Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Elkerülhetetlen az egyházszakadás

Itt a hungrikán egyház hajnala?

2018. december 25. - invalid user name

frissítés: Hodász András közéleti kérdéseket is taglaló blogját letiltotta a püspöke (talán Erdő Péter), Pálferi előadásai is megszűntek pár éve (bár ő arra hivatkozott, hogy belefáradt), Beer püspököt nyugdíjazták, Székely János püspököt Esztergomból kitelepítették a határszélre...

----

Egyre több egyházi vezető illetve meghatározó személyiség foglal nyíltan állást egy önálló új magyar, keresztény jellegű egyház kapcsán.

A jézusisták (Beer Miklós váci püspök és Székeny János szombathelyi püspök) mellé állt Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát is a HVG karácsonyi különszámában olvasható interjúban:

Egy karácsonyi könyvbemutatón Várszegi Asztrik katolikus püspök egy beszélgetés közben „vetette fel viccesen”, ha ma élne a Megváltó, akár még a Soros-ügynök címkét is megkapná.

Hodász András, aki Pálferivel együtt papkodik a Babér utcában, a válasz online-nak adott interjújában szintén nyíltan a jézusisták mellett foglalt állást:

meg kell szólalni a hajléktalanokat vagy a CEU-t érő kormányzati agresszió láttán, aki pedig a munkások bérét visszatartja, „főbenjáró bűnt követ el”. 

A szegedcsanádi püspök. Kiss Rigó László a viktoristák mellett áll: aki elfogadja a pénzt a kormánytól, az kövesse a politikai útmutatást. Kiss Rigó László szerint Ferenc pápa téved amikor az irgalmasságról beszél.

Ellen kell állni a brüsszeli elit gyarmatosító törekvésének

 

Márfi Gyula próbál egyszerre játszani mindkét oldalnak: a pápának azt mondja, hogy kiragadott részletek alapján ítélik meg -- itthon pedig arról beszél, hogy a migránsok el akarják foglalni európát. Amikor pedig szembesítik azzal, hogy nem szolgálhat egyszerre két urat, azt állítja, hogy Ferenc pápa egyetért Orbán Viktor menekültpolitikájával.

„Jönnek, hogy elfoglalják Európát” – Nem lehet véletlen, hogy most ekkora migrációs nyomás van Európán, szerepet játszhat benne a muszlim hódítási szándék, de a nagyhatalmak is támogatják – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Márfi Gyula veszprémi érsek, akivel a keresztény megújulás szükségességéről is beszéltünk.

 

Erdő Péter deklarálta, hogy a kormány politikája melletti lojalitás fontosabb a jézusi példánál (amelyet követve "embercsempésszé válnánk"). Belső vívódását mutatja, hogy amikor rákérdeznek, hogyan szolgálhatja egyszerre a római katolikus egyházat és Orbán Viktor politikáját, elmenekül:

Szívesen nyilatkozott természetvédelemről, a Földért viselt felelősségről Erdő Péter azon a hétvégi rendezvényen, ahol azonnal megszakította az interjút, mikor a menekültekről is meg
akarták kérdezni.

Az egyre feszítőbb ellentmondás azt jelzi, hogy hasonló helyzet előtt állunk, mint csaknem 500 éve Anglia. Ha nem akarjuk tudathasadásos állapotba kényszeríteni az egyházi vezetőket és hívőket, minél előbb meg kell alapítani az új, magyar, keresztény jellegű egyházat, aminek feje egyértelműen Orbán Viktor lesz.

Képtalálat a következőre: „orbán viktor templomban”

Az élhetetlen, konzervatív jézusisták járjanak titokban csak a saját kopott templomaikba, az adóhivatal és a rendőrség folyamatos zaklatása mellett. Az új egyház hívei pedig a nyomás alól felszabadulva végre vallhatnák, hogy Szűz Mária pártus királylány, Jézus pedig szittya magyar (tehát tulajdonképpen maga a Teremtő Isten is magyar).

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr8314513926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.12.28. 19:39:53

@maxval balcán bircaman:
"Nem éppen, a kereszténység a kezdetektől elítéli a homokosságot, még a Bibliába is beleketült a homokosság elítélése."
Ezen a kereszténység már régen túllépett, csak te nem tudsz megszabadulni a homoszexualitáshoz kapcsolódó gondolataidtól. Éjjel-nappal ezzel foglalkozol. Nyilván nem véletlenül. Ideje lenne szembenézned ezzel a problémával.

martineden 2018.12.28. 22:36:53

@Attilajukkaja: ,,Egyébként vanna,agyarországon valódi keresztények is,"....kivetel erositi a szabalyt.Regi igazsag.

Rébusz 2018.12.28. 23:48:26

@invalid user name: "A 2015-2016-os krízis idején a kb egymillió menekült között legnagyobb számban szíriából érkezettek voltak. A frontex adatai szerint nagy többségükben szíriából származnak, a második legtöbben afganisztánból" Szerintem én is ugyanezt írtam le csak másként fogalmaztam :-) Arra próbáltam utalni, hogy a migrációs áradatot nem természeti, gazdasági katasztrófák (te ezt írtad legelőször), hanem háborús történések váltották ki. Ettől függetlenül a legelső menekültek, a legeslegelső hullámban koszovói családok érkeztek Magyarországra. Erre nagyon jól emlékszem. Ők voltak az első táborlakók.

sztd 2018.12.29. 01:33:49

@Attilajukkaja:
Azért szánalmas a poszt, mert (ha eltekintünk attól, hohy OV református) szemmel láthatóan az írója semmit nem ért a katolikus egyház működéséből.

Amit leír az egyes főpapok hozzáállásáról az lehet igaz (nem ellenőriztem), de a gondolatmenetnek semmi köze a tényleges lehetőségekhez, szükséghez, működéshez. Az már csak hab a tortán, hogy az igazsághoz sem lehet sok köze, de ezt úgyse hiszi el senki.

Pl.: Minek kellene új egyházat alapítani, amikor a jelenlegi viszonyok között is lehet folytatni az eddigi gyakorlatot minden tekintetben?
Mi értelme lenne, amikor nyilvánvalóan kb. nulla hívő csatlakozna?

@invalid user name:
Ennek a kérdésnek gondolod, hogy van értelme? Akkor tévedsz.

invalid user name 2018.12.29. 21:32:14

@sztd:

Teljesen jól látod, a poszt szánalmas, nem szántam széles nyilvánosságnak, engem nagyon meglepett, hogy az index címlapjára kerülve kb 6 ezren beleolvastak és sokan kommenteltek is. Ez egy gondolatkísérlet, nem dolgoztam ki alaposabban.

A jelenlegi kétarcú politika addig folytatható, amíg Orbán Viktor hatalomgyakorlásának nem lesz akadálya a Ferenc pápa és a püspöki kar többsége közötti nézetkülönbség. Ám Ferenc pápa (akár a legnagyobb befizető német katolikusok nyomására) egyszer csak színvallásra kényszerítheti a viktorista püspököket. Márfi Gyula magyarázkodásából és Erdő Péter meneküléséből kiolvasható, hogy ilyen számonkérésre sor került már, ha ultimátumot nem is kaptak, de sor kerülhet erre is.

És ez lesz az a pont, ahol a viktorista püspökök döntési helyzet elé kerülnek.

invalid user name 2018.12.29. 21:33:46

@sztd:

a hívők ugyanazokba a templomokba járnak majd, ugyanazokhoz a papokhoz. Csak a püspökök már formálisan sem Ferenc pápának tartozanak majd engedelmességgel, hanem Orbán Viktornak (ahogyan gyakorlatilag már most is azt mondják és teszik, amit Orbán mond).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 06:09:53

@invalid user name:

A jelenlegi római pápa gyenge pozícióval rendelkezik, örül, ha otthon működne tud, esze ágában sincs máshol beavatakozni.

A belső ellenzéke hatalmas, sose volt ilyen a Vatikánban, ill. utoljára a XIX. században volt hasonló, amikor ki is szkaadt egy rész a katolicizmusból, de akkor se volt ilyen erős az ellenzék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 06:11:45

@invalid user name:

Eleve a római pápa nem politikai vezető, ill. az, de nem a püspökkel szemben az. Szóval politikai véleménye nem számít.

Sőt teológiai véleménye se számít, mert azt nég ő se merte meglépni, hogy új dogmát alkasson, ugyanis tudja, ez a leváltásához vezetne.

invalid user name 2018.12.31. 07:18:45

@maxval balcán bircaman:

ez csupán egy feltételezés Ferenc pápa pozíciójáról -- akik megválasztották, ismerték a nézeteit és EZÉRT választották éppen őt.

ereje a legnagyobb támogatókkal való együttműködéstől függ.

a leváltást hogyan képzeled? a pápaság nem olyan. esetleg meg lehet gyilkoltatni, a KGB foglalkozott már ilyen projekttel.

invalid user name 2018.12.31. 08:37:18

@maxval balcán bircaman:

Asszem véletlenül töröltem a kömmentedet, ami így szólt:

"Nézeteit nem lehetett ismerni, SŐT. Pl. a homokosság kérdésében a jelenlegi római páoa éppen az egyik ellenzője volt a homokos jogok szélesítésének, amikor még az argentín katolikus egyház feje volt. Harcolt a homokházasságot támogató argentín kormányzat ELLEN.

Azaz szociálisan konzervatívnak, gazdaságilag pedig balosnak számított. Nyilván az utóbbi miatt lett megválasztva, mert Latin-Amerikában a katolicizmus erősen baloldali (mármint gazdaságpolitikaiilag), s Latin-Amerika ma az egyik fontos katolikus régió.

Plusz eleve nem hiszem, hogy bárki is feltételezte volna egy főőapról, hogy római pápává választása után hirtelen el fogja kezdeni erodálni az alapokat.

A leváltás megoldható könnyen. Hiába jogilag egyeduralkodó, nem tud ő se szembe menni az egész katolikus vezetőséggel. Vannak íratlan szabélyok, melyeken nem fog tudni változtatni soha."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.31. 09:28:24

@invalid user name:

A véletlenül törölt komment visszaállítható.

A blog.hu rendszere ebben nagyon rossz. A link a moderálásra láthatóbb, mint a link a válaszra. Velem is megesett már, hogy válaszolni akartam valakinek, s közben moderáltam tévedésből.

Attilajukkaja 2019.01.02. 00:40:48

@maxval balcán bircaman:
"A homokosság feltétlen rossz. Az erőszak lehet jó is."
A te beteges világodban.

@sztd:
"Azért szánalmas a poszt, mert (ha eltekintünk attól, hohy OV református) szemmel láthatóan az írója semmit nem ért a katolikus egyház működéséből."
Miért is nem?

"a gondolatmenetnek semmi köze a tényleges lehetőségekhez, szükséghez, működéshez. Az már csak hab a tortán, hogy az igazsághoz sem lehet sok köze, de ezt úgyse hiszi el senki."
Hosszan írtál le valamit, amivel semmit nem mondtál. Konkrét gondolatod is van?

"Mi értelme lenne, amikor nyilvánvalóan kb. nulla hívő csatlakozna?"
Az új egyház nyilván nem ÚJ lenne, csak leválna az eredetiről, és az Orbán hívőket vinné magával.

invalid user name 2019.01.02. 10:05:22

@maxval balcán bircaman:

téged is sokszor elvert az apád gyerekkorodban?

invalid user name 2019.01.02. 10:19:55

@maxval balcán bircaman:

Vannak ilyen fideszes toposzok hogy Ferenc pápa ballibsi, szabadkőműves, meg amit te is felhozták, hogy a melegek jogait szélesíteni akarja.

VALÓJÁBAN Ferenc pápa a homoszexualitásról semmi újat nem mondott (amit elődei nem ondtak volna), egy konkrét kérdésben kifejezetten beszólt a melegeknek.

A migránssimogató, na az viszont teljesen helyénvaló. Az irgalmasság, az elesettek segítése a kereszténységben (sőt, a zsidóságban is) mélyen gyökerezik. Ferenc pápa azt mondta, hogy nem válogatunk, a menekült is ember.

Orbán pedig intenzív dehumanizáló kampányt indított a menekültekkel és gazdasági bevándorlókkal szemben, amiben azt nyomta hogy ezeket az embereket az alapvető emberi jogok sem illetik meg. A szavazók kemény magja ezeket a nézeteket teljesen magáévá tette. Ez viszont a vallásosságában okozott konfliktust, amit fel lehet oldani azzal, ha a római elnyomás alól felszabadítja a magyar katolikus egyházat (akárcsak félezer éve a reformáció idején).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 10:24:34

@invalid user name:

Nekem a római pápa politikai nézeteivel nincs bajom, ez a ő baja miben hisz, egy részével még egyet is értek (antiliberális gazdaságpolitikai nézeteivel).

A bajom vele krisztustagadó magatartása. Folyamatosan igyekszik elhauzdni a keresztény alapokat, relativizálni, stb.

Orbán politikus, így is kell megítélni. Ezt meg is teszi a nép szavazáskor.

invalid user name 2019.01.02. 11:31:53

@maxval balcán bircaman:

"A bajom vele krisztustagadó magatartása."

Ez kb a fideszes propaganda, csak ugye tartalom nélkül a forma -- amfora. Konkrét számonkérhető kérdésekben Ferenc pápa a kereszténység tanításait követi. Orbán Viktor meg pont nem.

Orbán valóban politikus, de politikusból is van többféle. Orbán a személyes hatalmát akarja megőrizni és mindent kontrollálni akar.

A másik karakteresen eltérő politikus-típus, akinek nem a pozíció, hanem az általa vezetett ország hosszú távú prosperitása a fontos (ez a "hosszú táv" egyébként nem csak rizsa, matematikai formában definiálták a közgazdászok).

A nyugati gazdasági rendszer sokkal hatékonyabb, mint az orbán által választott illiberális modell. Az elvándorlás miatt az illiberális rendszer nagyon gyorsan megroppan. Ha kilép az unióból és lezárja a határokat, 5-10 évet nyerhet, de akkor úgy kell csinálni, mint a berlini falat, egyetlen éjszaka alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:04:56

@invalid user name:

A nyugati gazdasági rendszer hatékonyabb a kizsákmányolásban, ez tény, de nekünk nincs kit kizsákmányolni, így számunkra nem opció. A liberális rend nyugaton is omlik. Orbán egyszerűen korán megérezte ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:06:42

@invalid user name:

A homokosság rehabilitálás a jelenlegi római pápa első évétől kitapintató mint szándék. Szavak kiforgatása, direkt kétértelműség, demagógia. Az egész világon szerveződnek a hithű katolikusok a Vatikán ellenében, talán ez nem véletlen.

invalid user name 2019.01.02. 12:26:37

@maxval balcán bircaman:

nem hiszem el, hogy ezt a kizsákmányolás dolgot komolyan mondod :) 90 előtt pont azért kellett a vasfüggön, mert az emberek ki akartak szökni ausztriába, hogy végre kizsákmányolják őket.

egyszerűen a nyugati rendszerben sokkal hatékonyabban működik a gazdaság. a keleti illiberális modell rendkívül pazarlóan bánik minden erőforrással (energia, természet, emberek). ott tud stabilan megmaradni, ahol van valami extra pénzforrás (például olajkincs), aminek az eladásából van annyi pénz, hogy a gazdaság alacsony hatékonyságát kompenzálják.

invalid user name 2019.01.02. 12:28:12

@maxval balcán bircaman:

"A liberális rend nyugaton is omlik. "

Ezt már olyan sok évtizeden át hallottuk, hogy a nyugati világrend omladozik, most már tényleg, most már percek kérdése, már hallom ahogy recseg-ropog --------- aztán mégis a keleti rendszer omlott össze. Persze meg lehet próbálkozni ismét, de az illiberális rendszer működési modelljéből következik a gazdaság gyengesége.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:33:32

@invalid user name:

Hatékonayn lopni csak a tolvaj számára előnyös, a kirabolt számára nem annyira, nem gondolod?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:35:18

@invalid user name:

A mi összeomlásunk hosszabbította meg az ő életüket. Többbilliós tőkinjekciót kaptak tőlünk 1990 környékán. Mára elfogyott a pénz. S egyre kevésbő képesek véres háborúkkal akaratukat érvényre juttatni. Ha meg nincs kitől lopni, a nyugat összeomlik.

invalid user name 2019.01.02. 12:39:56

@maxval balcán bircaman:

"A homokosság rehabilitálás a jelenlegi római pápa első évétől kitapintató"

Azon kívül, hogy ezt ismételgeted, nem tudsz semmi konkrétumot.

Én az ellenkezőjére tudok, merthogy az nem propaganda hanem valóság. A katolikus egyház valójában NEM volt homofób már régóta, sőt, meglepő türelem volt a homoszexualitással kapcsolatban. Ferenc pápa legutóbb egy hónapja pont egy beszédében mondta, hogy ennek a türelemnek véget kell vetni.

"Az egész világon szerveződnek a hithű katolikusok a Vatikán ellenében, talán ez nem véletlen."

Neeeem. Csak ott, ahol Ferenc pápa keresztényi irgalmassága ütközik az illiberális kormány migrációs propagandájával.

invalid user name 2019.01.02. 12:44:10

@balcán maxval birca:

"A mi összeomlásunk hosszabbította meg az ő életüket. Többbilliós tőkinjekciót kaptak tőlünk 1990 környékén."

Szóval amikor a keleti rendszernek elfogyott minden tartaléka és gazdaságilag összeomlott, a romok alól ADOTT egy csomó pénzt a gazdag nyugatnak és a gazdag nyugat harminc évig élt ebből a pénzből.

Ez nagyon érdekes elmélet.

invalid user name 2019.01.02. 12:46:20

@balcán maxval birca:

"Hatékonayn lopni csak a tolvaj számára előnyös, a kirabolt számára nem annyira, nem gondolod?"

Pont ezért különös, hogy az emberek évtizedeken kockázaztos utakon szökdöstek nyugatra, annyira akarták már, hogy ki legyenek zsákmányolva.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:48:27

@invalid user name:

Mo. pont nem arról híres, hogy erős antiferencista központ lenne.

invalid user name 2019.01.02. 12:48:39

@balcán maxval birca:

azért nagyon érdekes ez az elmélet, mert ugye ha a keleti rendszernek még összeomlásakor is akkora tőkéje volt 1990-ben, amiből a nyugat harminc évig fényesen élt -- akkor az lett volna a logikus, hogy a keleti rendszer FELHASZNÁLJA ezt a tőkét és végre diadalt arat az akkor már recsegő-ropogó nyugat fölött.

Vajon miért nem ez történt? Miért az erős kelet omlott össze és a haldokló nyugat maradt meg?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:49:24

@invalid user name:

Pedig ezek a tények. Szerinted a nálunk ellopott pénz hová került?

invalid user name 2019.01.02. 12:52:28

@balcán maxval birca:

"Mo. pont nem arról híres, hogy erős antiferencista központ lenne."

Én nem nagyon tudom melyik ország miről híres és hogy hol lehet ezekről a dolgokról tudni. A belső pártkiadványok, amikből tájékozódsz, nem feltétlenül hasonlítanak a valósághoz.

Magyarországon van kb 12 egyházmegye, ebből három ban van jézusista püspök (akik Ferenc pápához hasonlóan Jézus tanítását helyezik első helyre), a többiben viktorista (akik fontosabbnak tartják a fideszkormány szolgálatát).

invalid user name 2019.01.02. 12:53:34

@maxval balcán bircaman:

"A magasabb életszívonal miatt."

Mennyire lehet gyenge az a rendszer, amely emberek százmillióinak tud magasabb életszínvonalat nyújtani...?

invalid user name 2019.01.02. 12:55:47

@balcán maxval birca:

"Pedig ezek a tények."

Attól, hogy leírod: "ezek tények", még nem kaptam választ az alapkérdésre. Ha annyi pénze volt a keleti rendszernek, hogy az összeomlás után a nyugat ellopta és harminc évig fényesen élt belőle, akkor ez a pénz hol volt elrejtve? hogy mi keletiek semmit nem láttunk belőle? a nyugatiak meg idejöttek elvitték és jól éltek belőle harminc évig?

a keleti rendszer miért nem használta fel ezt a pénzt arra, hogy legyőzze a szakadék szélén álló nyugatot?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:59:14

@invalid user name:

Ügyesebb volt a nyugat. Plusz a marxista gazdaság nem volt műkodőképes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:00:15

@invalid user name:

Ez a felszín. Mo-on sajnos az átlag hívő nem foglalkozik az egész kérdéssel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:01:07

@invalid user name:

Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?

invalid user name 2019.01.02. 13:05:28

@maxval balcán bircaman:

de ha ügyesebb a nyugat, akkor miért nem őket másoljuk inkább?

"Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?"

Még mindig nem sikerült megfejteni azt a talányt, hogy ha olyan rettentő gazdag volt a keleti rendszer, hogy a ki lehetett rabolni és a nyugati rendszer ebből él harminc éven át fényesen, akkor a keleti rendszer miért omlott össze? miért nem használtuk fel mi keletiek ezt a rengeteg pénzt arra, hogy vonzó életszínvonalat nyújtsunk, hogy jó minőségű termékeket gyártsunk?

invalid user name 2019.01.02. 13:07:00

@maxval balcán bircaman:

"Milliárdok kirablásával ki ne tudna százmilliókban jobb életet nyújtani?"

ja itt a számokat ellenőrizzük kicsit, az összeomló keleti rendszerben 1990-ben kb 350 millióan éltek, a haldokló imperialista nyugati világban meg kb kétszer ennyien. tehát annyi pénz volt eldugva a keleti rendszerben, amiből dupla annyi ember 30 éven át jól élt...? Ez nagyon különös.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:08:46

@invalid user name:

Nyilván nem csak tőlünk raboltak, hanem pl. az arab országokból, Afrikából is. Máig megy a profitproszívó, csak lassult szívási sebessége.

invalid user name 2019.01.02. 13:20:07

@maxval balcán bircaman:

Szóval hogy ha olyan kurva gazdagok voltunk 1990-ben, hogy még az összeomlásunk után is rengeteget lehetett rabolni tőlünk, akkor miért NYUGATON volt magas az életszínvonal és miért MI omlottunk össze és nem a nyugat....?

Ezt nem tudom megfejteni.

A matematikai választ persze tudom, de a matematikára nem lehet alapozni.

invalid user name 2019.01.02. 13:29:52

@maxval balcán bircaman:

Afrika külön érdekes. Vegyünk két szomszédos országot, amelyek kb egyidőben születtek, miután felszabadultak a gyarmati uralom alól. Az egyik a szegényebbek közé tartozott, a másik a gazdagabbak közé (az egy főre jutó GDP-ben kb háromszoros volt a különbség).

E két ország egyaránt gazdag volt ásványi kincsekben. A szegényebb országban normális demokráciát kezdtek építeni, időnként választások voltak, elnökök jöttek mentek, 1-2 ciklusonként. Együttműködtek a bányászati technológiákat szállító nyugati országokkal, és nem építettek nemzeti oligarchiát.

A gazdagabb ország az illiberális fejlődést választotta, állami kézbe vették a bányászati cégeket. Az állam megalakulását követően mostanáig, fél évszázadon át át ugyanaz az ember volt az elnök.

Ebben ötven évben a két országban a gazdasági fejlődés másként alakult: az egykori szegény szomszédban ma ötször akkora az egy főre jutó jövedelem, mint az illiberális fejlődési pályát bejáró, egykori jómódú államban.

Szóval úgy tűnik, hogy ezt az illiberális izét elég sok helyen kipróbálták már. ELŐNYE, hogy a vezető pozíciója évtizedeken át stabil -- de mindenütt lerohad a gazdaság, pont úgy, ahogy a matematikai modellekből kiszámítható.

invalid user name 2019.01.02. 13:31:27

@maxval balcán bircaman:

"Ők tudtak hatékonyan lopni, mi nem."

Ezt nem értem. Az a tőke a MIÉNK volt, tehát nekünk nem ellopni kellett volna, hanem felhasználni, hogy ne omoljon össze a keleti rendszer.

Szóval még mindig nincs logikus magyarázat arra, hogy 1990-ben miért a keleti illiberális rendszer omlott össze, a nyugati meg fényesen fejlődik azóta is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 13:34:45

@invalid user name:

Olvastam ezt a könyvet, de megállapításai nem helytállóak.

Nyilván van natása annak, hogy mit tesz egy osrzág elitje, ez kétségtelen, de az általános trendeket nem tudja ezt befolyásolni.

Ez rendszerbeli kérdés. A perifériáról felemelkedésnek alig 4-5 esere van az utóbbi 70-80 évben.

invalid user name 2019.01.02. 15:38:19

@maxval balcán bircaman:

melyik könyvet olvastad?

két szomszédos ország, nagyjából egyforma területűek, nagyjából egyforma értékű kitermelhető ásványi kincsekkel. nem nagyon sok különbség volt közöttük 1960-ban. fontos különbség ott volt, hogy az országok milyen irányban indultak el.

a gazdagabb országban a vezető az exportbevételeket népszerűség-vásárlásra fordította -- ennek köszönhetően évtizedeken át hatalmon tudott maradni, bár közben az egy főre jutó GDP folyamatosan csökkent. A másik országban a vezetők nem a hatalmuk stabilizálására fordították az bevételeket, hanem arra, hogy az ásványi kincsek valamikori kimerülését követően is legyen miből élni. Elsősorban az oktatás fejlesztésével foglalkoztak, üzemeket építettek, amelyekben az egyre képzettebb emberek egyre nagyobb hozzáadott-értékű munkát tudtak elvégezni.

A végeredmény az, hogy a szegényebb ország kezdetben szegény maradt, de fokozatosan fejlődni kezdett. Elnökök jöttek mentek, de folytatták a megkezdett programot és mára, ha nem is gazdagok, de GDP/fő a magyarnak kb fele. A másik, régebben gazdag országban húsz éven át dinamikusan növekedett a GDP azóta válságok érték egymást.

invalid user name 2019.01.02. 15:41:03

@maxval balcán bircaman:

A perifériáról felemelkedni NEHÉZ, mert a felemelkedésre nincsen királyi út. Sok munka és évtizedek kellenek hozzá.

Még mindig nem sikerült kideríteni, hogy 1990-ben az összeomló keleti rendszernek olyan rengeteg tőkéje volt, hogy az összeomlás szélén álló nyugatiak el tudták rabolni, miért a kelet omlott össze és nem a nyugat? Hol volt az a tőke, hogy mi nem tudtuk használni a nyugat pedig igen?

Attilajukkaja 2019.01.02. 16:16:34

@maxval balcán bircaman:
"Azt mondod, nem szabad erőszakot alkalmazni az erőszak ellen?"
Ha muszáj, alkalmazni kell. De ettől még nem lesz jó az erőszak, ahogy te állítod. És főleg nem lesz jobb, mint a homoszexualitás.
A gyűlölködésed kiábrándító és ártalmas! A fiaidat is erre nevelted?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 16:24:06

@Attilajukkaja:

Azaz a homokosság mindig rossz, az erőszak meg nem mindig. Igen, én is ezt mondtam.

Már többször mondtam: a rossz elutasítása nem gyűlölködés. Igen, a jóra tanítok mindenkit.

Attilajukkaja 2019.01.02. 17:31:51

@maxval balcán bircaman:
Az erőszak mindig rossz, a homoszexualitás pedig egy adottság.
"a jóra tanítok mindenkit."
A rosszra, a gyűlöletre próbálsz tanítani, ezért nem vagy igazi keresztény. Csak hencegsz vele!!!!!

invalid user name 2019.01.02. 23:13:49

@maxval balcán bircaman:

Na én ezt a könyvet nem olvastam :) De egy másik átfogó munkában (kb 2000-ben írták), ami kifejezetten semmi politikát nem tartalmazott, csak közgazdaságtant és matematikát, ugyanezt a két példát írták, ámbár az "illiberális" kitételt én tettem hozzá, a könyvben a Hartwick szabály alkalmazására hozták példaként Botswanát és Zimbabwét.

Azt teljesen megértem, hogy nem értesz egyet vele, mert ha neked szimpatikus egy modell, akkor a modellel szemben kritikus információkat nyilván visszautasítod. Így működik a hit.

invalid user name 2019.01.02. 23:15:26

@maxval balcán bircaman:

"A marxista gazdaság maximálisan hatékonytalanul működött."

Mit jelent az, hogy marxista gazdaság...?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 04:58:43

@Attilajukkaja:

Onnan, hogy egyik megállapításod se igaz.

Nem igaz, hogy a homokosság ellenzése helytelen, s nem igaz, hogy ez gyűlölet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 05:59:20

@invalid user name:

Egyszerűen abszurdnak tűnik az elmélet, hogy mindent az intézményrendszer dönt el. Ráaádásul számtalan elenpélda van rá: országok, ahol mindent a nyugati liberális elvek szerint csinálnak, mégis hatalmas a szegénység.

Továbbá: az a pár ország, mely a perifériáról felemelkedett pont NEM tartotta be a nyugati liberális modellt.

Attilajukkaja 2019.01.03. 11:19:12

@maxval balcán bircaman:
"Nem igaz, hogy a homokosság ellenzése helytelen, s nem igaz, hogy ez gyűlölet."
Ez éppen olyan, mintha elítélnéd a gyenge látást vagy a szeplős bőrt, és ezért megbélyegeznéd a szemüvegeseket vagy a szeplősöket, alsóbbrendűnek tekintenéd őket. Ráadásul ezt mindenhol hangoztatnád, ahol csak tudod. Nem igazán van olyan poszt, ahol valamelyik kommented nem a buzizásról szól. Számomra ez elég szánalmas!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 11:27:10

@Attilajukkaja:

Elítélem a gyengénlátást. Már magam is gyengénlátó vagyok 9 éve, sajnos. Ezek szerint gyűlölöm magamat? Nem, csak jobban szeretném, ha egyetlen ember se lenne gyengénlátó.

Mitől lenne a beteg ember alacsonyabbrendű?

A homokosság ma nagy veszély társadalmunkban, kiemelt figyelmet étdemel e téma.

Attilajukkaja 2019.01.03. 16:12:41

@maxval balcán bircaman:
"Elítélem a gyengénlátást."
Mit lehet benne ELÍTÉLNI?

"A homokosság ma nagy veszély társadalmunkban, kiemelt figyelmet étdemel e téma."
A homoszexualitás évezredek óta velünk van mind az emberek, mind az állatok világában. Egy természetes kisebbséget alkotnak, amin persze lehet sajnálkozni, de elítélni semmikép.
Nem tudom, a te életedben miért érdemel ekkora figyelmet a téma, de látom, hogy milyen komolyan foglalkoztat. Nem firtatom az okait, de az emberek többsége elfogadja a melegeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 16:18:37

@Attilajukkaja:

Szerinted jó a betegség? Nem jobb az egészség?

Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére.

Attilajukkaja 2019.01.03. 16:59:53

@maxval balcán bircaman:
"Szerinted jó a betegség? Nem jobb az egészség?"
Mióta betegség a szeplő vagy a látás gyengülése? Vagy a homoszexualitás? :o))))))

"Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére."
Nekik nincs problémájuk. Neked van!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 17:02:57

@Attilajukkaja:

Az egészség hiánya betegség. Rosszul látni bizony betegség. Ahogy hibás szexualitással rendelkezni is az.

Attilajukkaja 2019.01.03. 17:31:27

@maxval balcán bircaman:
Mi az, hogy egészség? A romló látás egy hiányosság, nem betegség. Ha valaki elveszíti egy balesetben a fék karját, az nem beteg!!!! A homoszexualitás pedig biztosan nem betegség, hanem egy természetes állapot, ami a lakosság csupán 5%-át érinti, körülbelül. A paranoia viszont egy betegség!

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:20:34

@maxval balcán bircaman:
"A homokosság is betegség."
Jól van. Gubózzál csak be a saját kis gyűlölködő, hazug világodba. Ha valami, ez egy valódi betegség!!!!
Jobbulást neked!

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:58:58

@maxval balcán bircaman:
"Liberális szemszögből a jó betegség, szóval megértelek"
Nem zavar, hogy ennek a mondatodnak magyarul semmi értelme? Amúgy is zavarosak a beírásaid, de spongyát reá.

invalid user name 2019.01.03. 23:22:38

@maxval balcán bircaman:

Azt gondoltam, hogy néhány fontos tulajdonságával lehetne meghatározni. A kádár-rendszer gazdaságilag (szerintem) azért volt szar, mert
- a vezető pozíciókat nem szakmai alkalmasság alapján töltötték be hanem párthűség alapján
- a gazdasági döntések, beruházások esetén a kapcsolati háló alapján választottak
- teljesítmény és minőség helyett az ideológia számított
- pártutasításokat kellett végrehajtani akkor is, amikor mindenki tudta, hogy hülyeség
- ...azért kellett pártutasítást végrehajtani, mert valahol fent voltak vezetők, akik azt hitték, hogy mindenhez értenek, és nem lehetett őket kritizálni, mert akkor kétségbe vonták a lojalitásomat.
- a baráti szovjetuniótól kellett vásárolni amikor mindenki tudta hogy a nyugati jobb

szóvak nekem ilyen emlékeim vannak a kádár-rendszerből.

invalid user name 2019.01.03. 23:24:03

@maxval balcán bircaman:

"Én is elfogadom, hogy vannak homokosok, s tudom, még nincs biztos gyógymód problémájuk megszüntetésére."

Pont mint Ferenc pápa :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.04. 06:20:32

@invalid user name:

"- a vezető pozíciókat nem szakmai alkalmasság alapján töltötték be hanem párthűség alapján
- a gazdasági döntések, beruházások esetén a kapcsolati háló alapján választottak"

Ez nem jelllemző, mert ez a liberális társadalmakra is igaz.

invalid user name 2019.01.05. 23:43:14

@maxval balcán bircaman:

dehogy mentegeti, most szigorított az egyházi szabályokon a melegek kárára.

invalid user name 2019.01.05. 23:45:10

@maxval balcán bircaman:

"ez a liberális társadalmakra is igaz."

nyilván liberális társadalmakban is előfordul -- de az illiberális társadalmakban ez a norma.

liberális piacgazdaságban a piaci verseny kikényszeríti a szakmai alkalmasságot.
illiberális társadalmakban a hozzá nem értés miatti veszteségeket kompenzálják az állami megbízások.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.06. 08:35:58

@invalid user name:

Piaci verseny eleve csak kis mértékben van, az alapszinten, ott pedig bizpony szinte az egész világon van.

A nagy cégek szintjén verseny nem létezik szinte.

apro_marosan_petergabor 2019.01.06. 09:01:16

Kanyarog a téma össze-vissza, de inkább kanyarodjunk vissza azeredeti felvetéshez:
Maradjunk abban, hogy a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan.
Ez igaz a magyarországi egyházra is. Biztosan van egy pár ellen egyház és vallás tag, libero, kommunista, ateista és Soros ügynök, akik igen boldogok lennének egy ilyen manőver hallatán, pláne sikerén. De ki kell ábrándítsam őket, a 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni. És nem is érdemes ezzel próbálkozni. Ezzel minden értelmes keresztény, felekezettől függetlenül tisztában van.
Elég intenzív a keresztény üldözés a világban és elég intenzív a folyamatos küzdelem és lejáratási kísérlet a RKE ellen (ez jól tetten érhető pl. az evvel a szándékkal készült - szándékuktól függetlenül - jól és ócskán megcsinált filmekből, könyvekből is). Miért? - mert 2000 éve áll, ellen áll, erősödik hol világilag, hol teológiailag, hol a hívők lelkében.
Ellenáll és állt az iszlámnak évszázadokon át. Elviselte, sőt megújult a reformációban, túlélte és lerázta magáról a francia forradalmat, a jakobinusok diktatúráját, Közép és Kelet Európában a kommunista-ateista diktatúrákat, az anglikán elszakadást. Évtizedek óta zajlanak a "modern" támadások az RKE-ellen, a pedofilia felnagyítása, a homoszexualitás felnagyítása, az egynemüek házasítása, a cölibátus eltörlése stb. - ott többnyire, ahol a legerősebb hagyományai vannak az RKE-nak. pl Írország, Spanyolország, Fr-ország stb.
Ratzinger bíborost (XIII. Benedek) elmozdították, mert túl kemény és elvhű volt (II. János Pál egyik fő támasza), helyére tették Ferenc pápát, a liberális pápát. De mindent ő sem tűr el. Határozottan kiállt a papi homoszexualitás és pedofilia ellen - ilyen papok nem kellenek, elkell bocsátani őket, s meg kell tartani a cölibátust - modta nem rég.
Halkan, de felemelte a szavát a keresztény üldözés ellen.
Nem kell aggódni az RKE megmarad minden keresztény és keresztény egyház iránytűjének, szimbólumának és lesöpri magáról az ilyen vallás és keresztény ellenes próbálkozásokat, mint ez itt.
Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy. Nem Soros és Brüsszel, s az általa rángatott libero, megvehető, megvezethető, vegy megzsarolható, esetleg nem elég világi-politikai áttekintéssel rendelkező figurák fogják megmondani, még egyházon belül sem.
A támadás sok-sok éve kezdődött az EU-ban. Anno Szájer József is kiállt , hogy kerüljön az EU alap okmányba: Európa keresztény gyökerű, az akkori liberális kisebbség és a szocik harsányan agreszíven mindent elkövetettek azért, hogy ez a fontos tény ne lkerülhessen bele. Szmorúbb, hogy a néppárt szelíden tűrte (tisztelet a kivételnek) azt, hogy ez a két banda keresztül vigye akaratát. Ha ez akkor nem így történik ma lényegesen egyszerűbb lenne a dolgunk az EU-ban. Soros már akkor is elég aktív volt, ma már látható - miért. A magyar alkotmányban viszon benne van. És sok európai ország éberedezőben a V4-ekekn kívül, akik nem szeretnének mecset erdőt látni a keresztény templomok helyett. A RKE-re - az egységére is - tehát nagyobb szükség van, mint valaha, állni is fogja a sarat, mint eddig is, 2000 éven át.

invalid user name 2019.01.06. 10:22:44

@maxval balcán bircaman:

"A nagy cégek szintjén verseny nem létezik szinte."

Ez egy nagyon különös vélemény. De teljesen megértem, hogy a belső meggyőződésekkel ellentétes tényeket az emberek nem szeretik tudomásul venni.

invalid user name 2019.01.06. 10:25:10

@apro_marosan_petergabor:

" a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan."

valóban, aztán volt ezer éve egy szakadás, amikor lett a bizánci egyház valamint az egy és oszthatatlan római katolikus egyház.

ötszáz éve volt a reformáció, és a maradék megint az egy és oszthatatlan katolikus egyház lett.

most a gyűlölet istenítése mentén szakadhat az egyház. A magyarországi megyéspüspökök háromnegyede szembefordult Ferenc pápával és a római katolikus tanítással -- ez a szakadás előjele.

invalid user name 2019.01.06. 10:32:37

@apro_marosan_petergabor:

"Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy."

Ez teljesen rendben is van. A katolikus egyházat csak annyiban érinti, hogy a jézusi tanítást követi az irgalmasságról, vagy a viktori utasítást a kegyetlenségről.

A karióti Júdás is elfogadta a főpapoktól a harminc ezüstpénzt, tehát Erdő Péter, Kiss Rigó László, Márfi Gyula stb stb néhány milliárd forintért tulajdonképpen evangéliumi példát, apostoli tanítást követnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.06. 10:36:36

@invalid user name:

Belülről látom ezt. Az utóbbi években nagy cégek ügyfélszolgalátán dolgoztam: Nokia, Coca-Cola, Epson, stb.

apro_marosan_petergabor 2019.01.06. 22:45:57

@invalid user name:
A "gyűlölet" kifejezés itt mesterséges, politikai - liberális marketing - kategória.
Nem. A keresztény és európai világi - és közvetetten ideológiai - érdekek védelméről - önvédelemről - van szó, köze nincs a gyűlölethez, az egészen más. A RKE-en belül mindig volták viták és lesznek is. Aki nem érez közösséget az RKE-vel, az mehet. A világi politizálás nem igényel egyházi szakadást. A pápák jönnek és mennek, az RKE 2000 éves, és marad.

invalid user name 2019.01.07. 00:18:23

@apro_marosan_petergabor:

A gyűlölet nem "marketing" kategória, hanem a jézusi kereszténység alapértékének, a szeretetnek a tagadása.

Az orbáni kereszténység lényege valóban az önvédelem -- de ez nem jézusi kereszténység. Ferenc pápa a jézusi kereszténységet képviseli. a szakadás előtt álló magyar katolikus egyházban kb három megyéspüspök kévpiseli még a jézusi kereszténységet, tizen már elfogadták Orbán Viktor nagyvonalű ajánlatát -- mindössze Jézust kell megtagadniuk.

Tehát tíz megyéspüspök az orbáni katolikus egyházat választotta, három a római katolikus egyházat.

invalid user name 2019.01.07. 00:19:50

@maxval balcán bircaman:

Bircaman -- a meggyőződéseket nem befolyásolják a tények, mint az köztudott.

invalid user name 2019.01.07. 07:57:45

@maxval balcán bircaman:

hát ez (a világnézet) sok mindent megmagyaráz :)

apro_marosan_petergabor 2020.08.17. 23:46:57

A pápák jönnek és mennek. A libero Ferenc is menni fog, rövidesen.

invalid user name 2020.09.03. 09:36:56

@apro_marosan_petergabor:

ezek szerint te a viktorista szárnyat támogatod...? a jézusistákkal mi a gond?

apro_marosan_petergabor 2020.09.03. 10:17:05

Frissítés:
Kanyarog a téma össze-vissza, de inkább kanyarodjunk vissza azeredeti felvetéshez:
Maradjunk abban, hogy a római katolikus egyház (RKE) egy és oszthatatlan.
Ez igaz a magyarországi egyházra is. Biztosan van egy pár ellen egyház és vallás tag, libero, kommunista, ateista és Soros ügynök, akik igen boldogok lennének egy ilyen manőver hallatán, pláne sikerén. De ki kell ábrándítsam őket, a 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni. És nem is érdemes ezzel próbálkozni. Ezzel minden értelmes keresztény, felekezettől függetlenül tisztában van.
Elég intenzív a keresztény üldözés a világban és elég intenzív a folyamatos küzdelem és lejáratási kísérlet a RKE ellen (ez jól tetten érhető pl. az evvel a szándékkal készült - szándékuktól függetlenül - jól és ócskán megcsinált filmekből, könyvekből is). Miért? - mert 2000 éve áll, ellen áll, erősödik hol világilag, hol teológiailag, hol a hívők lelkében.
Ellenáll és állt az iszlámnak évszázadokon át. Elviselte, sőt megújult a reformációban, túlélte és lerázta magáról a francia forradalmat, a jakobinusok diktatúráját, Közép és Kelet Európában a kommunista-ateista diktatúrákat, az anglikán elszakadást. Évtizedek óta zajlanak a "modern" támadások az RKE-ellen, a pedofilia felnagyítása, a homoszexualitás felnagyítása, az egynemüek házasítása, a cölibátus eltörlése stb. - ott többnyire, ahol a legerősebb hagyományai vannak az RKE-nak. pl Írország, Spanyolország, Fr-ország stb.
Ratzinger bíborost (XIII. Benedek) elmozdították, mert túl kemény és elvhű volt (II. János Pál egyik fő támasza), helyére tették Ferenc pápát, a liberális pápát. De mindent ő sem tűr el. Határozottan kiállt a papi homoszexualitás és pedofilia ellen - ilyen papok nem kellenek, elkell bocsátani őket, s meg kell tartani a cölibátust - modta nem rég.
Halkan, de felemelte a szavát a keresztény üldözés ellen.
Nem kell aggódni az RKE megmarad minden keresztény és keresztény egyház iránytűjének, szimbólumának és lesöpri magáról az ilyen vallás és keresztény ellenes próbálkozásokat, mint ez itt.
Az pedig, hogy Mo hogyan kezeli a bevándorlási kérdést, magyar belügy. Nem Soros és Brüsszel, s az általa rángatott libero, megvehető, megvezethető, vegy megzsarolható, esetleg nem elég világi-politikai áttekintéssel rendelkező figurák fogják megmondani, még egyházon belül sem.
A támadás sok-sok éve kezdődött az EU-ban. Anno Szájer József is kiállt , hogy kerüljön az EU alap okmányba: Európa keresztény gyökerű, az akkori liberális kisebbség és a szocik harsányan agreszíven mindent elkövetettek azért, hogy ez a fontos tény ne lkerülhessen bele. Szmorúbb, hogy a néppárt szelíden tűrte (tisztelet a kivételnek) azt, hogy ez a két banda keresztül vigye akaratát. Ha ez akkor nem így történik ma lényegesen egyszerűbb lenne a dolgunk az EU-ban. Soros már akkor is elég aktív volt, ma már látható - miért. A magyar alkotmányban viszon benne van. És sok európai ország éberedezőben a V4-ekekn kívül, akik nem szeretnének mecset erdőt látni a keresztény templomok helyett. A RKE-re - az egységére is - tehát nagyobb szükség van, mint valaha, állni is fogja a sarat, mint eddig is, 2000 éven át.

Az RKE erejét a hiten kívül az egység adja, s az, hogy hierarchikus, teljesen. Ez adja egyben időnként gyengeségét is - ha a fej gyenge, a RKE is gyengül.
Most - mármint Ferenc, liberális, ejtőernyős pápa - sok szempontból gyengíti (nem minden szempontból).
Benedek nagyon útban volt. Lemondott (ez se naponta van...), az egészségi állapota miatt - ehhez képest lemond(at)ása után vagy 7 évig elég jól bírta magát (kívánok neki még hosszú, fejben tiszta életet).
Nézzük az anglikán egyházat, GBR elég erős állam, de az anglikán egyház nem sok vizet zavar...
Nem véletlen, hogy a kereszténység sok ellensége, a kereszténység meghatározó erejét, a RKE-t akarja erodálni, gyengíteni, osztani. Erre vannak hazai és külföldi szándékok egyaránt, a cölibátus feszegetése is ezt szolgálja.
Igen, egy világi, családjának, feleségének elszámolással, féltéssel tartozó pap, sokkal jobban irányítható, netán zsarolható, mint egy csak a lelkiismeretének, Istennek és az RKE-nek elszámolással tartozó pap.
Nem kell farizeuskodni. Bár az RKE és a pápa nem bír világi hatalommal, de azért mégis bír. Az RKE akarva és akaratlanul politizál, s kell, hogy azt tegye, mert különben nem tudja létezését a földi világban fenntartani, s igéjét hirdetni, hiszen ahhoz papok, intézmények, oganizáció és egységet megvalósító organizáció kell, márpedig ezek a dolgok földi dolgok, amelyeket földi(sokszor ellenséges) erőtérben kell biztosítani, fenntartani és fejleszteni, mint ahogy már történik ez vagy 2000 év óta.

invalid user name 2020.12.12. 18:37:23

@apro_marosan_petergabor:

" 2000 éves római katolikus egyházat nem lehet felszeletelni" - nyolcadik henriknek sikerült.

apro_marosan_petergabor 2020.12.20. 10:42:17

@invalid user name: Ferenc libero pápa (nem véletlen tették félre Benedeket), majd jön egy konzervítívabb.
süti beállítások módosítása