Erről az jutott eszembe, hogy

Erről az jutott eszembe, hogy

Majdnem Közös Ország

2018. január 30. - invalid user name

Az én jövőképem nem egy választás megnyerése, hanem egy élhető ország.
A választás, sőt, a kormányzás: nem cél, csupán eszköz.
Az eszközt SOHA NE soroljuk a cél elé -- ha egy eszköz válik céllá, akkor az eredeti cél elvész.

Wishful thinkingnek, vágyak által kormányzott gondolkodásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a jövő tervezésekor csak az érzelmeinket megerősítő, vágyainkat beteljesítő alternatívákat mérlegeljük, és félresöpörjük a kedvezőtleneket. Ez a gondolkodás tarthatja ébren a reményt a szimpatikus, karakán, bátor és csillogó szemű Gulyás Marciban és persze mindazokban, akik hisznek az általa életre hívott Közös Ország Mozgalomban.

ladder.pngRégi megfigyelés: a társadalomtudományok (a pszichológia, a szociálpszichológia, pedagógia) eredményei nagyon lassan, sok évtized alatt szivárognak át a gyakorlatba. Ezzel szemben a gyorsan pénzzé tehető reáltudományok, például a félvezetőkutatás vagy az alkalmazott matematika eredményei (nagy fényerejű fehér LED, a sok gigabites 5G mobil internet) évek alatt tömegtermékké válnak.

A wishful thinking megmagyarázza, miért esik jól elhinni, hogy van esély LEVÁLTANI a démonizált Orbán Viktort.

Megpróbálom most nagyon röviden elmondani, hogy miért NINCSEN, és hogy miért nem is érdemes erőltetni.

A hetvenes évekre számos elég jó személyiségfejlődési, morális fejlődési modellt dolgoztak ki. Az egyik legelegánsabb, "amatőröknek" legkönnyebben érthető Lawrence Kohlberg hatfokú moral development skálája. Kohlberg azt kutatta, hogy erkölcsi dilemma-szituációkban (például szabad-e egy igen drága, de életmentő gyógyszert ellopni) milyen belső monológot követően jutnak döntésre interjúalanyai. Nem az érdekelte, hogy MIT dönt, hanem az, hogy MIÉRT. Vajon a megtorlástól fél? Vagy arra gondol: mindenki a maga szerencséjének a kovácsa? Vagy a társaságba való beilleszkedés (kitaszítástól való félelem) a legfontosabb? A társadalmi rend valamilyen belső megfogalmazása? Az alapvető emberi jogok (tulajdonhoz való jog vagy élethez való jog, az emberi méltóság)? Nehéz kérdések ezek. A felsoroltak a személyiségfejlődés (ideális) lépcsőit írják le, ám a környezeti hatások, a nevelés, az iskola gyakran "megakasztják" a gyerekeket, embereket ebben a fejlődésben, míg máskor egy mély krízis lehet az, ami végül továbblöki -- vagy nem.

stages.jpgSzót érthet egymással Kohlberg skálájának 1. fokán álló ember, akit a büntetéstől való félelem tart vissza a normaszegéstől, és a 4. fokán álló ember, akit a közjóra való belső törekvés mozgat olyan egyszerű helyzetekben is, amikor autójában ülve beengedi maga elé a megállóból induló autóbuszt? Az egyik baleknak tartja a másikat, a másik pedig gátlástalan törtetőnek az elsőt.

A fejlődéspszichológia elég sokat kutatta azt is, hogy az elnyomó nevelés és a gyerekkori abúzus hogyan képes blokkolni ezt a morális fejlődést, hogyan nehezíti meg a gyerekek szociális érését: gyakran bizalmatlanság és félelem marad bennük (amivel ki így, ki úgy próbál megküzdeni: szervilizmussal, erőszakkal, manipulatív viselkedéssel, befelé fordulással).

A jutalmazó-büntető típusú oktatási rendszer az esetleg már eleve sérült szociális fejlődésre rátesz még egy lapáttal, amikor a természetes kíváncsiságot és kezdeményezőkészséget rendre megtorolja, így nevel passzív-szenvedő-hibáztató magatartásra -- egész generációkat bepréselve a tanult tehetetlenség nevű, depresszióhoz hason állapotba (a magyar felnőtt lakosság kétharmada passzív-szenvedő-hibáztató módon reagál a természetes kihívásokra). szenvedok.jpg

(A kép forrása Csepeli - Prazsák Az el nem múló feudalizmus c tanulmánya, amely a 2008-as european social survey adatait dolgozta fel.)

Bizalmatlanság, passzivitás, amely az atyáskodó államtól várja a megoldást minden apróságra, néhány nárcisztikus személyiségzavarral élő, ám intelligens vezető (Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, de például Donald Trump is: nárcisztikus sérüléseiken keresztül könnyen manipulálható egy tehetséges machiavellisztikus személyiség által).

orb_put.jpeg

Ebben a társadalmi közegben kellene MOZGALMAT építeni, CSELEKVÉSRE és ÖSSZEFOGÁSRA buzdítani. Szép feladat. Ez volt a nulladik számú nehézség.

Nézzük meg a választási rendszer torzító hatását. Ma BÁRMELY kamupárt egészen minimális (akár nulla) erőfeszítéssel állíthat országos listát, és juthat ezáltal többszáz millió forint vissza nem térítendő, ellenőrizetlenül elkölthető állami támogatáshoz. A Közös Ország mozgalom álma, hogy a pártok vezetői képesek lesznek önként lemondani erről a pénzről, miközben nincsen más bevételük, szervezetüket adósságokból tartják fenn, és nagyon várják már ezt a biztosnak számító pénzt.

kamupartok-kisebb.JPG

Vajon sikerül meggyőzni először csupán a DK, az Maszop, a Jobbik, a Liberálisok, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt vezetőit, hogy elégedjenek meg a remélt állami támogatás tizedrészével? Lehetséges, de nem lesz könnyű meccs -- ám ez még mindig csak az első gyakorlati akadály volt.

9-5-3.jpg

Tekintsünk a minapi pécsi vitára, amit Gulyás Márton mozgalma szervezett, és amelyen az összefogni kívánt kilenc szervezetből hárman vettek részt, és amelyen hívatlanul megjelent még a Kutyapárt jelöltje is, ám a szervezők őt kirekesztették a vitából (G.M egy nappal később bocsánatot kért). Minden kezdet nehéz, mondhatjuk.

Melyik jelölt lehet az, amelyre bizonyosan leadja szavazatát? A megcélzott politikai paletta igen széles: a Liberálisoktól és LMBTQ szervezetektől a kádári nosztalgia által életben tartottakon, a biogazdálkodókon, az urambátyám világot elvető fiatalokon, a vállalkozókon, a környezetvédelem hívein át az erőszakos. rasszista-antiszemita-nagymagyar hátterét letagadni hiába próbáló Jobbikig terjed. Lesz olyan jelölt, akire mindenki biztosan szavazni fog? A szimpatizánsok tábora nem lineárisan összegezhető mennyiség: lesznek, akik számára nem elfogadható vagy egy liberális vagy egy náci jelölt, egy túl fiatal vagy egy túl öreg, egy túl gazdag vállalkozó vagy egy koszos körmű földműves. Ez már a második akadály.

osszefogas.jpg

Míg a Közös Ország Mozgalom építi az összefogást, talán abban bíznak, hogy a kormánypárt ezt nem veszi észre. Valójában azonban igenis észreveszi: kreatív jogértelmezéssel, az összefogásra szabott politikai kampányüzenetekkel, a nyilvánvaló kényszer-szövetséget manipulatívan daraboló (vagy beépített embereken át bomlasztó) módszerektől aligha fog visszariadni. A "ceteris paribus" feltétele nem teljesül. Harmadik akadály.

domping.jpeg

Hogyan jutnak el a Közös Ország üzenetei a választókhoz? A kormánypárt nagyjából százszor nagyobb reklámkeretből tud gazdálkodni. És a sulykolás -- ha van keret -- a legeredményesebb reklám, mert ha valamit nagyon sokszor ismételnek: igaznak tűnik.

ismet2.jpg

És még nem értünk a végére (adatbázisok, door-to-door kampány, a közös jelöltek elleni karaktergyilkosság, hamis vádak, a választás napján mozgósítási technikák), amiben a rutin és a pénzügyi lehetőségek miatt a fidesznek kedvez a pálya, és amely eszközöket (tapasztalatból tudjuk) használni is fog a kormánypárt. Mind az összeset.

gulyasmarci.jpgNem akarok mindent részletezni, lépjünk a sor legvégére.

Feltéve (de meg nem engedve) azt az önmagában nulla valószínűségű esetet, hogy mindezek ellenére júniusban egy fidesz nélküli kormány tud megalakulni -- tehát akkor mi lesz?

-------------------------------------------------

Szerk: a költői kérdést nagyjából meg is válaszolta Farkas Attila Márton, a 24.hu-n egy hete megjelent írásában:

-------------------------------------------------

Mit tehetünk?

Elsősorban: ne keverjük össze az eszközt és a célt. A magyar társadalom túlnyomó része még mindig "Kádár népe", és ez a sok ember Kádár Jánost kéri vissza -- nevezzék ezt a reinkarnációt Medgyessynek, Gyurcsánynak vagy Orbánnak.

Az én jövőképem nem egy választás megnyerése, hanem egy élhető ország. A választás, sőt, a kormányzás: nem cél, csupán eszköz. És az eszközt SOHA NE soroljuk a cél elé -- ha egy eszköz válik céllá, akkor az eredeti cél elvész.

A cél tehát aktív emberekkel teli, élhető ország, helyi közösségekkel, akik figyelnek egymásra, észreveszik a problémákat, összefognak, gondolkodnak, terveznek és cselekszenek. És mindehhez háttérként egy olyan állam, ami ebben támogató partner, nem pedig akadályozó bürokrácia.

A megvalósítást pedig példaadáson keresztül tartom lehetségesnek -- ahol lehet: együttműködést keresve, ahol elutasítással találkozom, ott akár civil ellenállással is.

kinai.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://apropos.blog.hu/api/trackback/id/tr5313618340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2018.01.31. 00:36:58

...természetesen megeshet, hogy a következő két hónapban a fidesz összeomlik, de ez azért felettébb valószínűtlen. Leginkább: wishful thinking.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.31. 10:03:06

"Vajon sikerül meggyőzni először csupán a DK, az Maszop, a Jobbik, a Liberálisok, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt vezetőit, hogy elégedjenek meg a remélt állami támogatás tizedrészével?"

Nagyon remélem, hogy a Kétfarkút nem sikerül meggyőzni, ők ugyanis az egyetlen párt, amelyik szétosztja a pénzt, méghozzá 150 olyan civil között, akik valami értelmeset csinálnának belőle:

ketfarkukutya.com/webapps/palyalike/?class=PalyaStat&list_pagesize=200&order=LikedDown

Az én pályázatom a 37 szavazattal 21. helyen álló Közösségi Közszolgálati Média, aminek az a lényege, hogy szórakoztató ismeretterjesztő anyagokat készítünk, főleg azoknak a nem túl aktív hírfogyasztóknak, akiket nem érdekel a politika, és leginkább Tibi Atyát meg ilyen marhaságokat követnek a Facebookon. Szerintem ez a kulcs ahhoz, hogy változást érjünk el: előbb az igényt kell megteremteni a változásra.

https://www.facebook.com/K1-Közösségi-Közszolgálati-Média-169467533796425/

invalid user name 2018.01.31. 10:14:17

@Tomanovics Gergely:

Ez igazából az a kérdés, hogy "a pénznek nincs szaga"? Vagy esetleg mégis van?

Vasárnap beszélgettünk erről Suzyval és ő is azon az állásponton van, mint te. Ezt most én is elfogadom :) de szeretném, ha ezt a kérdést (van-e szaga a pénznek) később is feltehetném.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.31. 10:55:40

@invalid user name: szerintem van is, meg nincs is.

Én nagyon jól kerestem a minisztériumban a kormányváltás után, de úgy 2011 végefelé egyre vállalhatatlanabb lett az egész kormányzás, és bár maradhattam volna, de nem vette be a gyomrom. Az a pénz büdös volt.

Az viszont más, ha "büdös" pénzből olyasmit csinálsz, aminek van valami értelme.

Mai fejjel azt kellett volna csinálnom 2011-ben, hogy maradok még egy kis ideig a KIM-ben, szépen elkezdem építeni a saját projektet, közben figyelek, és ahol csak lehet, belülről bomlasztom a rendszert, például érdemes lett volna még akkor kirakni a Kubatov-videót, aztán figyelni, hogy mi történik... :) Nem ezt az utat választottam, de most már mindegy is.

invalid user name 2018.01.31. 12:15:01

@Tomanovics Gergely:

A van szaga -- nincs szaga kérdés épp a posztban írottak kapcsán merül fel: ez a kilenc párt nem csupán a vezetőik külön-külön is mérhetetlen egója miatt nem tud összefogni, hanem azért sem, mert kapnak egy csomó pénzt azért, hogy NE fogjanak össze.

Boross Bence 2018.02.01. 02:00:08

A fenti problémák nagy része, vagy talán mindegyike kiküszöbölhető a Viszlát, kétharmad mozgalom által propagált taktikai szavazással. Szerintük egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, országos listán a legszimpatikusabb (vagy legkevésbé ellenszenves) pártra kell szavazni, hogy a Fidesz elbukjon legalább 15-20 egyéni körzetet és emiatt ne legyen újabb kétharmada.

0. 35% cselekvő, lázadó már elég lehet a sikerhez, plusz lehet mögé tenni egy hype-ot, ami a fenti pszichológiai elméleteket rövid távon felülírhatja. Nincs szükség összefogásra, koordinációra a terv működéséhez, nem kell egyeztetnie senkinek senkivel. (Ettől függetlenül a terv támogatói megszervezhetik magukat.)
1. A pártoknak nem kell lemondaniuk sem a pénzről, sem az önálló indulásról, kampányról.
2. Ha az esélyes ellenzéki jelölt pártjának szimpatizánsa vagy, akkor minden rendben van. Ha esélytelen ellenzéki jelölt pártjának szimpatizánsa vagy, mérlegelheted, hogy elvesszen az egyéni szavazatod (illetve csak töredékként hasznosuljon), vagy megjátszod, hogy egyéniben jól keresztbe teszel Orbánnak. A pártod listás eredményét ez csak kis mértékben, a töredékszavazatok erejéig befolyásolja.
3. A Fidesz nyugodtan észreveheti a V2/3 tervét, mit tud tenni ellene? Maximum elhallgatja.
4. 106-szor 4-5 párt összes jelöltjét nem lehet lejáratni.
5. Kicsi az esélye a Fidesz nélküli kormánynak, de a cél nem is a Fidesz hatalomból való kigolyózása, hanem csak az újabb kétharmad megakadályozása. Ha nem lesz kétharmad, akkor az folytatódik, mint most, vagyis stabil marad a kormányzás, de a legnagyobb, kétharmadot igénylő döntésekben (pl. alaptörvény-módosítás, bíróságok átszervezése, új legfőbb ügyész személye, kis helyi önkormányzatok megszüntetése stb.) alkudoznia kell a Fidesznek. Ha a Fidesz elveszíti a parlamentben az abszolút többséget, ami ma nagyon valószínűtlen, akkor vagy koalíciós kormányzásra kényszerül, ahol a koalíciós partner valószínűleg megakadályozza, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maradjon, és jön helyette mondjuk Lázár, vagy megegyezik egymással az életképes ellenzék, vagy kisebbségi kormány alakul, vagy új választásokat írnak ki. Ha új választásokat írnak ki, akkor nyáron már más pozícióból tárgyalhatnak egymással az ellenzéki pártok a választás előtti együttműködésről, mert sok ma hangos törpepárt eltűnik, tisztábbak lesznek az erőviszonyok.

Természetesen a Viszlát, kétharmad mozgalom javaslatának is vannak problémái, csakhogy azok nem azok, mint amiket itt felsoroltak, a vágyvezérelt gondolkodáshoz pedig egyáltalában nincs köze a tervnek.

invalid user name 2018.02.01. 07:05:52

@Boross Bence:

Nagyon jó ez a mozgalom, hetedik kerületi értelmiségi szórakozóhelyeken.

invalid user name 2018.02.01. 07:14:32

@Boross Bence:

A pszichológia "törvényei", sőt: a közgazdaságtannak az emberek (gazdasági) viselkedéséről szóló megfigyelései statisztikus, sztochasztikus összefüggések. Mindig vannak példák a sematikustól eltérő viselkedésre (sokszor éppen ez része egy másik szabályszerűségnek).

Nem tudom, milyen modellszámítást végeztetek, a 0.35% szerintem egy optimális eloszlást feltételező, szélsőséges helyzet, egy mérési, döntési, végrehajtási hibákkal terhelt modell vajon milyen eredményt hoz?

(A fidesznek szerintem ilyen ellenzéki taktikázás nélkül sem lesz már meg a kétharmada.)

Boross Bence 2018.02.01. 08:18:31

@invalid user name: Nem 0.35%, hanem 0. (mint nulladik pont a felsorolásban) 35% (a Csepeli-Prazsák-féle ábráról leolvasott érték) ...
Igyekeztem a felvetéseid sorrendjére reagálni.

Nyilvánvaló, hogy minden ilyen mozgalmat értelmiségiek indítanak, lévén ismerni kell hozzá a választási rendszert töviről hegyire. A kérdés az, hogy el tud-e még jutni 2 hónap alatt a szélesebb tömegekhez a híre és megragadja-e az emberek fantáziáját a taktikázás. Először a politika iránt érdeklődőkhöz kell eljuttatni a javaslatot, azután jöhetnek a többiek.

Ha szerinted a terv nélkül sem lesz meg az új kétharmad, annál jobb. Én egyelőre reális veszélynek érzem.

invalid user name 2018.02.01. 12:16:08

@Boross Bence:

Szerintem nem lesz meg, de attól még támogatok minden eszközt :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.04. 18:48:39

Nem szeretne a nép ballib országrontást, ennyi az egész.

A tudomány sosem téved! 2018.02.04. 19:56:26

Ezek a pártok...
youtu.be/UkVjzFFmrn4?t=43s
Sok sikert 2018-hoz elvtársak...

invalid user name 2018.02.04. 21:51:09

@A tudomány sosem téved!:

Ez nagyon király, ez az arc :)

"bízz bennem. politikus vagyok."

Valami humorista, ilyenek kellenek a parlamentbe, mióta Torgyán meghalt, nincs kin röhögni.

invalid user name 2018.02.04. 21:52:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ez konkrétan miről jutott eszedbe?
Vagy olyan vagy, mint móricka, mindenről a pina jut eszedbe?
süti beállítások módosítása