modern kori egyház lényegében úgy működik, mint egy komplett rendezvényszervező iroda tulajdonképpen a műemléki vagyon jelentős része az egyházhoz kötődik. anélkül kizárólag az államiságot hirdetve értelmét veszti.

és azt mondják a felvilágosultak, hogy igen, az állam egyházra már nem lesz szükség. és pannonhalmát piacosítják. átveszi a helyét a marriott szállodalánc. soros alapítvány és rosenbergék. mindkét oldalon vannak zsidók. ez a zsidókat is megosztja. legyenek államnemzetek, vagy ne legyenek. várszegi asztrik és társai azt mondják, hogy ezeket majd felülírják a multik, a globális keveredés, a tőkepiac. ezt hirdeti a ceu. ez egy létező dolog. ilyen az amerikanizált metropoliszok kozmopolita világa. és ebben a hagyományos keresztény egyházak visszaszorulnak. ha ilyet akarunk, akkor ahhoz nem kell egri érsek, vagy váci püspök. mi a francnak. de angyalföldi apostoli kormányzó se kell, mert egy felvilágosult társadalomban mi a francnak. majd helyébe lép a pláza hr/pr menedzsere, a csr és marketinges. vagy az "influenszerek". legfeljebb lesznek görkorcsolyás papok. a reverenda teljesen feloldódik modernitásban. mert az is csak egy munkaruha. nem kellenek tiszteletesek. vagy mondjuk azt, hogy de kell. ez esetben a piac felügyeletre szorul. na de most a papok mondhassák azt a szabónak, hogy kedves uram, ilyen ruhát még se kellene árulni. amiben a kislányoknak teljesen kilátszik a feneke. és ha az egyház politizál, nem válik el az államtól, akkor intézményesen fellép a ruházkodásban. befolyásolja a divatot. a morális szempontokat figyelembe kontrollálja a fogyasztást és piacot. és még ugye ott egy másik nagy témakör. az igazságszolgáltatás. mi az, ami erkölcsös, és mi az, ami nem. ez megint csak érinti a politikát óhatatlanul.

invalid user name 2018.12.27. 12:23:12

@444:

pedig tegnap este már egész jókat írtál, aztán most elójött megint ez, hogy kinek mi a dolga...

Attilajukkaja 2018.12.27. 12:41:05

@444:
"az egyház nem teheti meg, hogy ne politizáljon. és nem csak azért, mert anyagi értelemben függ az államtól. "
De miért függ az államtól? Miért nem a híveitől? Nyilván azért, mert a hívek önkéntes adakozásából, egyházi adójából felkopna az álla. Ennél sokkal kényelmesebb az adott kormány pincsijeként működni, attól elfogadni a nagy pénzeket. Ha az egyházaknak lenne elég nagy támogatottsága, befolyása, erre nem lenne szüksége. De nincs! Viszont a kormányoknak gyakran van nagy szüksége az egyházak szolgálataira. Így válik a "földre csuhások!" Orbánból is hirtelen vakon istenhívő Viktor Győzövics.

2018.12.27. 12:47:55

@maxval balcán bircaman:
de melyik a saját. ugye a jobboldali és a széljobbos történetírás azt mondja, hogy amit a magyarországi történésekből nem vállal, az egész egyszerűen nem-magyar. tehát a tanácsköztársaság nem volt magyar. de a náci népirtás se. és a németek mondják azt, hogy nem is volt német-római szellemiségű. mondják azt, hogy az nem része a német történelemnek. hanem azok egész egyszerűen nemtelen, embertelen történések. amire a balliberálisok azt mondják, hogy ezt így nem lehet. örök időkre lehessen basztatni a népet, hogy két választás van. vagy mi, vagy a fasizmus. és az antifasiszta koalícióban ötből négy zsidó. és ezek mellé lépne be egy szegény kis fekete afrikai. és a jövőben ők papolnának a népnek mondván, hogy ezzel meghaladták a keresztény államnemzetet.

és erre a jobboldal válasza az, hogy a balliberálisok nem-magyarok. mert mondjuk a túlóratörvény kapcsán ha valaki felemeli a szavát szlovákia ellen is, ahol hasonló törvény van hatályban, akkor esetleg el lehet fogadni, hogy ő munkáspárti internacionalista. de ők csak kormányt akarnak buktatni. a momentumosok ülnének be gulyás gergely, hollik istván, rétvári bence és barátaik helyébe. és a jobboldal azt mondja, hogy ők családellenesek, magyarellenesek, a széljobb azt, hogy nem-magyarok. tehát ha esetlegesen hatalomra kerülnek, akkor se a mieink.

tehát mi a saját kormány? amikor a románok megszállták a tiszántúlt, akkor a püspök elutazott nagykárolyba és megáldotta az oda látogató román királyi párt. mondván, hogy inkább ezek a hohenzoller sigmaringeniek, mint a kommunisták. a román hadsereg is megszálló volt. de részben horty hadserege is az volt. ők is elrendelték a beszolgáltatásokat. a katonáknak kellett enni adni. persze nyilván az volt a nemzeti haderő. de ugye az egyháznak adott esetben a nacionalizmus szélsőségeivel szemben is fel kell lépnie, ahogyan a liberalizmus szélsőségeivel szemben is.

ha egy kormány meghirdeti a közszolgáltatások teljes privatizációját, akkor miért ne léphetne fel azzal szemben az egyház mondván, hogy ha a közösségi jelleg a piacon elvész, akkor azzal a kereszténység is elvész. valamilyen limitált magángazdaságon alapuló közösségi piacterek kellenek kiskereskedésekkel. és azt ténylegesen megkonstruálják mondjuk az adventi vásáron. de ez ugye politika. mert nyilván van olyan, aki azt mondja, hogy nem olyan nagy baj, hogy ha nem lesz gesztenyesütögető nénike. kőbaltás emberek nem árulják a mammut húst és a csontokat se. olyan sincs. kiszorította a modernitás. de ez ugye egy vitakérdés.

ez az adventi vásárban egy fekete erdei hütte. amiben lehet hűsölni. a betelepülő német gyáriparosok ezzel udvarolnak a magyar munkásosztálynak.
static.civishir.hu/ci/2018/11/tn4-advent_2018_11_2116.jpg
erre lehet mondani, hogy ez tele van pogány szimbólumokkal. semmi keresnivalója adventi vásárban. ezek a lányok mégis punccsal várják a kis jézus születését.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/11/CKI_8756-1024x682.jpg
erre lehet mondani, hogy na jó. ez egy adventi vásárba mégis csak belefér. és az óriáskerék? magasodjon-e a templom fölé. az adventi vásárban ne lehessen az isten háza fölé kerekedni. és erre lehet mondani, hogy miért ne lehessen. jól nézünk már ki. ez egy vitakérdés. és ebben az egyház bizonyos pártokat preferálhat, másokat diszpreferálhat. mondhatja azt, hogy ezt az egyház a sajátjának fogadja el, vagy nem fogadja el. és a kérdés az, hogy ehhez tartozzon-e választott papság. vagy mondjuk ezért tartjuk a vatikánt és a szentatya a szentszékben utat mutat a híveknek. a protestánsok azt mondják, hogy inkább üljön össze a zsinat. és ezeket vitassák meg a presbiterek. választott lelkészi vezetők a világias gondnokokkal.

invalid user name 2018.12.27. 12:49:50

@Attilajukkaja:

Na erről van szó: pénzügyi függőségbe hozni majd "egyszer kérünk valamit magától Pelikán elvtárs"

Rébusz 2018.12.27. 12:56:21

@Vidám Park: A katolikus egyházban senki nem beszél semmilyen szakadásról, ez megint egy képtelen próbálkozás KÍVÜLRŐL, mintha a katolikusok megosztottak lennének. Amióta az eszemet tudom, a katolikusok sosem voltak csak ellenzékiek vagy csak kormánypártiak, a vérzivataros időkben ugyanakkor haltak meg mártírként katolikusok, mint amikor mások árulóként együttműködtek a megszállókkal. De Jézus tanítása attól még ugyanaz marad. A "békepapság" idején sem szakadt szét az egyház, a hívek meghallgatták a plébános prédikációját és azután hazamentek. Nem attól lettek párttagok mert a papjuk kényszerből vagy egyéb okokból együttműködött a "hatóságokkal". A hívek - bocsánat a szóhasználatért - nem hülyék. A politikai állásfoglalás az magánügy és nem evangélium. Asztrik apát emlegetheti Sorost, de nyilván tudom, hogy hogy hova rakjam ezt a kijelentését, annyi biztos, hogy nem a Szentlélek nyilatkoztatta ki neki :-)

citrix 2018.12.27. 12:57:18

Ameddig az egyház nincs szétválasztva az államtól hanem a kormánytól függ addig azt teszi és "papolja" amit az állam(a kormány) elvár tőle. Az állam a "munkáltatója", cserébe nem kevés pénzt utal át függetlenül a valódi hívők számától és felekezeti hovatartozásától. Az autokráciákban mindent központosítanak, állami irányítás alá vonnak, ebből az egyház sem kivétel. A Kádár rendszerben voltak a "szakállas" papok, az Orbán rezsim alatt a NER papok.

invalid user name 2018.12.27. 13:04:59

@citrix:

Azt nem tudom hogy szakállasok voltak-e de egyértelműen kettéváltak a kádárista papok (békepapok a "pacem in terris" felirat alatt, még újságjuk is volt, a katolikus szó, meg egyházügyi államtitkár, Miklós Imre ha jól emlékszem) és az akkori jézusista papok (szentimre templomban zsongó egyemisták, új ember, regnum mozgalom, bokor közösség stb).

Juteszembe, egyházügyi államtitkárság megint van, pár éve :)

Mivel a kádár-rendszer eléggé távol állt az egyháztól, akkor szakadásnak nem lett volna értelme, Kádár nem akart egyházfő lenni, inkább besúgókat szerveztek az egyházak környékéről. Most más a helyzet, most a klasszikus középkori struktúra, amikor az egyház az állami hatalomgyakorlási eszközök részévé válik.

És amikor ellentétbe kerül az egyház római irányvonala és a hazai, akkor valaki törni fog. Ismerjük IV. Henrik német kírály hírhedt Canossa járását -- ő arra kényszerült, hogy kiegyezzen a pápával. Az angol VIII. Henrik szakított a pápával és saját egyházat alapított amiben kénye kedve szerint szabályozhatta a hatalomkoncentrációhoz szükséges kérdéseket.

BéLóg 2018.12.27. 13:08:04

@invalid user name: Ezt Sátán sem mondhatta volna szebben!

invalid user name 2018.12.27. 13:14:23

@Rébusz:

Persze, hogy nem beszélnek szakadásról -- a szakadás ELŐTT:

De beszélnek meghasonlásról, beszélnek a dilemmáról, vannak püspökök, akik látványosan szembefordulnak Ferenc pápával és az irgalmasság tanításával, és vannak akik a kormány menekültpolitikájával fordulnak szembe.

Még nem szakadás, de már erős széttartás. És ahogyan a kormányzati milliárdok folynak a római egyháztól távolodó püspökségekbe, a szakadék mélyülni fog.

Ha egyszer a pápa választás elé fogja állítani valamelyik nagyon bedurvuló püspököt, és én Kiss Rigó Lászlót tippelem, akkor válik majd el a szar a májtól. és Ferenc elég karakán jellem.

Az egyház számára a magyar kormány pénzügyitámogatása aprópénz mondjuk a német egyházi adóból befolyó összegekhez képest. És ha a magyar kormánnyal szembeni türelem zavarni fogja a német katolikusokat, akkor Ferenc pápa nem Orbán Viktort fogja támogatni.

Attilajukkaja 2018.12.27. 13:14:52

@invalid user name:
"majd "egyszer kérünk valamit magától Pelikán elvtárs""
:o))))
A különbség talán csak annyi, hogy Pelikán gátőrnek nem voltak nagyra törő vágyai. :o)

BéLóg 2018.12.27. 13:15:22

@invalid user name:
Aha, és megkeresztelte az összes egyiptomit, pontosabban körülmetélte őket, követelte a kósert étkezést, zsinagógákért tüntetett és a teljes szombati nyugalom mellett, hát persze. PONTOSAN olyan migri volt Jézus Egyiptomban, mint most a muzulmánok Európában. Ja.
Komolyan mondom, tényleg vannak, akiknek az életkorral együtt még az a kevés agya is elhalt, ami sdzületésekor megvolt neki.

invalid user name 2018.12.27. 13:20:44

@BéLóg:

Orbán Viktor, bár erősnek akarja mutatni magát, de valójában harmatgyenge -- ezért nem mer versenyben kiállni a vetélytársaival szemben, hanem ellehetetlenít mindenkit, a pályán kívüli eszkökkel.

Csak ebből kiindulva tudom feltételezni, hogy Orbán Viktor számára félelmetes jelenség, ha az 500 milliós európába váratlanul megérkezik kb 0.2% bevándorló. Mivel ő maga gyenge, ezért Európát is gyengének tartja.

Rébusz 2018.12.27. 13:23:52

@citrix: Nyilván nem vagy vele tisztában, hogy hány ateista szülő gyereke jár egyházi óvodába vagy iskolába vagy úgy általában a többi vallás képviselői is amikor karitatív munkát végeznek nem kérdezik meg a hajléktalantól vagy a rászoruló családtól a vallását. Teréz anya nővérei Indiában sem katolikusokat ápolgatnak. A Baptista Szeretetszolgálat sem csak keresztényeket ment ki a romok alól. Kuncze Gábor a piaristáknál tanult, csak most így eszembe jutott :-) Egyébként pedig még a 80-as években is számos párttag kizárólag katolikus intézménybe küldte a gyerekét tanulni.

Attilajukkaja 2018.12.27. 13:24:53

@444:
"az egyház működése mindig is az adókra volt alapozva és nem kizárólag az önkéntes adományokra."
Én is pont ezt a kettőt említettem. Nem véletlenül. A gond, hogy ma már nálunk ezekből csak olyan szinten tudnának megélni, ahogyan Jézus és az apostolok éltek annak idején.

"várszegi asztrik azt mondja, hogy majd magántőke bevonással eladják pannonhalmát. piacosítják. növekszik a forgalom. mi ezzel a probléma?"
Nem tudom. Már így is eladták magukat. Ha önként odaadják az összes ingóságukat Orbánnak (ahogy a médiatulajdonosok is tették), azzal sem lesz bajom. Mert mit , kit is jelentene a piacosítás? Mészárost, Garancsit?
És mit is mondana Jézus a kufároknak a templomban?

invalid user name 2018.12.27. 13:28:29

@Rébusz:

A kádár-rendszerben működő pár egyházi (és VOLT egyházi) gimnázium valóban elég színvonalas pedagógiai munkát végzett, de mostanra ezek eléggé erodálódtak. Azok viszik a gyereküket egyházi gimibe, akik úgy emlékeznek gyerekkorukból, hogy az jó gimi -- de már rég nem az. Három gyerekemből kettő egyházi gimiben érettségizett (nem én írattam be, mindhárman maguk választották a gimit), szóval elég közelről láttam a kontrasztot a múltbeli dicsőség és a jelen között.

Meg azok, akik a gyerekük karrierjét remélik megerősíteni ezzel. De hát mire abból karrier lesz rég nem ez számít.

A pénz az egyházi gimik színvonalát is kikezdte, épp mint a kormány által agyontámogatott fociklubokét.

invalid user name 2018.12.27. 13:29:29

@Rébusz:

És mivel az egyházi gimiket telenyomják pénzzel, ezért a szebb épület, a szebb tornaterem is csábítja az ateista szülőket.

citrix 2018.12.27. 13:51:45

@Rébusz: Nem értem mi a kérdés? Az állam (kormány) és az egyház szétválasztása és az egyház feladatainak, vagyonának és finanszírozásának átláthatóvá tétele nélkül világos hogy a regnáló hatalomtól függ szó szerint. A kormány a munkaadója, az adófizetők összességétől levont adóból finanszírozza az egyházakat és elvárja hogy az egyházak kiszolgálják cserébe az "elvárásokat". Amelyik egyház, felekezet nem vállalja a kormány igényeinek és irányításának kielégítését, az huss, egy fillért se kap. A pártállamot bíráló papokat igen gyorsan "érdemeik elismerése mellett" vagy "egészségi okokra hivatkozva" kivonják a forgalomból közhellyel szólva. Az hogy ki milyen iskolába, óvodába járatja a gyerekét amiért az adott intézmény állami finanszírozásban részesül, szerintem mellékes. Adófizetők tartják el az egyházakat és nem az adott felekezet hívei. Tehát teljesen mindegy hogy egyáltalán hívő-e vagy se a gyerek családja, a gyerek vagy a hajléktalan aki az egyház államilag finanszírozott közjóléti intézményét veszi igénybe.

Rébusz 2018.12.27. 14:00:17

@invalid user name: Az a 0,2% az nem tudom honnan jön. A milliós nagyságrendben Európában élő muszlimok családegyesítéssel, beházasodással folyamatosan növekvő számmal bírnak, egyelőre még a születési arány is nagyobb a körükben. A menekültek pedig folyamatosan jönnek és még jobban jönnének ismervén az aktuális politikai helyzetet és a csempészek fáradhatatlanságát, valamint a politikai hátszelet is. Orbán Viktorról valaki kitalálta, hogy fél, mert az olyan jól hangzik és most ezt írogatják. Olyanok, akik mondjuk nem ismerik azoknak az országoknak a problémáit, akik a menekültek befogadásán fáradoznak. Hogy kevés az apparátus a felvételükre, hogy nem győzik az ott dolgozók, hogy a menekültstátusz folyamata akár évekig is eltart, főleg, ha az illető még a saját nevét sem hajlandó elárulni. Mert bizony nyugaton már évtizedek óta ismerik ezt, régen is így volt, most is így van. A nyugaton jelenleg is folyó családos kitoloncolásokat, amikor már lehet, hogy a gyerek vagy a gyerekek ott születtek, de menniük kell. Érdekes módon az AI mégis Magyarországgal foglalkozik, de mondjuk inkább úgy, hogy a magyar liberális sajtó adja be azt, hogy a világon mindenki velünk és Orbán Viktorral foglalkozik LOL! Azért tesznek is érte, hogy a pesti pár ezres tüntetésről külföldön is írjanak, de a 17000-es bécsi valahogy senkit nem érdekel. De visszatérve: felejtsük el a 0,2%-ot, ugyan ki tudja megsaccolni a számukat. Ennek a több százezer embernek megélhetést is kell majd nyújtani, lakhatást, nyelvtanfolyamokat, anyagi támogatást és a családegyesítés engedélyezését. Ez milliárdokat jelent egy államkasszának vagy az EU-nak, mondjuk euróban. Minket Magyarokat ez nem érint, ez nem a mi gondunk lesz, ezért ebben a kérdésben megállapítható, hogy Orbán Viktor biztosan nem fél :-)

Attilajukkaja 2018.12.27. 14:06:29

@citrix:
" Amelyik egyház, felekezet nem vállalja a kormány igényeinek és irányításának kielégítését, az huss, egy fillért se kap. "
Vagy még egyházi státuszt sem!

"Az hogy ki milyen iskolába, óvodába járatja a gyerekét amiért az adott intézmény állami finanszírozásban részesül, szerintem mellékes"
Igazad van addig, amíg valós választási lehetőségek vannak, amíg nincsenek elhanyagolt állami iskolák és kiemelt egyháziak. Addig, amíg nincs szegregáció vagy csak egyetlen egy iskola a településen, amit valamelyik egyháznak "adományoztak". Amíg nem kényszerítenek minden gyereket központosított iskolákba, stb.

Rébusz 2018.12.27. 14:08:04

@invalid user name: A 80-as években is biztos a szép épületek vonzották a párttitkárok gyerekeit, csak a szép tornaterem és a barokk stílusú épület miatt voltak hajlandó rá a párttitkárok, hogy a gyerekeiket papok és apácák tanítsák. És amikor a gyönyörű barokk épület kovácsoltvas korlátos lépcsőfeljárójánál meglátták a keresztet vagy valamelyik egyházi férfiról készült festményt, biztosan minden alkalommal elfordultak. Én is szülő vagyok, és soha nem az épület alapján választottam oktatási intézményt vagy tanfolyamot a gyerekeimnek, de biztos bennem van a hiba.

citrix 2018.12.27. 14:21:11

@Attilajukkaja: Így van, még egyházi státuszt se. A kormány határozza meg azt melyek a "történelmi" egyházak és melyek nem azok. Teljes mértékben az államtól függenek a nagy egyházak és ki is szolgálják az elvárásokat. Néhány kis egyház saját hívei és támogatói befizetéseiből tartja fenn magát, az állam meglehetősen ellenségesen viszonyul hozzájuk.

Rébusz 2018.12.27. 14:22:21

@citrix: De az adófizetők között ott vannak a keresztények is. Az én adómból ugyanúgy támogatják a kisegyházakat, de akár a stadion építést is, holott engem konkrétan nem érdekel a futball :-) Az egyházak sok olyan feladatot ellátnak, ami állami feladat (nevelés, karitatív és szociális tevékenység, sőt kultúrális értékmegőrzés, vagy akár hagyományőrzés..) Az, hogy valakit elhelyeznek, az minden munkahelyen megvan. Nem egyházi iskola igazgatóját is elhelyezik, mert nem jön ki a polgármesterrel vagy egy önkormányzati határozattal. Még egyszer mondom, hogy ha egy egyházi vezető vagy intézmény vezető lándzsát tör valami mellett vagy ellen, az az ő magánügye, az ő lelkiismerete. A magyar egyházban ennél sokkal nehezebb időszakok is voltak, amelyik pap más véleményen volt, az börtönben végezte, vagy meggyilkolták. Most mindenki megmondhatja a véleményét, de ettől még nincsen egyházszakadás. Az egyházban a klérus sosem volt egységes a világi hatalom megítélésében, mint ahogy a hívek sem.

Attilajukkaja 2018.12.27. 14:27:30

@citrix:
Teljesen egyetértünk! :o)

citrix 2018.12.27. 14:54:14

@Rébusz: A "közfeladatok" ellátásáért az egyházak normatív támogatást kapnak, csakúgy mint az azonos feladatot ellátó állami intézmények. A stadionokat mint közpénz elégetésének hatékony módját egészem máshová sorolom, az speciel a miniszterelnök úr hobbija. Az ő személyes hobbija, amit minden adófizető finanszíroz. Azt hiszem ezen nincs mit magyarázni.

ParePCSI 2018.12.27. 15:03:01

@444: Ennyit érsz: "vidéki faluból..."

Rébusz 2018.12.27. 15:04:16

@citrix: Csak arra próbáltam utalni, hogy nyilvánvalóan vannak olyan állami beruházások, amikre az én adóforintjaimat is felhasználják, pedig én annak hasznát nem látom, de attól még - nem feltétlen a miniszterelnöknek :-) - jók vagy szükségesek másoknak.

Attilajukkaja 2018.12.27. 15:28:18

@maxval balcán bircaman:
"ellenvéleményen lenni nem szakadás"
Kivéve, ha az ellentmond a papi esküdnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 15:29:40

@invalid user name:

"egyházügyi államtitkárság megint van, pár éve"

1990 óta folyamatosan van, s 1994 óta meg önálló szervezetileg is. Mint egy időben egyházi vezető személyesen ismertem az egyházügyért felelős kormányembereket, Platthy Iván Horn alatt, majd Semjén I. Orbán alatt, majd Szalay Medgyessy alatt, majd Gyurcsány alatt valaki kellemetlen alak, akinek a nevét is szerencsésen elfelejtettem

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 15:32:01

@Attilajukkaja:

Nyilván ez így van, de jelen esetben erről szó sincs.

A római pápának 2 kérdésben van markáns POLITIKAI álláspontja:
- támogatja a kulturális liberalizmust,
- ellenzi agazdasági liberalizmust.

Na most, 1 katolikus pap simán lehet ellentétes véleményen mind2 kérdésben, s ezzel nem szegi meg esküjét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 15:34:06

@444:

Alapvetően nem helyes, ha egy pap pártpolitizál, ahogy az se helyes, ha apolitikus. A 2 között a helyes egyensúly megtalálása a jó út.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 15:37:37

@Attilajukkaja:

A politikai hatalom szolgálata egyházi feladat, mindigis az volt. Ellenzéki egyháziság abszurdum, az egyháznak nem feladata politikai harcokat foytatnia. Az egyháznak csak olyan kérdésben kell politikai harcot folytatnia, ami közvetlenül érinti a tanítást, pl. köteles ellenezni mondjuk az egyneműek "házasságát".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 15:41:52

@invalid user name:

A "ne lopj" fontos parancsolat, viszont nem értelmezendő ballib módon, azaz a nyugtai nagytpke lopása nme lopás, de az ország fejlesztése meg igen.

apro_marosan_petergabor 2018.12.27. 15:51:25

Maradjunk abban, hogy a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan.
Ez igaz a magyarországi egyházra is.Biztosan van egy pár ellen egyház és vallás tag, libero, kommunista, ateista és Soros ügynök, akik boldogok lennének egy ilyen manőver hallatán, pláne sikerén. De ki kell ábrándítsam őket,a 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni. És nem is érdemes ezzel próbálkozni. Ezzel minden értelmes keresztény, felekezettől függetlenül tisztában van.
Elég intenzív a keresztény üldözés a világban és elég intenzív a folyamatos küzdelem és lejáratási kísérlet a RKE ellen. Miért, mert 2000 éve áll, ellen áll, erősödik hol világiag, hol teológiailag, hol a hívők lelkében.
Ellenáll és állt az iszlámnak évszázadokon át, elviselte, sőt megújult a refomációban, túlélte és lerázta magáról a francia forradalmat, a jakobinusok diktatúráját, Közép és Kelet Európában a kommunista-ateista diktatúrákat, az anglikán elszakadást. Évtizedek óta zajlanak a "modern" támadások az RKE-ellen, pedofilia felnagyítása, homoszexualitás felnagyítása, egynemüek házasítása, cölibátus eltörlése stb. - ott többnyire, ahol a legerősebb hagyományai vannak az RKE-nek. pl Írország, Spanyolország, Fr-ország stb.
Ratzinger bíborost (XIII. Benedek) elmozdították, mert túl kemény és elvhű volt (II János Pál egyik fő támasza), helyére tették Ferenc pápát, a liberális pápát. De mindent ő sem tűr el. Határozottan kiállt a papi homoszexualitás és pedofilia ellen - ilyen papok nem kellenek. Halkan, de felemelte a szavát a keresztény üldözés ellen.
Nem kell aggódni az RKE megmarad minden keresztény és keresztény egyház iránytűjének, szimbólumának és lesöpri magáról az ilyen vallás és keresztény ellenes próbálkozásokat, mint ez itt.
Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy. Nem Soros és Brüsszel, s az általa rángatott libero, megvezethető, vegy megzsarolható, esetleg nem elég világi-politikai áttekintéssel rendelkező figurák fogják megmondani, még egyházon belül sem.

$pi$ 2018.12.27. 15:55:53

@invalid user name: "Az Újszövetségben ezek a karakterek voltak a farizeusok, akik keresztre feszíttették Jézust."

És ezzel megmentettek minden keresztényt a pokoltól, beteljesítették isten akaratát, megváltót adtak a világnak. :D

invalid user name 2018.12.27. 16:11:02

@maxval balcán bircaman:

vagyis elnevezel lopásnak valamit (ami nem az), hogy ezzel ideologizáld meg a fideszesek lopásait? (ami tényleg lopás)

BéLóg 2018.12.27. 16:20:46

@invalid user name: Ez természetesen egy orbitális hazugság, amelyet már KOSZOVÓ kapcsán is könnyű megdönteni. Ahol alig HÁROM generáció alatt albánná szültek az albánok a szerbek kárára.
Te biztos nem tudfod, az albánok FIZETTEK minden olyan családnak, ahol ÖT gyerek született és ez döbbenetesen rövid idő alatt elegendő volt a 40/60 albán/szerb arányt 98/2-re (!) módosítani.
Te vagy annyira ostoba, ezt a 0,2%-ot EURÓPA összlétszámára vetíted, Európa ugyanis az Uralig tart.
Miközben ők ma már NYUGAT EURÓPA legalább 5%-át teszik ki, hisz a Lajtán innen NULLA van..

Egy olyan népesség, akiknek nem öt, de hat-tíz gyereke van és egy negyvenéves ember , is minimum tízszeres NAGYAPA, miközben a bnalliberális oldal az abortuszt, a buzulást és az elég EGY gyerek negyven éves korodban elvet népszerűsíti.

Orbán Viktor messze nem gyáva, az első azok közül, akik szembe MERTEK szállni az elképzelhetetlen hatalommal és pénzzel rendelkező, Európát egy hontalan, kultúra és gyökerek nélküli globális világmasszává alakítani akaró erővel szemben.

Még aut se vagy képes megérteni, hogy a sas nem kapkod legyeket, ergo lófasz senkikkel az ember NEM áll le vitatkozni, mert az egyetlen eredménye ennek az, hogy a lófasz senkikből MI csinálunk
NULLA támogatottságú emberek, akik EGYMÁST is képesek felfalni, nem méltóak arra, hogy az ember egyetlen percet is elvesztegessen rájuk.

Attilajukkaja 2018.12.27. 16:23:40

@maxval balcán bircaman:
"A politikai hatalom szolgálata egyházi feladat, mindigis az volt."
Ezzel, ebben a formában sokan nem értenének egyet. Nagyon nem!

"Az egyháznak csak olyan kérdésben kell politikai harcot folytatnia, ami közvetlenül érinti a tanítást, pl. köteles ellenezni mondjuk az egyneműek "házasságát"."
Kezdjük azzal, hogy te ránézel egy tál sült krumplira és arról is a homoszexualitás jut az eszedbe. Folyton e körül forognak a gondolataid, akármi is legyen a téma. Hogy ez miért foglalkoztat ennyire, az nem az én gondom, de Ferenc Pápa már eljutott odáig, hogy a nyíltan felvállaló és a bujkáló melegeket is ugyanúgy szereti az Isten, ahogy a heterókat. Neked még sokat kell tanulnod ahhoz, hogy ezt megértsed, vagy hogy megmondhasd, mi az egyházak kötelessége és mi nem az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.27. 16:50:41

@Attilajukkaja:

"a nyíltan felvállaló és a bujkáló melegeket is ugyanúgy szereti az Isten, ahogy a heterókat"

Ahogy a gyilkosokat is szererti Isten, de mi ebben a hír?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.12.27. 16:50:49

Magyar embernek Magyar Nemzeti vallást!
Nem kell a migráns judeokereszténység!

erkolcstan.blog.hu/2018/07/04/migrans_judeokeresztenyseg

vénkujon 2018.12.27. 16:53:08

nagyon fasza irás. gratulálok.

Attilajukkaja 2018.12.27. 16:54:35

@maxval balcán bircaman:
"a gyilkosokat is szererti Isten, de mi ebben a hír"
A gyilkosságot tiltják a vallások, a homoszexualitást nem. Tudom, ez számodra egy új hír.

morph on deer 2018.12.27. 17:29:52

@apro_marosan_petergabor:
“Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy.”

Hmm. Csak akkor talán nem kéne lépten-nyomon a “keresztényi értékekre” hivatkozni, amikor tisztán antihumánus és az összes vonatkozó tanítással ellentétes ez a viselkedés!

Ami a disszonanciát okozta az éppen ez a kettősség.
Mert lehet mocsok módon viszonyulni a határnál próbálkozókkal, - hiszen láttuk, hogyan is működött mindez a hidegháboru idején, csak közben nem kéne farizeus módon mellünket verdesve hivatkozni a már említett “keresztényi értékekre”, tekintve, hogy a hazugság sem egy istennek tetsző erény, hogy egyebeket már ne is említsek.

A kettő együtt problémás, és nem is kicsit.

Attilajukkaja 2018.12.27. 17:47:28

@maxval balcán bircaman:
"A homokosságot is tiltja a kereszténység."
Nem tiltja. Megnyugodhatsz.

martineden 2018.12.27. 18:28:44

@maxval balcán bircaman:... ,,homokosok házasodnak, s a miséken közösen istenítik Sátánt."......vegre nyugton hagynak a ministrans fiukat,a te nagy banatodra ugye?Tudom,nosztalgiaval gondolsz vissza a kedves pap bacsira,akit azota is vedsz.

martineden 2018.12.27. 18:38:12

@Attilajukkaja: .....,,kit tartanak az egyházi vezetőink nagyobb istennek - az egyházit vagy Orbánt?''.......a PENZ-t,az pedig jelenleg a csuti tolvajtol kapjak,ha ,mastol kapnanak tobbett,akkor az o erdekeit kepviselnek.

BéLóg 2018.12.27. 19:53:29

@Attilajukkaja: Intenzíven tiltja. Nem tudom, miért muszáj ostobának lenni. Tallán Szodoma és Gomorra története megvan?
Meg a zsidó törvények "aki férfival asszony módra hál..." szakaszok?

Attilajukkaja 2018.12.27. 20:20:18

@BéLóg:
"Nem tudom, miért muszáj ostobának lenni."
Én sem, de te majd biztosan tudni fogod és elmagyarázod nekünk.

"Tallán Szodoma és Gomorra története megvan?"
Tallán nincs, de a sima Szodoma és Gomora megvan.
De megkérdezném, hogy te mindent szó szerint veszel, amit annak idején leírtak a Bibliában vagy az Ótestamentumban? Szemet szemért, meg ne készíts magadnak szobrot, sem semmiféle képmást? Esetleg hat napot dolgozol egy héten, meg ilyesmik?
Amúgy Szodomának és Gomorának semmi köze a homoszexualitáshoz, erre vonatkozóan nincs semmi ilyesmi a Bibliában. Ezt csak utólag találták ki egyes homofőbók. Ma úgy mondják: fake news.

Attilajukkaja 2018.12.27. 20:23:32

@martineden:
".a PENZ-t,az pedig jelenleg a csuti tolvajtol kapjak,ha ,mastol kapnanak tobbett,akkor az o erdekeit kepviselnek."
Na de miért kell ezt valamilyen vallásos mázzal is elcsúfítani?
Egyébként vannak Magyarországon valódi keresztények is, akikre az ilyen egyházi vezetők óriási szégyent hoznak.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.27. 21:31:29

@Attilajukkaja: "Szemet szemért"

Csak az érdekesség kedvéért, ez az adott korban inkább enyhítés volt. tehát ha kiverik a szemed, akkor te is max. az ő szemét verheted ki, és nem ölheted meg. Ma persze ezt a véres megtorlás szinonimájaként használják, de az adott korban ez nem az volt.

invalid user name 2018.12.27. 22:59:51

@Ellenzéki Tüntető:

sőt, az adott korban ez a törvény előtti egyenlőséget jelentette. Mózes törbényei előtt ha egy fontos embert megloptak, a tolvajt meg is ölhette a meglopott, és forítva, a gazdagok ölhettek csaknem büntetlenül is.

invalid user name 2018.12.27. 23:04:18

@BéLóg:

persze Mózes törvényeiben vannak faramuci részek is. Keresd csak meg azt a szakaszt, hogy "nyomtató ökörnek (amelyek patájukka csépelték ki a kalászból a gabonaszemeket) ne kösd be a száját" és olvasd miket ír utána, hát az meglehetősen ... különös.

invalid user name 2018.12.27. 23:06:25

@maxval balcán bircaman:

"Az egyháznak csak olyan kérdésben kell politikai harcot folytatnia, ami közvetlenül érinti a tanítást"

-- most például az irgalmasság tanítását, a politikai hatalom által elvárt kíméletlenséggel szemben.

laci_52 2018.12.27. 23:12:37

A katolikus egyház tekintélyelvű, ultrakonzervatív, szigorúan hierarchikus szervezet, keményen ellenáll minden változásnak, most sem lesz semmiféle szakadás.

Az összes egyházi vezető több száz éve tudja, hogy az egyház érdeke(lenne!) megszüntetni a cölibátust, mégsem történik semmi ebben az ügyben, még csak halvány próbálkozásról vagy erről szóló csendes puhatolózó nyilatkozatról sem hallunk...

invalid user name 2018.12.27. 23:22:29

@laci_52:

angliában is volt szakadás....

invalid user name 2018.12.28. 00:48:08

@laci_52:

az "ultrakonzervatív" jelzőnél kicsit felvontam a szemöldököm, mert az kétségtelen, hogy a katolikus egyház talán még az európai parlamentnél is lassabba reagál a világ aktuális kihívásaira, de ez nem konzervativizmus, hanem lomhaság.

a világnézet fejlődésében a római katolikus egyház kicsit rugalmasabb és gyorsabb, mint pl a magyar kormány.

mgdé 2018.12.28. 01:05:01

@BéLóg:
Két "apróság":
A SZU felbomlásakor az oroszok - ha úgy tetszik, fogalmazható így is - mintegy (ha jól emlékszem, de kikereshető) legalább 45 millió muzulmánt "engedtek el". Nem biztos, hogy teljesen véletlenül. (Ha Európa az Uralig tart ... Merthogy a SZU-t (illetve most már Oroszországot) "csak úgy" kettévágni nem nagyon lehet. Azaz, az oroszok cakli-pakli mind Európa, vagy Európa nem az Uralig tart.)

A hős 10 milliós Magyarország, de még a hős 30 milliós Lengyelország sem tud mit kezdeni világfolyamatok ellenében, vagy - szerényre fogva - még csak azok ilyen-olyan alakítgatásában sem. Míg az 500 milliós EU tudhatna. Innentől az "Európát egy hontalan, kultúra és gyökerek nélküli globális világmasszává" propagandaduma egyszerűen ostobaság. Európának egy közös alapú, s csak ezen a közös alapon fölött nemzetieskedő (a kedvedért legyen a "nemzetek Maslow-piramisa") valamivé kell válnia, ha esélyt akar. S mivel Viktor semmiben nem konszenzus pártoló, ezért ő ennek az alap egységesülésnek sajnos kifejezetten célszerűtlen "élharcosa".

A harmadik meg Bircának:
Ha a pápa és a konstantinápolyi pátriárka találkozója alkalmából Agiosz Orosz kolostoraiban kitűzik a fekete zászlókat, az politikai vagy hit kérdés? Hisz nem egyeztek meg semmiben, ami a másik fél hitéletét bármiben is befolyásolná ... Avagy, normális-e athoszi kolostori apát rokonom, ha a római pápát - bármelyiket, névtől, konkrét tevékenységtől teljesen és teljesen függetlenül - az Antikrisztus megtestesülésének tartja? Szerintem Ferenc a normálisabb, pedig ő nem családtag. Szóval tényleg jó dolog a vallási konzervativizmus, amikor az egyszerűen nem épeszű? (Miközben az őszinte, mély hitét eszembe sem jutna megkérdőjelezni.)

Vagy - s ez már nem is Bircának - az ortodoxok nem is Európa, ill. nem is a kereszténység részei?

invalid user name 2018.12.28. 01:17:11

@Én de genere Mi:

" 45 millió muzulmánt "engedtek el".

azok a muzulmánok (kazahok, azeriek, üzbégek, türkmének) köszönik jól vannak otthon.
A négy évvel ezelőtt épp felfutó migrációs válság mögött az eszkalálódó szíriai pogárháborút
a 2

mgdé 2018.12.28. 01:42:58

@invalid user name:

Ja, ja. Csak épp a türkmén-üzbég-tadzsik-kirgiz négyszögben mind üti a saját tadzsik-kirgiz-üzbég-türkmén kisebbségét, mert bűnbak az mindig kell. Ha zsidó épp nincs nincs, jó a saját vallású is.

Az oroszoknak meg könnyebb, már csak a csecsenek, ingusok, dagesztániak, stb. maradtak Tiszta öröm.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 06:29:37

@Attilajukkaja:

A homokosság tiltása benne van az ÚSz-ben is.

De egyébként ha nem lenne benne, az nem kelentené azt, hogy ne lenne tilos. Pl. a pedofília sincs tiltva benne, s mégis tilos. Nincs minden parancsolat leírva a Bibliában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 06:32:01

@laci_52:

Mert a cölibátus mellett nem csak az az érv van, ami miatt annak idején, a XI. században bevezették kötelezően. Azaz vitás kérdés.

De nem dogmatikai probléma, ma is nős a katolikus papok kb. 4-5 %-a.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 06:45:26

@Én de genere Mi:

Szóval az ortodox álláspont se egységes a nem-dogmatikai kérdésekben.

Nálunk is vannak ultrák, s mindkét irányban egyszerre, azaz olyanok:
- akik szerint pl. a katolicizmus egy sátáni szekta,
de olyanok is,
- akik szerint holnap reggel vissza kellene fogadni a katolikusokat az Egyházba, mert semmi baj velük, s kevés dogmatikai eltérésük csak "félreértés" valójában.

Nyilván mindkettő marhaság.

Ami biztos: az ortodoxia történelmi tapasztalatból tudja, hogy a Vatikán nem megbízható. S ebből a szempontból mindegy, hogy ki ott a főnök, a nagy részben tradicionalista Ratzinger vagy a nyí1tan eretnek mostani barom.

Alapvetően a mostani katolicizmusban meglévő ferencizmus nem új dolog, mindig megvolt. Már a XI. sz. előtt is volt nyugaton egy olyan gondolkodás, mely túlságosan az észre alapozott, erről szól az egész ágostoni gondolat, de ezzel nem volt gond addig, míg nem egyeduralkodó eszme volt. Az 1054-es szakadás óta sjanos ez történt nyugaton: a másik, misztikusabb, keletre jellemzőbb hozzáállás erősen marginális lett, bár SOSE szűnt meg nyugaton se, ezt hozzá kell tenni. A jezsuiták viszont éppen a szuperracionalitás alapján lettek, nem véletlen, a mai római római pápa is oda valósi.

Most csak annyi változott, hogy lett egy olyan eretnek a Vatikánbna, akinek krisztustagadó halandzsája immár a hagyományos katolikusok számára is botrányos.

Erre az egyik ortodox ultra azt mondja: nagyszerű hír, összeomlik az egész Vatikán gyorsabban. A másik ultra is örül neki: ha saját elveiket felrúgják, akkor minket is elfogandk majd, s mi majd rendet teremtünk.

Ez megint hiba azonban, nem lehetünk a "minél rosszabb, annál jobb" elvén, ez abszurd hozzáállás.

invalid user name 2018.12.28. 06:50:38

@Én de genere Mi:

eh a blogmotor megette a hozzászólásom felét. szóval a 2015-ös migrációs válság mögött a népességrobbanás, az olajmezők kimerülése és az évtizedek óta csökkenő csapadékmennyiség volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 06:59:01

@Én de genere Mi:

Alapvetően az ex-szovjet iszlám ritkán radikális.

A kazahoknál eleve olyan ez, hogy máig hat vele egyött az iszlám előtti vallásuk. A nacionalizmus sokkal fontosabb tényező ott, mint a vallás.

Az azeriek meg 99 %-ban siíták, ami eleve nem kompatibilis a modern iszlamizmussal.

Ahol meg van valamiféle iszlamizmus - pl. Üzbegisztán -, ott ez mindig ellenzéki, azaz a hatalom harcol ellene, s eleve a támogatottsága nem nagy. Orosz szempontból meg mindig kisebb rossz a még akár enyhén oroszellenes, nacionalista vezetés, mint az iszlamista.

Oroszországon belül a Kaukázus nagyrészt iszlám, ott is azonban szinte mindig import az iszlamizmus. Moszkva módszere az, hogy haverkodik a helyi iszlám vezetőkkel, azok meg cserébe lekapcsolják a radikálisokat. Ami van konfliktus, az jellemzően az orosz külpolitikát illeti: pl. a dagesztániak 90 %-a a szíriai kérdésben a hivatalos orosz politikával ellentétes álláspontot támogatja. Ahol van komolyabb iszlamizmus - Csecsenia - ott azt a helyi elit megosztásával kezeli az orosz kormányzat.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.12.28. 09:34:05

@eloi: Hmm. Izé...." Ha azok fegyver helyett csutorával másznának a falra, mink is csutorával fogadnánk őket." mek.oszk.hu/00600/00656/html/05.htm

invalid user name 2018.12.28. 10:29:38

@maxval balcán bircaman:

"Az azeriek meg 99 %-ban siíták, ami eleve nem kompatibilis a modern iszlamizmussal."

na de kérlek. És Bashar Asszad?

Vagy mit nevezel modern iszlámnak...? Ismerek síitákat és szunnitákat is, itt élnek magyarországon, és az a benyomásom, hogy nem az irányzattól függ, hogy mennyire modernek, hanem attól, hogy hol tartanak a személyiségfejlődésükben. Az egyik libanoni származású síita barátom például kifejezetten bölcs és szelíd ember.

invalid user name 2018.12.28. 10:35:26

Na itt a szakítás következő lépése -- lehet, hogy a Hungrikán egyház a reformátusokat is integrálja majd?

civilhetes.net/balog-zoltan-megdobbentett-hogy-egy-katolikus-puspok-levelet-irt-a-tuntetoknek

Rébusz 2018.12.28. 11:38:39

@invalid user name: Nem értem, miért beszész folyamatosan szakításról. Egy püspök elmondta a véleményét, mondjuk egy olyan véleményt, amit katolikusok ezrei is osztanak az országban. A magyar kommunizmus és szocializmus idején sem jött létre egy magyar bolsevista egyház pedig akkor tényleg diktatúra volt és sokkal jobban függött az egyház az államtól, mint ma. Akkor mindent elvettek az egyháztól, amit lehetett, majd végül visszaadták kifosztva, dezolált állapotban. Ez nem diktatúra, ahol az emberek azt írnak a közösségi oldalakon, amit akarnak és ahogy. Ahol az ellenzéki média is azt ír, amit akar és mégis azt kürtölik szerte a világban, hogy nincs lehetőségük megszólalni. Liberálisok olvasnak origot és fideszesek indexet. Az ellenzéki politikusoknak nyilvános oldalai vannak, bárki megnézheti akit érdekel a ténykedésük vagy a mondandójuk. Azt olvasok és hallgatok és írok, amit csak akarok, Magyarország 2019. Egy püspök is azt ír és oda, ahová akar, sem a polgárjog vagy az alkotmányjog, de az egyházjog sem tiltja meg neki, hogy a tüntetőknek "levelet" írjon. Maradjon csendben csak azért mert egyházi méltóság? Balog Zoltánnak is szíve joga megírni, ha ez nem tetszik neki. Az meg az én jogom, hogy eldöntsem kivel értek egyet, ha érdekel a téma, hogy egy püspök levelet írt a tüntetőknek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 11:45:21

@invalid user name:

Az iszlamiszmus a szunnita iszlám egyik irányzatázhoz, a hanbali iskolához kötődik, erre utaltam. Ezen irányzat radikálisai szerint mindenki más muszlim tévelygő, a siíták meg egyenesen eretnekek.

Emiatt nincsenek siíta iszlamisták.

Rébusz 2018.12.28. 11:50:51

@laci_52: Nem hallasz cölibátussal kapcsolatos egyházi nyilatkozatokról? Pedig vannak, sőt még a női papsággal kapcsolatban is. A probléma az, amikor kívülállók szólnak hozzá úgy, hogy lényegében fogalmuk sincs a témáról, nem is érinti őket, csak zavarja (de hogy miért, azt nem tudom) A cölibátus belső kezdeményezés volt, tehát nem úgy, hogy valaki kitalálta, aztán mindenki rábólintott. Tehát nincsenek egyházi vezetők akik ezt rákényszerítenék a papokra. Fegyelmi kérdés, egyházjogi, nem dogmatikai, tehát bármikor lehetne rajta változtatni. Ha belépsz egy sportklubba vagy egy közösségbe, ott szabályokkal fogsz találkozni és nem kezdesz el vitatkozni, hogy csináljatok mást, mert nekem ez meg az nem tetszik. Akkor ne lépj be. Egy papnövendék nagyon jól tudja mi vár rá az egyházban. Amikor jelentkezik, akkor elfogadja a cölibátust (is) úgy ahogy van, mert ez a szabály. Gondja nyilván valóan nincs vele, mert különben nem jelentkezett volna. Ezen csak kívülállók szoktak megütközni.

Rébusz 2018.12.28. 12:05:07

@invalid user name: "eh a blogmotor megette a hozzászólásom felét. szóval a 2015-ös migrációs válság mögött a népességrobbanás, az olajmezők kimerülése és az évtizedek óta csökkenő csapadékmennyiség volt" A migránsok többsége nem ezekből az országokból jött, épp ellenkezőleg, ázsiai háborús tűzfészkekből (szíria, afganisztán például) az afrikai országokból "csak" 2017 óta érkeznek nagyobb számban a migránsok. Sőt a legelső hullám, ami Magyarországra érkezett az Koszovóból jött, családok formájában...

invalid user name 2018.12.28. 12:17:49

@Rébusz:

"Nem értem, miért beszész folyamatosan szakításról."

Nem folyamatosan, csak egyszer, megírtam ezt a posztot ami számomra váratlanul kikerült az index címlapjára és csillió kommentelőt vonzott. Néhány kommentelővel érdemes beszélgetni, mert sokat tudok tanulni, ha megértem amit el akarnak mondani.

"Egy püspök elmondta a véleményét, mondjuk egy olyan véleményt, amit katolikusok ezrei is osztanak az országban."

A mennyiséget nem tartom helyes érvnek, katolikusok ezrei hajtanak gyorsan, katolikusok ezrei akarják a cigányokat indiába küldeni stb.

"A magyar kommunizmus és szocializmus idején sem jött létre egy magyar bolsevista egyház"

Valóban, ugyanis a kádár-rendszer nem használta hatalmi eszközként az egyházat, nem igazán fért bele az ideológiájába. Besúgóhálózatként működtették a békepapok hálózatát.

"Ez nem diktatúra, ahol az emberek azt írnak a közösségi oldalakon, amit akarnak"

Filippov Gábor hibrid rezsimnek nevezte nyáron megjelent cikkében, nagyon hosszú. Sokkal rövidebben beszélt erről ugyanő egy múlt heti interjúban a 24.hu oldalon. Tavasszal úgy láttam, hogy a parlamenti ellenzéki pártok számára a fidesz kijelölt egy ketrecet -- amíg a ketrecben maradnak, és csak egymással harcolnak, megkapják a napi betevőjüket de ha próbálnak kitörni a ketrecből, azért büntetés jár. És az ellenzéki pártok sokáig elfogadták ezt a helyzetet. Filippov leírja, hogy 100% véleménymonopólium fenntartása nagyon költséges, 95% sokkal olcsóbb, és még el lehet adni többpártrendszerként, demokráciaként. Kulcs, hogy a véleményszabadság kifejezésének minden eszköze a lehető legnagyobb mértékben a kormány irányítása alatt legyen -- tehát az egyház is.

"Egy püspök is azt ír és oda, ahová akar"

Teljesen egyetértünk. Ám amikor a katolikus püspök a katolikus egyház tanításával ellentétes dolgokat hirdet, akkor előbb-utóbb valamelyik főnöke kérdőre fogja vonni. Jobb esetben Jézus helytartója -- és akkor a püspöknek színt kell vallania -- a visszatér a jézusistákhoz, vagy elhagyja a katolikus egyház kereteit. Amikor erre sor kerül, az lesz a magyar egyházszakadás első hangos lépése.

A csendes szakadás már megtörtént -- a viktorista püspökök csak egymással állnak szóba, a jézusistákkal maximum udvariasan beszélnek. A jézusista Székely Jánost pedig az érsek Esztergomból kirakta a nyugati határszélre, az egyik legkisebb egyházmegyébe.

"Balog Zoltánnak is szíve joga megírni, ha ez nem tetszik neki."

Közben kiderült, hogy Balog Zoltán nem írt semmit -- a nyilatkozatot teljes egészében a fidesz sajtóosztálya szövegezte. Balog Zoltán kb úgy van ezen a képen, mint Bruce Willis az energiaital-regklámon, kap valami pénzt hogy felhasználjatják a nevét.

invalid user name 2018.12.28. 12:26:03

@Rébusz:

"A migránsok többsége nem ezekből az országokból jött"

A 2015-2016-os krízis idején a kb egymillió menekült között legnagyobb számban szíriából érkezettek voltak. A frontex adatai szerint nagy többségükben szíriából származnak, a második legtöbben afganisztánból.

invalid user name 2018.12.28. 12:26:51

@maxval balcán bircaman:

Jó, tehát a szunniták szerint a síiták nem számítanak :) ez azért nem egy alapkő.

Attilajukkaja 2018.12.28. 13:43:21

@Ellenzéki Tüntető:
"Ma persze ezt a véres megtorlás szinonimájaként használják, de az adott korban ez nem az volt."
Elfogadom a magyarázatot, de én akkor sem lövetném ki egy rendőr szemét azért mert a gumilövedéke eltalálta egy tüntető szemét. :o)
De amire rávilágítasz, az ennél fontosabb: vannak olyan passzusok a Bibliában és az Ótestamentumban, amiket kétezer év után kicsit át kell értelmezni a mai világunk "nyelvezetére".

@maxval balcán bircaman:
"Lásd a keresztény tanítást."
Hol van az a Tízparancsolatban, hogy a homoszexualitás bűn? A Biblia többi része csak ajánlás.

Attilajukkaja 2018.12.28. 14:18:40

@maxval balcán bircaman:
"De egyébként ha nem lenne benne, az nem kelentené azt, hogy ne lenne tilos. Pl. a pedofília sincs tiltva benne, s mégis tilos. Nincs minden parancsolat leírva a Bibliában."
Az erőszak sincs benne?

mgdé 2018.12.28. 14:20:54

@maxval balcán bircaman:

Nos, a kazahokat nem véletlenül nem említettem. :)

Szóval, egy ortodoxnak - mint pl. te - "joga" van megmondani, hogy az aktuális római pápa katolikus szempontból eretneknek számít-e? (Ortodox szempontok szerint - lásd Athosz - meg oly mindegy, ha egyszer minden egyes római pápa eleve "eretnek".)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 14:36:23

@Attilajukkaja:

A keresztény parancsolatok helye nem csak a Biblia.

Komolyan azt mondod, minden ami nincs a 10-parancsolatban, az szabadon tehető? Pl. lehet kytív pedofilnek lenni, terroristának lenni? Mert a 10-parancsolat kevés dolgot tilt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 14:42:42

@Attilajukkaja:

Nem tiltja a 10-parancsolat az erőszakot. Íme emlékeztető a tilalmakról:
1. más isten imádása
2. idolok
3. Isten nevének hiábavaló említése
4. szombaton munkavégzés
5. szülők iránti tiszteletlenség
6. ölés
7. házasságtörés
8. lopás
9. hamis tanúskodás
10. más tulajdonának, feleségének megkívánása

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 14:58:11

@Én de genere Mi:

Ez jó kérdés.

Alapvetően különbség teendő eretnek és szakadár között. S még az eretnekségnek is vannak fokozatai.

Na most, van összesen 4-5 kérdés, melyben a katolikus dogma eltér az eredeti tanítástól. De egyetlen alapvető kérdésben se tér el, ez a 4-5 kérdés mindenképpen olyan, ami nem képez alapokat. Ráadásul ezek közül egyesekben a katolicizmus kifejezetten rugalmas.

Lássuk.

A eltúlzott Mária kultusz valóban katolikus újítás, de mégse mondható valamiféle borzasztó keresztényellenes dolognak. A szeplőtlen fogantatás felesleges túlzás, mely csökkenti Mária érdemeit, de hát ezt 9nmagában nemigen lehet eretnekségnek mondani.

A filioque buta leegyszerűsítés, mely összevavar sok dolgot, de önmagában ez se hatalmas ügy. Ráadásul a katolikusok hallgatólagosan már elismerték az ortodoxok igazát ebben.

Az áteredő bűn elképzelése az eredeti bűn helyett megint zavart kelető, ágostoni újítás, de ez se egy olyan kérdés, mely alapvetően meghamisítja a lényeget. Ágostont keleten is elismerik, bár nem szentként.

A purgatórium felesleges fantázia, de ez se mond ellent az alapoknak.

A fantázia, hogy a római pápa valamiféle abszolút uralkodó, akinek mindenki a szolgája nyilván abszurd elképzelés, dehát önmagéban ez is vehető szimpla technuikai kérdésnek.

A római pápa tévedhetetlensége már valóban súlyos eretnekség, de lám, a katolikusok se merik a gyakorlatban alkalmazni, ez sokat elmond erről.

Szóval amikor katolikus eretnekről beszélünk, nyilván nem a fentiekre utalunk. Hanem arra, aki ezeken túl, alapvető kérdéseket emleget. A mostani római pápa sok szövege olyanoknál is keveri a biztosítékot, akik egyébként nem is kedvelik az ortodoxiát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 15:01:19

@Attilajukkaja:

Az ortodox számozás szerint írtam le a 10-parancsolatot.

A katolikus hasonló, csak ott első két parancsolat egynek van véve, s a 10. meg ketté van osztva, hogy megmaradjon a 10-es összeg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 15:07:00

@Én de genere Mi:

Athosz szerint a konstantinápolyi pátriárka se "kóser", Athosz sok szempontból radikális, azaz nem dogmatikai kérdésekben való eltérés miatt is képes emberekre szúrós szemel nézni.

Attilajukkaja 2018.12.28. 15:15:37

@maxval balcán bircaman:
"Az ortodox számozás szerint írtam le a 10-parancsolatot."
Ismerem a tízparancsolatot.
Nem erre voltam kíváncsi. De ha te is csak a tízparancsolatra hivatkozol, akkor milyen alapon szítasz folyamatosan gyűlöletet a homoszexuálisokkal szemben? Nyilván azért, mert az erőszakot viszont elfogadod. Hiszen az sincs benne a tízparancsolatban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 15:34:02

@Attilajukkaja:

Te magad mondtad, hogy ami nincs benne a 10-parancsolatban, az csak ajánlás. (Én ilyet nem mondtam.) Erre hivatkozva állítottad, hogy a homokosság nem tilos. De akkor miért mondod, hogy az erpszak viszont tilos, mikor az sincs benne a 10-parancsolatban? Nem vagy koherens.

Nem szítok gyűlöletet a homokosok ellen. A homokosok beteg szerencsétlenek, mi ok lenne gyűlölni bárkit is mert az beteg?

Attilajukkaja 2018.12.28. 15:53:17

@maxval balcán bircaman:
"De akkor miért mondod, hogy az erpszak viszont tilos"
Mégis hol és mikor állítottam ilyet?

"Nem vagy koherens."
Miben nem???????????

"Nem szítok gyűlöletet a homokosok ellen. A homokosok beteg szerencsétlenek, mi ok lenne gyűlölni bárkit is mert az beteg?"
Igazad van. A homoszexualitás ugyan nem egy betegség, de a betegekhez én is így viszonyulok. Gondolom, észrevetted! :o)))

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.28. 16:01:10

@Attilajukkaja:

Azt mondtad, hogy minden keresztény parancsolat a 10 parancson kívül csak ajánlás. Azaz a homokosság nem tilos, hiszen a 10-parancsolat nem tiltja. De akkor miért mondod, hogy az erőszak viszont tilos, mikor az sincs benne a 10-parancsolatban?

A homokos magatartás a keerszténység nem betegségnek hatáűrozza meg, mert a kereszténység nem orvostudomány, A keresztény álláspont róla: ez bűn.

Attilajukkaja 2018.12.28. 16:52:58

@balcán maxval bircaman:
"akkor miért mondod, hogy az erőszak viszont tilos"
Megismételem a kérdésemet, mert úgy látom, elsőre nem értetted meg: HOL MONDTAM, HOGY AZ ERŐSZAK TILOS? Hol és mikor??????
Nem tudsz rá válaszolni, mert SEHOL. Csak próbálsz hárítani. Sikertelenül.

" A keresztény álláspont róla: ez bűn."
Ez a te álláspontod, nem a keresztényeké.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 18:45:10

@Attilajukkaja:

"" A keresztény álláspont róla: ez bűn."
Ez a te álláspontod, nem a keresztényeké."

Nem éppen, a kereszténység a kezdetektől elítéli a homokosságot, még a Bibliába is beleketült a homokosság elítélése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 18:46:28

@Attilajukkaja:

"Nem tudsz rá válaszolni, mert SEHOL."

Idézlek: "De ha te is csak a tízparancsolatra hivatkozol, akkor milyen alapon szítasz folyamatosan gyűlöletet a homoszexuálisokkal szemben? Nyilván azért, mert az erőszakot viszont elfogadod. Hiszen az sincs benne a tízparancsolatban."

""

Attilajukkaja 2018.12.28. 19:32:10

@maxval balcán bircaman:
Köszönöm az idézetet. Csak engem igazoltál vele. Sehol nem mondtam, hogy ÉN elfogadom az erőszakot.
De továbbra is fennáll a kérdésem: ha a homoszexualitás ekkora nagy szálka a szemedben, akkor az erőszak miért nem az??????

Attilajukkaja 2018.12.28. 19:39:53

@maxval balcán bircaman:
"Nem éppen, a kereszténység a kezdetektől elítéli a homokosságot, még a Bibliába is beleketült a homokosság elítélése."
Ezen a kereszténység már régen túllépett, csak te nem tudsz megszabadulni a homoszexualitáshoz kapcsolódó gondolataidtól. Éjjel-nappal ezzel foglalkozol. Nyilván nem véletlenül. Ideje lenne szembenézned ezzel a problémával.

martineden 2018.12.28. 22:36:53

@Attilajukkaja: ,,Egyébként vanna,agyarországon valódi keresztények is,"....kivetel erositi a szabalyt.Regi igazsag.

Rébusz 2018.12.28. 23:48:26

@invalid user name: "A 2015-2016-os krízis idején a kb egymillió menekült között legnagyobb számban szíriából érkezettek voltak. A frontex adatai szerint nagy többségükben szíriából származnak, a második legtöbben afganisztánból" Szerintem én is ugyanezt írtam le csak másként fogalmaztam :-) Arra próbáltam utalni, hogy a migrációs áradatot nem természeti, gazdasági katasztrófák (te ezt írtad legelőször), hanem háborús történések váltották ki. Ettől függetlenül a legelső menekültek, a legeslegelső hullámban koszovói családok érkeztek Magyarországra. Erre nagyon jól emlékszem. Ők voltak az első táborlakók.

sztd 2018.12.29. 01:33:49

@Attilajukkaja:
Azért szánalmas a poszt, mert (ha eltekintünk attól, hohy OV református) szemmel láthatóan az írója semmit nem ért a katolikus egyház működéséből.

Amit leír az egyes főpapok hozzáállásáról az lehet igaz (nem ellenőriztem), de a gondolatmenetnek semmi köze a tényleges lehetőségekhez, szükséghez, működéshez. Az már csak hab a tortán, hogy az igazsághoz sem lehet sok köze, de ezt úgyse hiszi el senki.

Pl.: Minek kellene új egyházat alapítani, amikor a jelenlegi viszonyok között is lehet folytatni az eddigi gyakorlatot minden tekintetben?
Mi értelme lenne, amikor nyilvánvalóan kb. nulla hívő csatlakozna?

@invalid user name:
Ennek a kérdésnek gondolod, hogy van értelme? Akkor tévedsz.

invalid user name 2018.12.29. 21:32:14

@sztd:

Teljesen jól látod, a poszt szánalmas, nem szántam széles nyilvánosságnak, engem nagyon meglepett, hogy az index címlapjára kerülve kb 6 ezren beleolvastak és sokan kommenteltek is. Ez egy gondolatkísérlet, nem dolgoztam ki alaposabban.

A jelenlegi kétarcú politika addig folytatható, amíg Orbán Viktor hatalomgyakorlásának nem lesz akadálya a Ferenc pápa és a püspöki kar többsége közötti nézetkülönbség. Ám Ferenc pápa (akár a legnagyobb befizető német katolikusok nyomására) egyszer csak színvallásra kényszerítheti a viktorista püspököket. Márfi Gyula magyarázkodásából és Erdő Péter meneküléséből kiolvasható, hogy ilyen számonkérésre sor került már, ha ultimátumot nem is kaptak, de sor kerülhet erre is.

És ez lesz az a pont, ahol a viktorista püspökök döntési helyzet elé kerülnek.

invalid user name 2018.12.29. 21:33:46

@sztd:

a hívők ugyanazokba a templomokba járnak majd, ugyanazokhoz a papokhoz. Csak a püspökök már formálisan sem Ferenc pápának tartozanak majd engedelmességgel, hanem Orbán Viktornak (ahogyan gyakorlatilag már most is azt mondják és teszik, amit Orbán mond).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 06:09:53

@invalid user name:

A jelenlegi római pápa gyenge pozícióval rendelkezik, örül, ha otthon működne tud, esze ágában sincs máshol beavatakozni.

A belső ellenzéke hatalmas, sose volt ilyen a Vatikánban, ill. utoljára a XIX. században volt hasonló, amikor ki is szkaadt egy rész a katolicizmusból, de akkor se volt ilyen erős az ellenzék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 06:11:45

@invalid user name:

Eleve a római pápa nem politikai vezető, ill. az, de nem a püspökkel szemben az. Szóval politikai véleménye nem számít.

Sőt teológiai véleménye se számít, mert azt nég ő se merte meglépni, hogy új dogmát alkasson, ugyanis tudja, ez a leváltásához vezetne.

invalid user name 2018.12.31. 07:18:45

@maxval balcán bircaman:

ez csupán egy feltételezés Ferenc pápa pozíciójáról -- akik megválasztották, ismerték a nézeteit és EZÉRT választották éppen őt.

ereje a legnagyobb támogatókkal való együttműködéstől függ.

a leváltást hogyan képzeled? a pápaság nem olyan. esetleg meg lehet gyilkoltatni, a KGB foglalkozott már ilyen projekttel.

invalid user name 2018.12.31. 08:37:18

@maxval balcán bircaman:

Asszem véletlenül töröltem a kömmentedet, ami így szólt:

"Nézeteit nem lehetett ismerni, SŐT. Pl. a homokosság kérdésében a jelenlegi római páoa éppen az egyik ellenzője volt a homokos jogok szélesítésének, amikor még az argentín katolikus egyház feje volt. Harcolt a homokházasságot támogató argentín kormányzat ELLEN.

Azaz szociálisan konzervatívnak, gazdaságilag pedig balosnak számított. Nyilván az utóbbi miatt lett megválasztva, mert Latin-Amerikában a katolicizmus erősen baloldali (mármint gazdaságpolitikaiilag), s Latin-Amerika ma az egyik fontos katolikus régió.

Plusz eleve nem hiszem, hogy bárki is feltételezte volna egy főőapról, hogy római pápává választása után hirtelen el fogja kezdeni erodálni az alapokat.

A leváltás megoldható könnyen. Hiába jogilag egyeduralkodó, nem tud ő se szembe menni az egész katolikus vezetőséggel. Vannak íratlan szabélyok, melyeken nem fog tudni változtatni soha."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 09:28:24

@invalid user name:

A véletlenül törölt komment visszaállítható.

A blog.hu rendszere ebben nagyon rossz. A link a moderálásra láthatóbb, mint a link a válaszra. Velem is megesett már, hogy válaszolni akartam valakinek, s közben moderáltam tévedésből.

Attilajukkaja 2019.01.02. 00:40:48

@maxval balcán bircaman:
"A homokosság feltétlen rossz. Az erőszak lehet jó is."
A te beteges világodban.

@sztd:
"Azért szánalmas a poszt, mert (ha eltekintünk attól, hohy OV református) szemmel láthatóan az írója semmit nem ért a katolikus egyház működéséből."
Miért is nem?

"a gondolatmenetnek semmi köze a tényleges lehetőségekhez, szükséghez, működéshez. Az már csak hab a tortán, hogy az igazsághoz sem lehet sok köze, de ezt úgyse hiszi el senki."
Hosszan írtál le valamit, amivel semmit nem mondtál. Konkrét gondolatod is van?

"Mi értelme lenne, amikor nyilvánvalóan kb. nulla hívő csatlakozna?"
Az új egyház nyilván nem ÚJ lenne, csak leválna az eredetiről, és az Orbán hívőket vinné magával.

invalid user name 2019.01.02. 10:05:22

@maxval balcán bircaman:

téged is sokszor elvert az apád gyerekkorodban?

invalid user name 2019.01.02. 10:19:55

@maxval balcán bircaman:

Vannak ilyen fideszes toposzok hogy Ferenc pápa ballibsi, szabadkőműves, meg amit te is felhozták, hogy a melegek jogait szélesíteni akarja.

VALÓJÁBAN Ferenc pápa a homoszexualitásról semmi újat nem mondott (amit elődei nem ondtak volna), egy konkrét kérdésben kifejezetten beszólt a melegeknek.

A migránssimogató, na az viszont teljesen helyénvaló. Az irgalmasság, az elesettek segítése a kereszténységben (sőt, a zsidóságban is) mélyen gyökerezik. Ferenc pápa azt mondta, hogy nem válogatunk, a menekült is ember.

Orbán pedig intenzív dehumanizáló kampányt indított a menekültekkel és gazdasági bevándorlókkal szemben, amiben azt nyomta hogy ezeket az embereket az alapvető emberi jogok sem illetik meg. A szavazók kemény magja ezeket a nézeteket teljesen magáévá tette. Ez viszont a vallásosságában okozott konfliktust, amit fel lehet oldani azzal, ha a római elnyomás alól felszabadítja a magyar katolikus egyházat (akárcsak félezer éve a reformáció idején).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 10:24:34

@invalid user name:

Nekem a római pápa politikai nézeteivel nincs bajom, ez a ő baja miben hisz, egy részével még egyet is értek (antiliberális gazdaságpolitikai nézeteivel).

A bajom vele krisztustagadó magatartása. Folyamatosan igyekszik elhauzdni a keresztény alapokat, relativizálni, stb.

Orbán politikus, így is kell megítélni. Ezt meg is teszi a nép szavazáskor.

invalid user name 2019.01.02. 11:31:53

@maxval balcán bircaman:

"A bajom vele krisztustagadó magatartása."

Ez kb a fideszes propaganda, csak ugye tartalom nélkül a forma -- amfora. Konkrét számonkérhető kérdésekben Ferenc pápa a kereszténység tanításait követi. Orbán Viktor meg pont nem.

Orbán valóban politikus, de politikusból is van többféle. Orbán a személyes hatalmát akarja megőrizni és mindent kontrollálni akar.

A másik karakteresen eltérő politikus-típus, akinek nem a pozíció, hanem az általa vezetett ország hosszú távú prosperitása a fontos (ez a "hosszú táv" egyébként nem csak rizsa, matematikai formában definiálták a közgazdászok).

A nyugati gazdasági rendszer sokkal hatékonyabb, mint az orbán által választott illiberális modell. Az elvándorlás miatt az illiberális rendszer nagyon gyorsan megroppan. Ha kilép az unióból és lezárja a határokat, 5-10 évet nyerhet, de akkor úgy kell csinálni, mint a berlini falat, egyetlen éjszaka alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:04:56

@invalid user name:

A nyugati gazdasági rendszer hatékonyabb a kizsákmányolásban, ez tény, de nekünk nincs kit kizsákmányolni, így számunkra nem opció. A liberális rend nyugaton is omlik. Orbán egyszerűen korán megérezte ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:06:42

@invalid user name:

A homokosság rehabilitálás a jelenlegi római pápa első évétől kitapintató mint szándék. Szavak kiforgatása, direkt kétértelműség, demagógia. Az egész világon szerveződnek a hithű katolikusok a Vatikán ellenében, talán ez nem véletlen.

invalid user name 2019.01.02. 12:26:37

@maxval balcán bircaman:

nem hiszem el, hogy ezt a kizsákmányolás dolgot komolyan mondod :) 90 előtt pont azért kellett a vasfüggön, mert az emberek ki akartak szökni ausztriába, hogy végre kizsákmányolják őket.

egyszerűen a nyugati rendszerben sokkal hatékonyabban működik a gazdaság. a keleti illiberális modell rendkívül pazarlóan bánik minden erőforrással (energia, természet, emberek). ott tud stabilan megmaradni, ahol van valami extra pénzforrás (például olajkincs), aminek az eladásából van annyi pénz, hogy a gazdaság alacsony hatékonyságát kompenzálják.

invalid user name 2019.01.02. 12:28:12

@maxval balcán bircaman:

"A liberális rend nyugaton is omlik. "

Ezt már olyan sok évtizeden át hallottuk, hogy a nyugati világrend omladozik, most már tényleg, most már percek kérdése, már hallom ahogy recseg-ropog --------- aztán mégis a keleti rendszer omlott össze. Persze meg lehet próbálkozni ismét, de az illiberális rendszer működési modelljéből következik a gazdaság gyengesége.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:33:32

@invalid user name:

Hatékonayn lopni csak a tolvaj számára előnyös, a kirabolt számára nem annyira, nem gondolod?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:35:18

@invalid user name:

A mi összeomlásunk hosszabbította meg az ő életüket. Többbilliós tőkinjekciót kaptak tőlünk 1990 környékán. Mára elfogyott a pénz. S egyre kevésbő képesek véres háborúkkal akaratukat érvényre juttatni. Ha meg nincs kitől lopni, a nyugat összeomlik.

invalid user name 2019.01.02. 12:39:56

@maxval balcán bircaman:

"A homokosság rehabilitálás a jelenlegi római pápa első évétől kitapintató"

Azon kívül, hogy ezt ismételgeted, nem tudsz semmi konkrétumot.

Én az ellenkezőjére tudok, merthogy az nem propaganda hanem valóság. A katolikus egyház valójában NEM volt homofób már régóta, sőt, meglepő türelem volt a homoszexualitással kapcsolatban. Ferenc pápa legutóbb egy hónapja pont egy beszédében mondta, hogy ennek a türelemnek véget kell vetni.

"Az egész világon szerveződnek a hithű katolikusok a Vatikán ellenében, talán ez nem véletlen."

Neeeem. Csak ott, ahol Ferenc pápa keresztényi irgalmassága ütközik az illiberális kormány migrációs propagandájával.

invalid user name 2019.01.02. 12:44:10

@balcán maxval birca:

"A mi összeomlásunk hosszabbította meg az ő életüket. Többbilliós tőkinjekciót kaptak tőlünk 1990 környékén."

Szóval amikor a keleti rendszernek elfogyott minden tartaléka és gazdaságilag összeomlott, a romok alól ADOTT egy csomó pénzt a gazdag nyugatnak és a gazdag nyugat harminc évig élt ebből a pénzből.

Ez nagyon érdekes elmélet.

invalid user name 2019.01.02. 12:46:20

@balcán maxval birca:

"Hatékonayn lopni csak a tolvaj számára előnyös, a kirabolt számára nem annyira, nem gondolod?"

Pont ezért különös, hogy az emberek évtizedeken kockázaztos utakon szökdöstek nyugatra, annyira akarták már, hogy ki legyenek zsákmányolva.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:48:27

@invalid user name:

Mo. pont nem arról híres, hogy erős antiferencista központ lenne.

invalid user name 2019.01.02. 12:48:39

@balcán maxval birca:

azért nagyon érdekes ez az elmélet, mert ugye ha a keleti rendszernek még összeomlásakor is akkora tőkéje volt 1990-ben, amiből a nyugat harminc évig fényesen élt -- akkor az lett volna a logikus, hogy a keleti rendszer FELHASZNÁLJA ezt a tőkét és végre diadalt arat az akkor már recsegő-ropogó nyugat fölött.

Vajon miért nem ez történt? Miért az erős kelet omlott össze és a haldokló nyugat maradt meg?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:49:24

@invalid user name:

Pedig ezek a tények. Szerinted a nálunk ellopott pénz hová került?

invalid user name 2019.01.02. 12:52:28

@balcán maxval birca:

"Mo. pont nem arról híres, hogy erős antiferencista központ lenne."

Én nem nagyon tudom melyik ország miről híres és hogy hol lehet ezekről a dolgokról tudni. A belső pártkiadványok, amikből tájékozódsz, nem feltétlenül hasonlítanak a valósághoz.

Magyarországon van kb 12 egyházmegye, ebből három ban van jézusista püspök (akik Ferenc pápához hasonlóan Jézus tanítását helyezik első helyre), a többiben viktorista (akik fontosabbnak tartják a fideszkormány szolgálatát).

invalid user name 2019.01.02. 12:53:34

@maxval balcán bircaman:

"A magasabb életszívonal miatt."

Mennyire lehet gyenge az a rendszer, amely emberek százmillióinak tud magasabb életszínvonalat nyújtani...?

invalid user name 2019.01.02. 12:55:47

@balcán maxval birca:

"Pedig ezek a tények."

Attól, hogy leírod: "ezek tények", még nem kaptam választ az alapkérdésre. Ha annyi pénze volt a keleti rendszernek, hogy az összeomlás után a nyugat ellopta és harminc évig fényesen élt belőle, akkor ez a pénz hol volt elrejtve? hogy mi keletiek semmit nem láttunk belőle? a nyugatiak meg idejöttek elvitték és jól éltek belőle harminc évig?

a keleti rendszer miért nem használta fel ezt a pénzt arra, hogy legyőzze a szakadék szélén álló nyugatot?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:59:14

@invalid user name:

Ügyesebb volt a nyugat. Plusz a marxista gazdaság nem volt műkodőképes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:00:15

@invalid user name:

Ez a felszín. Mo-on sajnos az átlag hívő nem foglalkozik az egész kérdéssel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:01:07

@invalid user name:

Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?

invalid user name 2019.01.02. 13:05:28

@maxval balcán bircaman:

de ha ügyesebb a nyugat, akkor miért nem őket másoljuk inkább?

"Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?"

Még mindig nem sikerült megfejteni azt a talányt, hogy ha olyan rettentő gazdag volt a keleti rendszer, hogy a ki lehetett rabolni és a nyugati rendszer ebből él harminc éven át fényesen, akkor a keleti rendszer miért omlott össze? miért nem használtuk fel mi keletiek ezt a rengeteg pénzt arra, hogy vonzó életszínvonalat nyújtsunk, hogy jó minőségű termékeket gyártsunk?

invalid user name 2019.01.02. 13:07:00

@maxval balcán bircaman:

"Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?"

ja itt a számokat ellenőrizzük kicsit, az összeomló keleti rendszerben 1990-ben kb 350 millióan éltek, a haldokló imperialista nyugati világban meg kb kétszer ennyien. tehát annyi pénz volt eldugva a keleti rendszerben, amiből dupla annyi ember 30 éven át jól élt...? Ez nagyon különös.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:08:46

@invalid user name:

Nyilván nem csak tőlünk raboltak, hanem pl. az arab országokból, Afrikából is. Máig megy a profitproszívó, csak lassult szívási sebessége.

invalid user name 2019.01.02. 13:20:07

@maxval balcán bircaman:

Szóval hogy ha olyan kurva gazdagok voltunk 1990-ben, hogy még az összeomlásunk után is rengeteget lehetett rabolni tőlünk, akkor miért NYUGATON volt magas az életszínvonal és miért MI omlottunk össze és nem a nyugat....?

Ezt nem tudom megfejteni.

A matematikai választ persze tudom, de a matematikára nem lehet alapozni.

invalid user name 2019.01.02. 13:29:52

@maxval balcán bircaman:

Afrika külön érdekes. Vegyünk két szomszédos országot, amelyek kb egyidőben születtek, miután felszabadultak a gyarmati uralom alól. Az egyik a szegényebbek közé tartozott, a másik a gazdagabbak közé (az egy főre jutó GDP-ben kb háromszoros volt a különbség).

E két ország egyaránt gazdag volt ásványi kincsekben. A szegényebb országban normális demokráciát kezdtek építeni, időnként választások voltak, elnökök jöttek mentek, 1-2 ciklusonként. Együttműködtek a bányászati technológiákat szállító nyugati országokkal, és nem építettek nemzeti oligarchiát.

A gazdagabb ország az illiberális fejlődést választotta, állami kézbe vették a bányászati cégeket. Az állam megalakulását követően mostanáig, fél évszázadon át át ugyanaz az ember volt az elnök.

Ebben ötven évben a két országban a gazdasági fejlődés másként alakult: az egykori szegény szomszédban ma ötször akkora az egy főre jutó jövedelem, mint az illiberális fejlődési pályát bejáró, egykori jómódú államban.

Szóval úgy tűnik, hogy ezt az illiberális izét elég sok helyen kipróbálták már. ELŐNYE, hogy a vezető pozíciója évtizedeken át stabil -- de mindenütt lerohad a gazdaság, pont úgy, ahogy a matematikai modellekből kiszámítható.

invalid user name 2019.01.02. 13:31:27

@maxval balcán bircaman:

"Ők tudtak hatékonyan lopni, mi nem."

Ezt nem értem. Az a tőke a MIÉNK volt, tehát nekünk nem ellopni kellett volna, hanem felhasználni, hogy ne omoljon össze a keleti rendszer.

Szóval még mindig nincs logikus magyarázat arra, hogy 1990-ben miért a keleti illiberális rendszer omlott össze, a nyugati meg fényesen fejlődik azóta is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:34:45

@invalid user name:

Olvastam ezt a könyvet, de megállapításai nem helytállóak.

Nyilván van natása annak, hogy mit tesz egy osrzág elitje, ez kétségtelen, de az általános trendeket nem tudja ezt befolyásolni.

Ez rendszerbeli kérdés. A perifériáról felemelkedésnek alig 4-5 esere van az utóbbi 70-80 évben.

invalid user name 2019.01.02. 15:38:19

@maxval balcán bircaman:

melyik könyvet olvastad?

két szomszédos ország, nagyjából egyforma területűek, nagyjából egyforma értékű kitermelhető ásványi kincsekkel. nem nagyon sok különbség volt közöttük 1960-ban. fontos különbség ott volt, hogy az országok milyen irányban indultak el.

a gazdagabb országban a vezető az exportbevételeket népszerűség-vásárlásra fordította -- ennek köszönhetően évtizedeken át hatalmon tudott maradni, bár közben az egy főre jutó GDP folyamatosan csökkent. A másik országban a vezetők nem a hatalmuk stabilizálására fordították az bevételeket, hanem arra, hogy az ásványi kincsek valamikori kimerülését követően is legyen miből élni. Elsősorban az oktatás fejlesztésével foglalkoztak, üzemeket építettek, amelyekben az egyre képzettebb emberek egyre nagyobb hozzáadott-értékű munkát tudtak elvégezni.

A végeredmény az, hogy a szegényebb ország kezdetben szegény maradt, de fokozatosan fejlődni kezdett. Elnökök jöttek mentek, de folytatták a megkezdett programot és mára, ha nem is gazdagok, de GDP/fő a magyarnak kb fele. A másik, régebben gazdag országban húsz éven át dinamikusan növekedett a GDP azóta válságok érték egymást.

invalid user name 2019.01.02. 15:41:03

@maxval balcán bircaman:

A perifériáról felemelkedni NEHÉZ, mert a felemelkedésre nincsen királyi út. Sok munka és évtizedek kellenek hozzá.

Még mindig nem sikerült kideríteni, hogy 1990-ben az összeomló keleti rendszernek olyan rengeteg tőkéje volt, hogy az összeomlás szélén álló nyugatiak el tudták rabolni, miért a kelet omlott össze és nem a nyugat? Hol volt az a tőke, hogy mi nem tudtuk használni a nyugat pedig igen?

Attilajukkaja 2019.01.02. 16:16:34

@maxval balcán bircaman:
"Azt mondod, nem szabad erőszakot alkalmazni az erőszak ellen?"
Ha muszáj, alkalmazni kell. De ettől még nem lesz jó az erőszak, ahogy te állítod. És főleg nem lesz jobb, mint a homoszexualitás.
A gyűlölködésed kiábrándító és ártalmas! A fiaidat is erre nevelted?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 16:24:06

@Attilajukkaja:

Azaz a homokosság mindig rossz, az erőszak meg nem mindig. Igen, én is ezt mondtam.

Már többször mondtam: a rossz elutasítása nem gyűlölködés. Igen, a jóra tanítok mindenkit.

Attilajukkaja 2019.01.02. 17:31:51

@maxval balcán bircaman:
Az erőszak mindig rossz, a homoszexualitás pedig egy adottság.
"a jóra tanítok mindenkit."
A rosszra, a gyűlöletre próbálsz tanítani, ezért nem vagy igazi keresztény. Csak hencegsz vele!!!!!

invalid user name 2019.01.02. 23:13:49

@maxval balcán bircaman:

Na én ezt a könyvet nem olvastam :) De egy másik átfogó munkában (kb 2000-ben írták), ami kifejezetten semmi politikát nem tartalmazott, csak közgazdaságtant és matematikát, ugyanezt a két példát írták, ámbár az "illiberális" kitételt én tettem hozzá, a könyvben a Hartwick szabály alkalmazására hozták példaként Botswanát és Zimbabwét.

Azt teljesen megértem, hogy nem értesz egyet vele, mert ha neked szimpatikus egy modell, akkor a modellel szemben kritikus információkat nyilván visszautasítod. Így működik a hit.

invalid user name 2019.01.02. 23:15:26

@maxval balcán bircaman:

"A marxista gazdaság maximálisan hatékonytalanul működött."

Mit jelent az, hogy marxista gazdaság...?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 04:58:43

@Attilajukkaja:

Onnan, hogy egyik megállapításod se igaz.

Nem igaz, hogy a homokosság ellenzése helytelen, s nem igaz, hogy ez gyűlölet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 05:59:20

@invalid user name:

Egyszerűen abszurdnak tűnik az elmélet, hogy mindent az intézményrendszer dönt el. Ráaádásul számtalan elenpélda van rá: országok, ahol mindent a nyugati liberális elvek szerint csinálnak, mégis hatalmas a szegénység.

Továbbá: az a pár ország, mely a perifériáról felemelkedett pont NEM tartotta be a nyugati liberális modellt.

Attilajukkaja 2019.01.03. 11:19:12

@maxval balcán bircaman:
"Nem igaz, hogy a homokosság ellenzése helytelen, s nem igaz, hogy ez gyűlölet."
Ez éppen olyan, mintha elítélnéd a gyenge látást vagy a szeplős bőrt, és ezért megbélyegeznéd a szemüvegeseket vagy a szeplősöket, alsóbbrendűnek tekintenéd őket. Ráadásul ezt mindenhol hangoztatnád, ahol csak tudod. Nem igazán van olyan poszt, ahol valamelyik kommented nem a buzizásról szól. Számomra ez elég szánalmas!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 11:27:10

@Attilajukkaja:

Elítélem a gyengénlátást. Már magam is gyengénlátó vagyok 9 éve, sajnos. Ezek szerint gyűlölöm magamat? Nem, csak jobban szeretném, ha egyetlen ember se lenne gyengénlátó.

Mitől lenne a beteg ember alacsonyabbrendű?

A homokosság ma nagy veszély társadalmunkban, kiemelt figyelmet étdemel e téma.

Attilajukkaja 2019.01.03. 16:12:41

@maxval balcán bircaman:
"Elítélem a gyengénlátást."
Mit lehet benne ELÍTÉLNI?

"A homokosság ma nagy veszély társadalmunkban, kiemelt figyelmet étdemel e téma."
A homoszexualitás évezredek óta velünk van mind az emberek, mind az állatok világában. Egy természetes kisebbséget alkotnak, amin persze lehet sajnálkozni, de elítélni semmikép.
Nem tudom, a te életedben miért érdemel ekkora figyelmet a téma, de látom, hogy milyen komolyan foglalkoztat. Nem firtatom az okait, de az emberek többsége elfogadja a melegeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 16:18:37

@Attilajukkaja:

Szerinted jó a betegség? Nem jobb az egészség?

Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére.

Attilajukkaja 2019.01.03. 16:59:53

@maxval balcán bircaman:
"Szerinted jó a betegség? Nem jobb az egészség?"
Mióta betegség a szeplő vagy a látás gyengülése? Vagy a homoszexualitás? :o))))))

"Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére."
Nekik nincs problémájuk. Neked van!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 17:02:57

@Attilajukkaja:

Az egészség hiánya betegség. Rosszul látni bizony betegség. Ahogy hibás szexualitással rendelkezni is az.

Attilajukkaja 2019.01.03. 17:31:27

@maxval balcán bircaman:
Mi az, hogy egészség? A romló látás egy hiányosság, nem betegség. Ha valaki elveszíti egy balesetben a fék karját, az nem beteg!!!! A homoszexualitás pedig biztosan nem betegség, hanem egy természetes állapot, ami a lakosság csupán 5%-át érinti, körülbelül. A paranoia viszont egy betegség!

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:20:34

@maxval balcán bircaman:
"A homokosság is betegség."
Jól van. Gubózzál csak be a saját kis gyűlölködő, hazug világodba. Ha valami, ez egy valódi betegség!!!!
Jobbulást neked!

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:58:58

@maxval balcán bircaman:
"Liberális szemszögből a jó betegség, szóval megértelek"
Nem zavar, hogy ennek a mondatodnak magyarul semmi értelme? Amúgy is zavarosak a beírásaid, de spongyát reá.

invalid user name 2019.01.03. 23:22:38

@maxval balcán bircaman:

Azt gondoltam, hogy néhány fontos tulajdonságával lehetne meghatározni. A kádár-rendszer gazdaságilag (szerintem) azért volt szar, mert
- a vezető pozíciókat nem szakmai alkalmasság alapján töltötték be hanem párthűség alapján
- a gazdasági döntések, beruházások esetén a kapcsolati háló alapján választottak
- teljesítmény és minőség helyett az ideológia számított
- pártutasításokat kellett végrehajtani akkor is, amikor mindenki tudta, hogy hülyeség
- ...azért kellett pártutasítást végrehajtani, mert valahol fent voltak vezetők, akik azt hitték, hogy mindenhez értenek, és nem lehetett őket kritizálni, mert akkor kétségbe vonták a lojalitásomat.
- a baráti szovjetuniótól kellett vásárolni amikor mindenki tudta hogy a nyugati jobb

szóvak nekem ilyen emlékeim vannak a kádár-rendszerből.

invalid user name 2019.01.03. 23:24:03

@maxval balcán bircaman:

"Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére."

Pont mint Ferenc pápa :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.04. 06:20:32

@invalid user name:

"- a vezető pozíciókat nem szakmai alkalmasság alapján töltötték be hanem párthűség alapján
- a gazdasági döntések, beruházások esetén a kapcsolati háló alapján választottak"

Ez nem jelllemző, mert ez a liberális társadalmakra is igaz.

invalid user name 2019.01.05. 23:43:14

@maxval balcán bircaman:

dehogy mentegeti, most szigorított az egyházi szabályokon a melegek kárára.

invalid user name 2019.01.05. 23:45:10

@maxval balcán bircaman:

"ez a liberális társadalmakra is igaz."

nyilván liberális társadalmakban is előfordul -- de az illiberális társadalmakban ez a norma.

liberális piacgazdaságban a piaci verseny kikényszeríti a szakmai alkalmasságot.
illiberális társadalmakban a hozzá nem értés miatti veszteségeket kompenzálják az állami megbízások.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.06. 08:35:58

@invalid user name:

Piaci verseny eleve csak kis mértékben van, az alapszinten, ott pedig bizpony szinte az egész világon van.

A nagy cégek szintjén verseny nem létezik szinte.

apro_marosan_petergabor 2019.01.06. 09:01:16

Kanyarog a téma össze-vissza, de inkább kanyarodjunk vissza azeredeti felvetéshez:
Maradjunk abban, hogy a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan.
Ez igaz a magyarországi egyházra is. Biztosan van egy pár ellen egyház és vallás tag, libero, kommunista, ateista és Soros ügynök, akik igen boldogok lennének egy ilyen manőver hallatán, pláne sikerén. De ki kell ábrándítsam őket, a 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni. És nem is érdemes ezzel próbálkozni. Ezzel minden értelmes keresztény, felekezettől függetlenül tisztában van.
Elég intenzív a keresztény üldözés a világban és elég intenzív a folyamatos küzdelem és lejáratási kísérlet a RKE ellen (ez jól tetten érhető pl. az evvel a szándékkal készült - szándékuktól függetlenül - jól és ócskán megcsinált filmekből, könyvekből is). Miért? - mert 2000 éve áll, ellen áll, erősödik hol világilag, hol teológiailag, hol a hívők lelkében.
Ellenáll és állt az iszlámnak évszázadokon át. Elviselte, sőt megújult a reformációban, túlélte és lerázta magáról a francia forradalmat, a jakobinusok diktatúráját, Közép és Kelet Európában a kommunista-ateista diktatúrákat, az anglikán elszakadást. Évtizedek óta zajlanak a "modern" támadások az RKE-ellen, a pedofilia felnagyítása, a homoszexualitás felnagyítása, az egynemüek házasítása, a cölibátus eltörlése stb. - ott többnyire, ahol a legerősebb hagyományai vannak az RKE-nak. pl Írország, Spanyolország, Fr-ország stb.
Ratzinger bíborost (XIII. Benedek) elmozdították, mert túl kemény és elvhű volt (II. János Pál egyik fő támasza), helyére tették Ferenc pápát, a liberális pápát. De mindent ő sem tűr el. Határozottan kiállt a papi homoszexualitás és pedofilia ellen - ilyen papok nem kellenek, elkell bocsátani őket, s meg kell tartani a cölibátust - modta nem rég.
Halkan, de felemelte a szavát a keresztény üldözés ellen.
Nem kell aggódni az RKE megmarad minden keresztény és keresztény egyház iránytűjének, szimbólumának és lesöpri magáról az ilyen vallás és keresztény ellenes próbálkozásokat, mint ez itt.
Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy. Nem Soros és Brüsszel, s az általa rángatott libero, megvehető, megvezethető, vegy megzsarolható, esetleg nem elég világi-politikai áttekintéssel rendelkező figurák fogják megmondani, még egyházon belül sem.
A támadás sok-sok éve kezdődött az EU-ban. Anno Szájer József is kiállt , hogy kerüljön az EU alap okmányba: Európa keresztény gyökerű, az akkori liberális kisebbség és a szocik harsányan agreszíven mindent elkövetettek azért, hogy ez a fontos tény ne lkerülhessen bele. Szmorúbb, hogy a néppárt szelíden tűrte (tisztelet a kivételnek) azt, hogy ez a két banda keresztül vigye akaratát. Ha ez akkor nem így történik ma lényegesen egyszerűbb lenne a dolgunk az EU-ban. Soros már akkor is elég aktív volt, ma már látható - miért. A magyar alkotmányban viszon benne van. És sok európai ország éberedezőben a V4-ekekn kívül, akik nem szeretnének mecset erdőt látni a keresztény templomok helyett. A RKE-re - az egységére is - tehát nagyobb szükség van, mint valaha, állni is fogja a sarat, mint eddig is, 2000 éven át.

invalid user name 2019.01.06. 10:22:44

@maxval balcán bircaman:

"A nagy cégek szintjén verseny nem létezik szinte."

Ez egy nagyon különös vélemény. De teljesen megértem, hogy a belső meggyőződésekkel ellentétes tényeket az emberek nem szeretik tudomásul venni.

invalid user name 2019.01.06. 10:25:10

@apro_marosan_petergabor:

" a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan."

valóban, aztán volt ezer éve egy szakadás, amikor lett a bizánci egyház valamint az egy és oszthatatlan római katolikus egyház.

ötszáz éve volt a reformáció, és a maradék megint az egy és oszthatatlan katolikus egyház lett.

most a gyűlölet istenítése mentén szakadhat az egyház. A magyarországi megyéspüspökök háromnegyede szembefordult Ferenc pápával és a római katolikus tanítással -- ez a szakadás előjele.

invalid user name 2019.01.06. 10:32:37

@apro_marosan_petergabor:

"Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy."

Ez teljesen rendben is van. A katolikus egyházat csak annyiban érinti, hogy a jézusi tanítást követi az irgalmasságról, vagy a viktori utasítást a kegyetlenségről.

A karióti Júdás is elfogadta a főpapoktól a harminc ezüstpénzt, tehát Erdő Péter, Kiss Rigó László, Márfi Gyula stb stb néhány milliárd forintért tulajdonképpen evangéliumi példát, apostoli tanítást követnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.06. 10:36:36

@invalid user name:

Belülről látom ezt. Az utóbbi években nagy cégek ügyfélszolgalátán dolgoztam: Nokia, Coca-Cola, Epson, stb.

apro_marosan_petergabor 2019.01.06. 22:45:57

@invalid user name:
A "gyűlölet" kifejezés itt mesterséges, politikai - liberális marketing - kategória.
Nem. A keresztény és európai világi - és közvetetten ideológiai - érdekek védelméről - önvédelemről - van szó, köze nincs a gyűlölethez, az egészen más. A RKE-en belül mindig volták viták és lesznek is. Aki nem érez közösséget az RKE-vel, az mehet. A világi politizálás nem igényel egyházi szakadást. A pápák jönnek és mennek, az RKE 2000 éves, és marad.

invalid user name 2019.01.07. 00:18:23

@apro_marosan_petergabor:

A gyűlölet nem "marketing" kategória, hanem a jézusi kereszténység alapértékének, a szeretetnek a tagadása.

Az orbáni kereszténység lényege valóban az önvédelem -- de ez nem jézusi kereszténység. Ferenc pápa a jézusi kereszténységet képviseli. a szakadás előtt álló magyar katolikus egyházban kb három megyéspüspök kévpiseli még a jézusi kereszténységet, tizen már elfogadták Orbán Viktor nagyvonalű ajánlatát -- mindössze Jézust kell megtagadniuk.

Tehát tíz megyéspüspök az orbáni katolikus egyházat választotta, három a római katolikus egyházat.

invalid user name 2019.01.07. 00:19:50

@maxval balcán bircaman:

Bircaman -- a meggyőződéseket nem befolyásolják a tények, mint az köztudott.

invalid user name 2019.01.07. 07:57:45

@maxval balcán bircaman:

hát ez (a világnézet) sok mindent megmagyaráz :)

apro_marosan_petergabor 2020.08.17. 23:46:57

A pápák jönnek és mennek. A libero Ferenc is menni fog, rövidesen.

invalid user name 2020.09.03. 09:36:56

@apro_marosan_petergabor:

ezek szerint te a viktorista szárnyat támogatod...? a jézusistákkal mi a gond?

apro_marosan_petergabor 2020.09.03. 10:17:05

Frissítés:
Kanyarog a téma össze-vissza, de inkább kanyarodjunk vissza azeredeti felvetéshez:
Maradjunk abban, hogy a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan.
Ez igaz a magyarországi egyházra is. Biztosan van egy pár ellen egyház és vallás tag, libero, kommunista, ateista és Soros ügynök, akik igen boldogok lennének egy ilyen manőver hallatán, pláne sikerén. De ki kell ábrándítsam őket, a 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni. És nem is érdemes ezzel próbálkozni. Ezzel minden értelmes keresztény, felekezettől függetlenül tisztában van.
Elég intenzív a keresztény üldözés a világban és elég intenzív a folyamatos küzdelem és lejáratási kísérlet a RKE ellen (ez jól tetten érhető pl. az evvel a szándékkal készült - szándékuktól függetlenül - jól és ócskán megcsinált filmekből, könyvekből is). Miért? - mert 2000 éve áll, ellen áll, erősödik hol világilag, hol teológiailag, hol a hívők lelkében.
Ellenáll és állt az iszlámnak évszázadokon át. Elviselte, sőt megújult a reformációban, túlélte és lerázta magáról a francia forradalmat, a jakobinusok diktatúráját, Közép és Kelet Európában a kommunista-ateista diktatúrákat, az anglikán elszakadást. Évtizedek óta zajlanak a "modern" támadások az RKE-ellen, a pedofilia felnagyítása, a homoszexualitás felnagyítása, az egynemüek házasítása, a cölibátus eltörlése stb. - ott többnyire, ahol a legerősebb hagyományai vannak az RKE-nak. pl Írország, Spanyolország, Fr-ország stb.
Ratzinger bíborost (XIII. Benedek) elmozdították, mert túl kemény és elvhű volt (II. János Pál egyik fő támasza), helyére tették Ferenc pápát, a liberális pápát. De mindent ő sem tűr el. Határozottan kiállt a papi homoszexualitás és pedofilia ellen - ilyen papok nem kellenek, elkell bocsátani őket, s meg kell tartani a cölibátust - modta nem rég.
Halkan, de felemelte a szavát a keresztény üldözés ellen.
Nem kell aggódni az RKE megmarad minden keresztény és keresztény egyház iránytűjének, szimbólumának és lesöpri magáról az ilyen vallás és keresztény ellenes próbálkozásokat, mint ez itt.
Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy. Nem Soros és Brüsszel, s az általa rángatott libero, megvehető, megvezethető, vegy megzsarolható, esetleg nem elég világi-politikai áttekintéssel rendelkező figurák fogják megmondani, még egyházon belül sem.
A támadás sok-sok éve kezdődött az EU-ban. Anno Szájer József is kiállt , hogy kerüljön az EU alap okmányba: Európa keresztény gyökerű, az akkori liberális kisebbség és a szocik harsányan agreszíven mindent elkövetettek azért, hogy ez a fontos tény ne lkerülhessen bele. Szmorúbb, hogy a néppárt szelíden tűrte (tisztelet a kivételnek) azt, hogy ez a két banda keresztül vigye akaratát. Ha ez akkor nem így történik ma lényegesen egyszerűbb lenne a dolgunk az EU-ban. Soros már akkor is elég aktív volt, ma már látható - miért. A magyar alkotmányban viszon benne van. És sok európai ország éberedezőben a V4-ekekn kívül, akik nem szeretnének mecset erdőt látni a keresztény templomok helyett. A RKE-re - az egységére is - tehát nagyobb szükség van, mint valaha, állni is fogja a sarat, mint eddig is, 2000 éven át.

Az RKE erejét a hiten kívül az egység adja, s az, hogy hierarchikus, teljesen. Ez adja egyben időnként gyengeségét is - ha a fej gyenge, a RKE is gyengül.
Most - mármint Ferenc, liberális, ejtőernyős pápa - sok szempontból gyengíti (nem minden szempontból).
Benedek nagyon útban volt. Lemondott (ez se naponta van...), az egészségi állapota miatt - ehhez képest lemond(at)ása után vagy 7 évig elég jól bírta magát (kívánok neki még hosszú, fejben tiszta életet).
Nézzük az anglikán egyházat, GBR elég erős állam, de az anglikán egyház nem sok vizet zavar...
Nem véletlen, hogy a kereszténység sok ellensége, a kereszténység meghatározó erejét, a RKE-t akarja erodálni, gyengíteni, osztani. Erre vannak hazai és külföldi szándékok egyaránt, a cölibátus feszegetése is ezt szolgálja.
Igen, egy világi, családjának, feleségének elszámolással, féltéssel tartozó pap, sokkal jobban irányítható, netán zsarolható, mint egy csak a lelkiismeretének, Istennek és az RKE-nek elszámolással tartozó pap.
Nem kell farizeuskodni. Bár az RKE és a pápa nem bír világi hatalommal, de azért mégis bír. Az RKE akarva és akaratlanul politizál, s kell, hogy azt tegye, mert különben nem tudja létezését a földi világban fenntartani, s igéjét hirdetni, hiszen ahhoz papok, intézmények, oganizáció és egységet megvalósító organizáció kell, márpedig ezek a dolgok földi dolgok, amelyeket földi(sokszor ellenséges) erőtérben kell biztosítani, fenntartani és fejleszteni, mint ahogy már történik ez vagy 2000 év óta.

invalid user name 2020.12.12. 18:37:23

@apro_marosan_petergabor:

" 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni" - nyolcadik henriknek sikerült.

apro_marosan_petergabor 2020.12.20. 10:42:17

@invalid user name: Ferenc libero pápa (nem véletlen tették félre Benedeket), majd jön egy konzervítívabb.
süti beállítások módosítása